NATURVETENSKAP

Är du en av dem som lever med afantasi?

2015-09-02 08:41 #0 av: Silent_Hill

Föreställ dig vågor som rullar in mot en vit strand. Måsarna skrattar och vinden smeker ditt hår. Du känner sanden mellan tårna och den stigande morgonsolen värmer ditt ansikte. Eller föreställ dig den där stora dagen i ditt liv. Det kan vara dagen då ditt barn föddes, ditt bröllop eller kanske din student. Hur såg det ut? Hur luktade det? Hur lät det?

Kan du föreställa dig det? Det är nämligen inte alla som kan återskapa känslor, bilder eller ljud bara genom att tänka på dem. Det kallas afantasi, eller aphantasia, och en av femtio personer lever så.

Trots att personer med afantasi inte kan föreställa sig bilder eller ljud kan de paradoxalt nog ändå drömma. Forskarna vill inte kalla tillståndet för en störning, men är säker på att det är högst verkligt och att det verkligen finns dem som har det han kallar för aphantasia. I en studie beskrivs tillståndet som nära besläktat med synestesi, ett tillstånd som gör att personer till exempel kan höra färger eller se ljud.

I studien intervjuades 21 personer som säger sig sakna visuell fantasi. 19 av deltagarna var män. Hälften av personerna uppger att de inte kan visualisera på beställning – men att de kan uppleva ofrivilliga, korta minnesbilder som de inte kan styra över.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150826101648.htm

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-09-02 23:02 #1 av: [niklaeri02]

Detta var ju intressant!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.