Etikettvård-medicin
Läst 13670 ggr
Silent_Hill
2013-01-22, 17:53

Polio.

Polio var en av dom epidemier som satte skräck på många föräldrar, slog igenom på bara några år och efterlämnade sig många fall av förlamning och död. Det blev en tung och smärtsam påminnelse till samhället vilken belastning denna sjukdom tog på unga liv.

Polioviruset förekommer i tre olika typer benämnda poliovirus. Dessa virus sprids mellan människor, genom nasal och oral sekret. Viruset kommer in genom munnen. På vägen ner till matsmältningsorganen multipliceras viruset och väl nere så multipliceras det ännu en gång.  I omkring 98% av fallen är polio en mild sjukdom, utan symtom. I paralytisk polio, lämnar viruset tarmkanalen, in i blodomloppet, och sedan angriper nervceller. Färre än 1% -2% av personer som får kontakt med polio blir paralyserade. I svåra fall kan halsen och bröstet bli förlamad. Döden kan uppstå om patienten inte får stöd genom konstgjord andning.

Det är troligt att polio har plågat människor i tusentals år. Ett fynd som gjordes från en stele visade en egyptisk man med deformerade ben likt det man kunde få från polio. Mannen beräknades leva omkring 1400 f.kr. Polio har cirkulerat i mänskliga populationer på låga nivåer men det är först på slutet av 1700-talet som det har kommit kliniska beskrivningar av en specifik sjukdom. Dock så  verkade polio vara en relativt ovanlig sjukdom för de flesta  på 1800-talet. En av dem som kunde beskriva sjukdomen mer detaljerat var Jakob Heine vilket han gjorde år 1840.

Polio nådde epidemiska proportioner i början av 1900 i länder med relativt höga levnadsstandard samtidigt som andra sjukdomar såsom difteri, tyfus och tuberkulos var sjunkande. Faktum är att många forskare tror att framsteg inom hygien paradoxalt nog lett till en ökad förekomst av polio. Före 1900 talet drabbades många spädbarn av polio och blev immuna. När sanitetsförhållandena blev bättre minskade också immuniteten mot sjukdomen. Många som drabbades var över 5 år och då är risken för allvarligare följder högre än för spädbarn.

Uppkomsten av Poliovaccinet.

Salk, född i New York City i 1914, genomförde forskning om virus på 1930-talet när han var en medicinsk student vid New York University, och under andra världskriget hjälpte till att utveckla influensa vaccin. År 1947 blev han chef för ett forskningslaboratorium vid University of Pittsburgh och fick 1948 ett stipendium för att studera poliovirus och utveckla ett vaccin. På 1950-talet hade han en tidig version av poliovaccin.

Salks procedur var att döda flera stammar av viruset och sedan injicera godartade virus i en frisk persons blodomlopp. Personens immunförsvar skulle då skapa antikroppar för att motstå framtida exponering för polio. Salk genomfört de första mänskliga prövningar av tidigare polio patienter och på sig själv och sin familj, och 1953 var redo att tillkännage sina resultat. Detta skedde på CBS National Radio Network på kvällen den 25 mars och två dagar senare publicerades en artikel i Journal of American Medical Association. Dr Salk blev en omedelbar kändis.

År 1954 började man kliniska prövningar med vaccinet på över två miljoner amerikanska skolbarn.  I April 1955, meddelades det att vaccinet var effektivt och säkert, och en rikstäckande kampanj började. Nya poliofall sjönk ner till 6.000, det första året efter vaccinet var allmänt tillgängliga och 1961 upptäcktes bara 161 fall.
Polio är fortfarande lokalt begränsade i Indien, Pakistan, Afghanistan och Nigeria. Aggressiva utbrott förekommer också som skedde senast på Haiti. 2010 registrerades totalt 1349 fall i 20 länder vilket var 16 procent mindre än året innan.

Vaccination mot Polio har dock varit en succé. Från tusentals döda och ännu fler med svårare till lättare fall av förlamningssymptom talas det nu om att sjukdomen snart är utrotad.

Skriven av Silent_Hill

Källor; http://www.history.com/this-day-in-history/salk-announces-polio-vaccine
http://www.historyofvaccines.org/content/timelines/polio

Litteratur;
Allt om Vetenskap nr 6-2012

Bild; http://sv.wikipedia.org/wiki/Polio

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

JonasDuregard
2013-02-04, 11:54
#1

"Polio är fortfarande lokalt begränsade i Indien, Pakistan, Afghanistan och Nigeria."

Goda nyheter: inga poliofall har rapporterats i Indien sedan början av 2011 och landet är nu taget från WHOs lista över länder som dras med Polio! Glad

Tyvärr går arbetet mot polio inte lika bra i Nigeria. Rynkar på näsan

Joppo
2013-02-04, 16:55
#2

Jag tycker det kan vara värt att nämna att den sista epidemin i Sverige inträffade år 1977 i Järna. I denna stad bor många sk. antroposofer som av olika anledningar inte vaccinerar sig i samma utsträckning som medelsvensken. Bland annat drabbades en flicka av barnförlamning i samband med detta utbrott.

Jag hoppas verkligen att vi lyckas utrota denna vidriga sjukdom. Vi har ju lyckats med smittkoppor så förhoppningsvis går det att få bort denna sjukdom också.

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/vill-vidarkliniken-vara-med-och-utrota-barnforlamning/

[Starman]
2013-02-06, 15:42
#3

#2

Jag håller antroposoferna skyldiga till att vi fortfarande har mässlingen i Sverige.

Joppo
2013-02-06, 16:20
#4

Det är kanske att hårddra det lite, men sannolikt så inverkar deras trollkonster på mässlingfrekvensen i Sverige. Jag undrar förresten om det är praktiskt/realistiskt genomförbart att utrota mässlingen också… Är det nån som vet nåt om detta? Globalt sett vore det ju fantastiskt om det gick, eftersom mässling är en ganska farlig sjukdom att få i U-länderna.

[Starman]
2013-02-06, 16:49
#5

#4

Om alla vaccinerades mot det skulle mässlingen kunna vara utrotad på en generation. Bill Gates har bland andra proponerat för ett vaccin i aerosol-form, vilket skulle kunna vaccinera hela länder i ett slag.

vallhund
2013-02-06, 16:52
#6

# 4

Tvivlar jag på, mässling är globalt sett inte speciellt allvarlig o absolut inte i paritet med Polio, Pest eller Smittkoppor.

Att den är farlig i U länderna beror mest på att sjukvården ofta är obefintlig o att kunskaper om vård av sjuka är lika obefintlig.

Det är en allvarlig sjukdom, där risken finns för komplikationer, så naturligtvis är det bra ju fler individer inom populaionen som möjligt är vaccinerade.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Joppo
2013-02-06, 17:22
#7

#5 Ok. Jag hade för mig att jag läst att det ansågs orealistiskt att utrota sjukdomen. Anledningen minns jag dock inte… eller så kommer jag ihåg fel.

#6 Mässling är såklart inte jämförbar med till exempel pesten, men samtidigt är det många dör av den fortfarande. Jag vill minnas att jag läst att det dog 800.000 personer av den år 2000. Det skulle jag säga allvarligt. Speciellt med tanke på att dödsfallen är helt onödiga eftersom det finns vaccin att tillgå. Siffran idag ser dock bättre ut mycket tack vara vaccinationsåtgärderna.

Joppo
2013-02-06, 17:29
#8

Jag hittade ett diagram över antalet som dött i mässling: http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/figures/m847a2f.gif

Dessutom får man inte glömma alla de som drabbas av komplikationer av mässlingen men som inte dör. 1 av 1000 drabbas till exempel av hjärninflammation, vilket kan leda till allvarliga skador.

Zidizen
2013-02-06, 23:40
#9

JonasDurengard

"Goda nyheter: inga poliofall har rapporterats i Indien sedan början av 2011 och landet är nu taget från WHOs lista över länder som dras med Polio!"

Är det så fortfarande än idag, inga problem alls med polioliknande fall i Indien?

gant
2013-02-07, 03:38
#10

# 9

Enligt Unicef så gladdes man i januari detta år åt att inga fall rapporterats på över två år. 

Vad menar du när du pratar om poliliknande fall?

Zidizen
2013-02-07, 17:31
#11

Gant

Vadå vadå vad jag menar med polioliknande fall? Fall med symptom som är likt en poliodrabbad person.

Skulle nog nämnt det från början men hade inte länken framme just då. Jag vet inte men, för ett tag sedan kom jag över en artikeln som antyder att Trots det riktiga viruset verkar vara så gott som utrotat där så får de nu handskas med likartade fall från själva vaccinet.

684 fall år 2012 jämfört med 565 fall år 2011 av Non-Polio Acute Flaccid Paralysis (NPAFP)
http://www.deccanchronicle.com/121025/news-current-affairs/article/state-sees-rise-polio-disease

Ledde senare till att kunna hitta flera andra sidor med artiklar

"Their findings, which were published in the Indian Journal of medical Ethics, revealed that rates of non-polio acute flaccid paralysis (NPAFP) have increased 1200% since the oral polio vaccine was introduced to India a decade ago."

Read more: http://digitaljournal.com/article/323371#ixzz2KEONjTo4

Redan mitten på förra året var det även på tal om ett nytt vaccin kommer vara mer effektivare.
http://www.thehindu.com/sci-tech/will-the-new-type-of-oral-polio-vaccine-be-effective/article3497489.ece

India plays down Polio Fears

"Health officials in India are playing down fears that the country's removal from the list of polio-endemic countries has been threatened by a scare over a case of paralysis in the east of the country.

Concerns raised that WHO’s polio vaccine causes polio in children

"The vaccine, part of the polio eradication initiative of WHO and partner organizations, is reportedly causing paralysis in children, producing the same kind of disability that polio does."

Kan det också verkligen vara sant att det vaccin som användes i Indien är förbjudet i USA?

Så vad händer? Om det är sant varför nämns detta inget i Svenska medier? Eller har jag bara missat…"

[VSK]
2013-02-10, 14:30
#12

Har ej läst andras inlägg nu eftersom jag bara ville dela med mig av denna länken.

gant
2013-02-10, 16:18
#13

#11 Zidizen

Skulle du kunna vara snäll att översätta termen "non-polio acute flaccid paralysis (NPAFP)" till svenska? 

Den används ju mycket i de exempel du länkar till här ovan.

Zidizen
2013-02-11, 11:40
#14

Gant

"Skulle du kunna vara snäll att översätta termen "non-polio acute flaccid paralysis (NPAFP)" till svenska? 

Den används ju mycket i de exempel du länkar till här ovan."

Jag förstår inte… vad är det exakt du inte förstår? Ska jag ersätta eller förklara hela innebörden? Fanns det inget svar som du själv kunde leta efter?

gant
2013-02-11, 12:25
#15

Ska jag ersätta eller förklara hela innebörden? 

Om det är för svårt, så räcker det om du förklarar termen "non-polio"

[Starman]
2013-02-11, 12:26
#16

#14

AFP kan orsakas av många andra saker än polio.
Dina länkar nämner specifikt att de ökande AFP-fallen i Indien INTE beror på Polio.
Det kan således inte heller bero på vaccinering mot polio, såsom din sista (högst tvivelaktiga) länk hävdar, eftersom dessa vaccin innehåller just försvagad polio.

Ökande fall av AFP kan bero helt enkelt på en ökad befolkningsmängd.
Det finns en korrelation i tiden, men det behöver inte innebära kausalitet och det hoppas jag du förstår.

Zidizen
2013-02-11, 13:25
#17

Gant

"Om det är för svårt, så räcker det om du förklarar termen "non-polio""

Men lägg av. Skriv exakt vad det är du inte förstår istället. Du vet mycket väl vad non-polio betyder, eller så missuppfattar jag dig enormt.

Starman försöker klargöra med sitt svar men glömmer en väsentlig viktig detalj -"Dina länkar nämner specifikt att de ökande AFP-fallen i Indien INTE beror på Polio."

Du skrev att det inte beror på Polio och detaljen du missade var: Wild Polio och ökade fall av akuta förlamningar kan mycket väl beror på vaccinet, trots ditt säkra påstående om det icke skyldiga försvagade polioviruset. Men det är just det som misstänks och det är väl det som också ska utredas, hoppas jag.

Svar jag inte fått än om vaccinet som användes i Indien faktiskt var förbjudet i USA.

gant
2013-02-11, 13:28
#18

Jaså, Starman kunde inte hålla inne avtryckarfingret längre :-)

Men så är det ju. Det är så sanslöst ohederligt att argumentera som på det sättet zidizen gör. "Nä polio är inte utrotat i Indien .. Titta bara på denna statistik (som visar något helt annat, men det hoppas jag ingen märker)". 

Lika ohederliga är ju antivaxarnas husorgan vaccin.me. På denna sida kan man ju exemplvis läsa att:  

"Vi får nog väldigt snabbt veta om ett barn har insjuknat i mässling i södra Finland men vi får till exempel aldrig veta att 47 500 personer i Indien fick AFP (annat namn för polio) av poliovaccinet år 2011. Vill man ha allsidig information får man söka den själv.."

Så var kommer då detta från? Från en av zidizens egna länkar kan man läsa:
The doctors provided other troubling details in their report:

“In 2011, there were an extra 47500 new cases of NPAFP [in India]. …

Här har antivaxarna alltså "översatt" NPAPF till APF och hävdar dessutom att det är ett "annat namn för polio". 

Vad blir nästa nästa antivaxargument?

Här är ett förslag: "Big Pharma säger att kikhostevaccin är till för att bota hosta. Hosta är ett symptom på lungcancer, TBC, influensa och lunginflammation. Det dör dagligen människor i hela världen av dessa sjukdomar, vilket bevisar att kikhostevaccinet inte gör nytta."

Det jäkligaste är ju att dessa typer av ohederliga slaskargument och konspirationsstinna insinuationer faktiskt påverkar många som inte genomskådar lögnerna och falskspelet. Barn (och vuxna) kommer ju att utsättas för helt onödiga risker tack vare dessa ränksmidande antivaxare. 

Skäms!

Zidizen
2013-02-11, 14:10
#19

Grant - Blanda in vad övriga påstår och försöka sia vad som kommer diskuteras härnäst. Bara för att du gör så betyder inte att du har mer korrekt i det som diskuteras här.

Kan du inte bemöta det jag skriver och frågar istället för att få för sig saker och hitta på? Det är ohederligt om annat.

gant
2013-02-11, 15:38
#20

"19 Kan du inte bemöta det jag skriver och frågar … 

Men det var ju precis det jag gjorde i #10. Du insinuerade (#9) att Indien inte längre borde anses som Poliofritt. Jag gav dig en mycket aktuell länk (från en källa de flesta betraktar som trovärdig). 

Jag frågade dig också mer specifikt vad du syftade på när du skrev "polioliknande" istället för "poliofall".

Du valde att inte på något sätt bemöta vad som stod i UNICEF-rapporten. Istället valde du att vräka ur diverse länkar som man hittar på antivax-sajter. 

Jag gav dig sedan ett antal chanser att något så när hedersamt erkänna att det kanske är lite olämpligt att hänvisa till siffror som använder termen  "non-polio .." när man försöker påvisa just poliofall. 

Men du valde att envetet fortsätta att slingra dig.

… istället för att få för sig saker och hitta på? Det är ohederligt om annat.

Har jag hittat på något? Menar du att du inte är en sådan där antivaxare som härjar på vaccin.me och liknande sajter?

Visst. Jag kanske hade fel. Då ska jag naturligtvis be om ursäkt för mina påhopp gentemot dig, Så bara för att klargöra vad du ser som är hederligt  så kanske du kan svara på dessa frågor:

Håller du med om att "översättningen" från vaccin.me här ovan, är ett exemepl på ohederlig och lögnaktig argumentation?

Håller du med om att den som inte vill bli förknippad med lögnaktiga och ohederliga grupperingar bör undvika att använda samma insinuationer och argument som just de grupperingarna använder?

Zidizen
2013-02-11, 16:34
#21

Gant - men snälla. Redan i början på ditt senaste inlägg börjar du tolka hej vilt.

Varför ska det vara så svårt? Kan du inte läsa det jag skriver och tolka det därefter istället?

Din UNICEF länk behandlade bara (bekräftade?) poliofall, det var inget jag direkt efterfrågade därför var det inget jag kände direkt behov av att bemöta. Måste jag det ändå tycker du?

Du skriver:
"Har jag hittat på något? Menar du att du inte är en sådan där antivaxare som härjar på vaccin.me och liknande sajter?"

Vad sägs om det här?
_"
Men så är det ju. Det är så sanslöst ohederligt att argumentera som på det sättet zidizen gör. "Nä polio är inte utrotat i Indien .. Titta bara på denna statistik (som visar något helt annat, men det hoppas jag ingen märker)". "
_

_När jag i själva verket skrev så här: (Mina markeringar)
_

"Vadå vadå vad jag menar med polioliknande fall? Fall med symptom som är likt en poliodrabbad person.

Skulle nog nämnt det från början men hade inte länken framme just då. Jag vet inte men, för ett tag sedan kom jag över en artikeln som antyder att Trots det riktiga viruset verkar vara så gott som utrotat där så får de nu handskas med likartade fall från själva vaccinet. "

Detta svarade jag med ett flertal länkar eftersom du verkar vara helt omedveten om att det tydligen uppstår polioliknande fall i Indien. Jag måste ju visa vart jag har läst det ifrån då jag annars kommer få frågan om källa. Är det så konstigt?

Därefter avslutade jag med frågorna:

"
_Kan det också verkligen vara sant att det vaccin som användes i Indien är förbjudet i USA?
_

Så vad händer? Om det är sant varför nämns detta inget i Svenska medier? Eller har jag bara missat…"

"

Inget har du besvarat, du bara undrade först vad polioliknade fall var och när jag förklarade detta som det står i artiklarna så blandar du in vad som skrivs på andra anti-vaccin sidor och så får jag senare frågan om jag är en antivaxare?

Senast skrev du också så här:

"
Men det var ju precis det jag gjorde i #10. Du insinuerade (#9) att Indien inte längre borde anses som Poliofritt. Jag gav dig en mycket aktuell länk (från en källa de flesta betraktar som trovärdig).
"

När jag i själva verket skrev så här:
"
Är det så fortfarande än idag, inga problem alls med polioliknande fall i Indien?
"

Hur kan du få det till att jag insinuerade att Indien inte längre borde anses som poliofritt?

Är inte det en ohederlig debattstil att försöka få fram olika tolkningar på vad du tror jag insinuerar?

Dessutom skriver en Dr så här: (min feting)
"Says Dr Chiradoni, “There is no doubt that widespread use of the oral polio vaccine (OPV) has brought polio eradication within reach. However, some strains of polio virus are not addressed with OPV, which points to the fact that we need to adopt an alternative vaccine like IPV (inactivated injectable polio vaccine) to deal with the situation."

Det vaccinet som tilldelades i Indien tar inte hand om alla stammar av poliovirus enligt Dr. Kanske därför det också vittnas om polioliknande fall som kan ha orsakats av dessa poliovirus som inte hjälptes mot vaccinet. Vad vet jag och varför får nyheterna inte större utsträckning och varför undviker du mina frågor och varför finns detta inte att läsa i Svenska Medier?

Dina frågor:

  1. Håller du med om att "översättningen" från vaccin.me här ovan, är ett exemepl på ohederlig och lögnaktig argumentation?
  2. Håller du med om att den som inte vill bli förknippad med lögnaktiga och ohederliga grupperingar bör undvika att använda samma insinuationer och argument som just de grupperingarna använder?

1) Har ej läst på vaccin.me

2) Jag fattar inte vad du vill fråga. Jag önskar bara få svar på mina frågor om de polioliknande fallen, men du verkar vilja något annat. Jag kan inte rå för andra som råkar argumentera på ett liknande sätt.

Så vad sägs nu om mina frågor?

Med dessa ökade polioliknande fall efter vaccinationsprogrammet, varför nämns detta inget i Svenska medier? Eller har jag bara missat…

Kan det verkligen vara sant att det vaccin som användes i Indien är förbjudet i USA?

Kan vi gå tillbaka till sakfrågan nu?

JonasDuregard
2013-02-11, 16:48
#22

#21 "Med dessa ökade polioliknande fall efter vaccinationsprogrammet, varför nämns detta inget i Svenska medier?"

Konstig fråga. Svaret är väl en grundkurs i journalistik och det tar vi inte i den här tråden. Starta en ny tråd om du vill veta hur en redaktion fungerar.

"Kan vi gå tillbaka till sakfrågan nu?"

Jo, det tycker jag verkligen.

Framför allt drar vi streck i debatten om vem som är ohederlig.

Och så slutar vi kanske prata om sådant som inte är Polio, eller startar en egen tråd om det.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-02-11, 17:12
#23

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-02-11, 17:26
#24

Inlägget är borttaget

Zidizen
2013-02-12, 10:42
#25

Jag besvarade JonasDurengard men togs sedan bort vilket är konstigt då svaret tillhörde med vad jag skrev tidigare om varför svenska media inte har skrivit något om detta. Nåväl.

Mina frågor i inlägg #21 gäller fortfarande, men nu blev det dött och inte lika intressant längre när debatten om vem som är ohederlig är opassande här inne.

olaka
2013-02-12, 12:06
#26

#25

Ställer du frågan om Indien och USA för att du inte vet eller för att du vet?

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Zidizen
2013-02-12, 12:12
#27

Olaka

Jag läser i artikeln att det orala poliovaccinet som gavs till Indien är förbjudet i USA. Detta är vad jag söker bekräftelse till och om det är så, varför?

[Starman]
2013-02-12, 12:27
#28

#27

I vilken artikel var det nu du läste att USA förbjöd det vaccin som erbjuds i Indien?

Din fråga om redaktionellt arbete bör du ta med medierna eller fråga någon vid instituten för journaliststudier.

Zidizen
2013-02-12, 12:44
#29

Starman

Om du hade läst vidare till andra länken så hade du sett det redan i första paragrafen. Det går inte att missa. Varför frågar du mig om sådana lätta saker som står i artiklar jag redan länkat till. Är det ens lönt att länka till sidor eller måste jag kopiera och klistra in hela texten?
Jag är bara nyfiken. Känns så konstigt bara för den extra tid du ber mig att lägga när du uppenbarligen är intresserad nog för att fråga.

Min anmärkning varför detta om polioliknande fall inte tas upp i svenska medier är väldigt relativt. Eftersom svenska medier kan ta upp mycket obetydliga saker men ibland lämna de betydliga sakerna, även om det inte är sant så borde det nämnas och det har vi ofta också sett.
Inget mer jag vill diskutera djupare om hur journalismen och redaktionen jobbar, det var bara ett konstaterande.

Därför blev jag förvånad om att det har rapporterats om dessa fall och även "ni" blev förvånade om vad polioliknade fall ens var för någonting.

Överallt hurras det för ett nytt poliofritt land medan invånarna fortfarande lider av liknande symtomer. Men är det verkligen så? Det är det jag önskar diskutera och hoppas även på en bekräftelse.

olaka
2013-02-12, 12:48
#30

#27

Om man ska tro artikeln så är det ju för att bieffeekterna är fler. I den här artikeln säger de en förlaming på 2.7 miljoner barn:

http://www.bbc.co.uk/news/health-17072769

Det orala vaccinet är billigare och tragiskt, tragiskt nog så spelar det en stor roll. Sen kan det ju vara kulturella eller religiösa motsättningar mot sprutor som omöjliggör den formen också, det kan vara lättare att få stöd för en oral variant. Mord på hälsoarbetare sker tyvärr i de länder Polio fortfarande finns kvar.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-20779388

http://news.yahoo.com/nigeria-arrests-journalists-over-polio-worker-killings-050834364.html

En av de artiklar du hänvisar till använder en synnerligen korkad räknesätt för att beräkna nyttan/skadan av vaccinet, jämförelsen kan ju inte vara

Förlamade av vaccinering vs. Förlamade av de få fall som fortfarande sker.

utan

Förlamade av vaccinering plus Förlamade av de få fall som fortfarande sker vs. Förlamade av polio utan ett vaccinationsprogram.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

[Starman]
2013-02-12, 13:07
#31

#29

Nej, det var mest för att jag inte orkade läsa om alla artiklar för att leta reda på uppgiften, och jag antog att du skulle kunna ge den informationen snabbare, vilket jag antog rätt i. Så, tack för det.

Och så tänkte jag svara på uppgiften, men Olaka gjorde det helt briljant så jag låter dig svara honom istället.

Zidizen
2013-02-12, 14:25
#32

#30 Olaka

"Om man ska tro artikeln så är det ju för att bieffeekterna är fler. I den här artikeln säger de en förlaming på 2.7 miljoner barn:"

Efter vad som händer nu (d.v.s. om det är sant) så spelar det ingen roll vad "fakta"bladet säger om att det i ovanliga fall (1 på 2,7 miljoner) kan ske förlamningar.

Bland mina länkar var den äldsta skriven mars 2012.

"Det orala vaccinet är billigare och tragiskt, tragiskt nog så spelar det en stor roll."

Ja det är mycket tragiskt att deras liv tydligen är mindre värda än amerikanska liv. Visste befolkningen om detta? Har detta ens nämnts? Eller är det OK enligt de starka vaccinförespråkarna?

Du skriver sedan vidare i samma paragraf:

"Sen kan det ju vara kulturella eller religiösa motsättningar mot sprutor som omöjliggör den formen också, det kan vara lättare att få stöd för en oral variant. Mord på hälsoarbetare sker tyvärr i de länder Polio fortfarande finns kvar."

Men, enligt den artikeln du länkade till handlar inte om sprutor över huvudtaget? Var det ens något annat än oral vaccin som användes? För då var det väl inga problem vare sig kulturella eller religiösa konflikter.

Sedan kan man ju inte förneka deras oro över västerländsk medicin. I de artiklar du länkade till fanns det en stor oro över att vaccinerna kan orsaka sterilitet. Som denna artikeln också nämner angående sterilitet fast med vaccinet Gardasil.

_"
_

En av de artiklar du hänvisar till använder en synnerligen korkad räknesätt för att beräkna nyttan/skadan av vaccinet, jämförelsen kan ju inte vara

Förlamade av vaccinering vs. Förlamade av de få fall som fortfarande sker.

utan

_Förlamade av vaccinering plus Förlamade av de få fall som fortfarande sker vs. Förlamade av polio utan ett vaccinationsprogram.
_

"

Du kan mycket väl ha rätt i hur statististiken räknades. Men här får jag ändå faktiskt be dig referera var exakt du hittade detta.

I den andra länken, (Starman läs: som Starman vägrar ens klicka på och läsa första paragrafen vilket jag gav riktlinjer till hans fråga, skrivs det även så här:

  • "Vashist and Puliyel were also concerned by the lack of attention that the polio survey administrators gave to the paralysis results:

  • "Though this data was collected within the polio surveillance system, it was not investigated… It is sad that, even after meticulous surveillance, this large excess in the incidence of paralysis was not investigated as a possible signal, nor was any effort made to try and study the mechanism for this spurt in non-polio AFP.”

Read more: http://digitaljournal.com/article/323371#ixzz2Kgq3XZ00

Inrapporterade fall investigerades inte som det kanske borde göras. Så kanske felet börjar redan här? Men ändå rapporterades det en ökning på polioliknande fall år 2012 jämfört med 2011. Hade det undersökts noga redan från början, vilket är konstigt att det inte gjordes med tanke på den omfattande kampanjen, så kanske det hade visats lite mer korrekta siffror och eventuellt kunna faställa vad som orsakade vad, om än möjligen poliovirus.

Rätta mig om jag missuppfattade engelskan

Tidigare i samma artikel står det så här:

  • The doctors provided other troubling details in their report: “In 2011, there were an extra 47500 new cases of NPAFP [in India]. Clinically indistinguishable from polio paralysis but twice as deadly, the incidence of NPAFP was directly proportional to doses of oral polio received.”
  • Read more: http://digitaljournal.com/article/323371#ixzz2KgrGOp2a

Som bekräftar i det jag säger att det har tillkommit extra nya polioliknande fall år 2011, men dubbelt så dödligt, som tydligen beror pga det orala vaccinet.

Så bara för att du läste en av mina länkar hur de överdriver statistiken så kan man inte neka att det fortfarande existerar polioliknande fall, som även har tillkommit som nya extra fall

?Fast? det är också lite konstigt att den fjärde länken skriven en månad tidigare menar att år 2011 har 60 000 misstänkta fall undersökts och bara i ett fall hittades polio, men som ändå osannolikt kommer resultera positivt. Här påstås det alltså att det har undersökts medan i min förr-förra citering menar att det har varit dåligt undersökt.

Fy fasen, man blir så snurrig. Så försvåra inte mitt arbete och klanka ner mig utan försök att hjälpa till istället och ta reda på vad som egentligen händer. Olaka har nu börjat på en god väg, återstår nu Starman.

olaka
2013-02-12, 15:39
#33

#32

Efter vad som händer nu (d.v.s. om det är sant) så spelar det ingen roll vad "fakta"bladet säger om att det i ovanliga fall (1 på 2,7 miljoner) kan ske förlamningar.

Vilken bieffektsfrekvens menar du att det är frågan om här? Det finns ju sjukt mycket indier…

Ja det är mycket tragiskt att deras liv tydligen är mindre värda än amerikanska liv. Visste befolkningen om detta? Har detta ens nämnts? Eller är det OK enligt de starka vaccinförespråkarna?

Det är väl knappast en vaccinationsfråga? Att fattigare människor har sämre tillgång till allt från vatten och mat till läkemedel är förjävligt, men om alternativen här är att INTE vaccinera så är det ju bättre med en oral variant än ingen alls, ärligt talat så fattar jag inte alls hur du tänker här, alls.

**Men, enligt den artikeln du länkade till handlar inte om sprutor över huvudtaget? Var det ens något annat än oral vaccin som användes? För då var det väl inga problem vare sig kulturella eller religiösa konflikter. 
**

Sorry, det blev lite fel.  Ersätt meningen "motsättningar mot sprutor" till "motsättningar mot vaccineringar i allmänhet och sprutor i synnerhet" så kanske det klarnar?

Jag hittar inga källor just nu, men jag har för mig att religiösa fundamentalister högg armarna av vaccinerade barn i västafrika för några år sedan.(någon annan kanske hittar källor)

**Sedan kan man ju inte förneka deras oro över västerländsk medicin. I de artiklar du länkade till fanns det en stor oro över att vaccinerna kan orsaka sterilitet. Som denna artikeln också nämner angående sterilitet fast med vaccinet Gardasil.
**

Tragiskt om det är så. Gardasil tänker jag inte kommentera i den här tråden, det är helt och håller irrelevant.

Du kan mycket väl ha rätt i hur statististiken räknades. Men här får jag ändå faktiskt be dig referera var exakt du hittade detta. 

"In Pakistan too, the threat of polio vaccine is not going entirely unreported. Last month, Anthony Gucciardi revealed in his article, published in Natural Society, that close to 80% of recent polio cases are reported among children who had been vaccinated for polio. This is a shockingly high figure: of 136 polio cases, 107 were those vaccinated for the disease."

http://greenheritagenews.com/whos-polio-vaccine-causing-polio-in-children/

Resten av inlägget

Sannolikt så är det så att rapporteringar från vaccineringsprogrammen i U-Länder är under all kritik. Men det orala vaccinet har använts i bekämpningen av sjukdomen sen femtiotalet, och utvärderingar har följt med sedan dess.

Kort sammanfattning:

Oralt vaccin är sämre än injecerat, men oralt vaccin är ENORMT mycket bättre än att inte vaccinera.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Zidizen
2013-02-12, 16:36
#34

Olaka

"Vilken bieffektsfrekvens menar du att det är frågan om här? Det finns ju sjukt mycket indier…"

Jag vet inte, du vet antagligen mer än mig i denna frågan. JAg bara påpekade att faktabladet kanske inte spelar någon roll om verkligheten ser ut som den gör enligt artiklarna. Det har heller inte varit någon hemlighet att bieffekter mörkläggs av läkemedelsföretagen.

"Det är väl knappast en vaccinationsfråga? Att fattigare människor har sämre tillgång till allt från vatten och mat till läkemedel är förjävligt, men om alternativen här är att INTE vaccinera så är det ju bättre med en oral variant än ingen alls, ärligt talat så fattar jag inte alls hur du tänker här, alls. "

Inte en vaccinationsfråga? Det handlar om vacciner där det medföljer en kanske bristande information till folket. Vem var det som sponsrade kampanjen, inte var Indien helt ensamma om finansieringen?Det jag menar är att det spelade ingen roll om invånarna i Indien är fattiga, ska det genomföras en omfattande kampanj med utomstående finansiering så får det göras rätt tycker jag**.
**Om det var endast Indien som finansierade kampanjen så får jag ta tillbaka det

"Sorry, det blev lite fel.  Ersätt meningen "motsättningar mot sprutor" till "motsättningar mot vaccineringar i allmänhet och sprutor i synnerhet" så kanske det klarnar? "

Ok

Den länken till den menade statistiken du tidigare nämnde handlar om Pakistan, men visst….  jag blir tyvärr inte mer klokare.
Där står det i klarspråk att 107 vaccinerade blev ändå drabbade av polioviruset. Inte så konstigt kan man tycka om det som också nämndes att det orala vaccinet inte skyddar mot alla poliovirus stammar.
Så vad är konstigt annars? 80% fall av de nyligen poliovaccinerade har rapporterats ha poliovirus som är en påstådd ökning och att vaccinet är dödligare än viruset själv

Du kan gärna förklara mer för jag förstår inte i det du säger är i relation med vad som står i artikeln och vad det ska vara för skillnad för de poliodrabbade. Igen påstås det att poliofallen har ökat 3-4 gånger mer än vad den naturliga polioviruset har gjort.

citerar:

  • More recently, reports of VAPP caused by the polio vaccine refer to the Polio Global Eradication Initiative’s own statistics, informing that up to 180 vaccinated children in India fall a prey to VAPP each year. This stands at a hair-raising incidence 3 to 4 times higher than polio caused by the wild polio virus. The medicine seems deadlier than the disease itself. Or to say, the medicine is the disease.

I länken till rapporten som återfinns i den citerade texten står det också att statistiken är högt missvisande:

citerar:

  • This report, however, is highly misleading, as an estimated 100-180 Indian children are diagnosed with vaccine-associated polio paralysis (VAPP) each year. In fact, the clinical presentation of the disease, including paralysis, caused by VAPP is indistinguishable from that caused by wild polioviruses, making the PGEI's pronouncements all the more suspect.1

Som sagt, man blir ju lite snurrig i bollen, men en sammanfattning på svenska vore ju kanon.

Den artikeln som du först länkade till menar också att utbrottet med paralyserade poliovaccinerade skedde i Afrika 2007 och samma vaccin med liknande utbrott användes även till nigerianska barn.

Ingen bra historia.. om det nu är sant förstås. Därav en önskad bekräftelse om vad som egentligen försigår

vallhund
2013-02-12, 17:14
#35

Uppskattade 100 - 180 hur många procent eller promille är det?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

gant
2013-02-12, 17:33
#36

# 25 zidizen … men nu blev det dött och inte lika intressant längre när debatten om vem som är ohederlig är opassande här inne.

Du har ju redan klargjort i #23 att du redan från början inte var intresserad av att diskutera polio:

"Din UNICEF länk behandlade bara (bekräftade?) poliofall, det var inget jag direkt efterfrågade därför var det inget jag kände direkt behov av att bemöta …" 

Då blir det ju inte heller särskilt intressant att diskutera med dig i en tråd som handlar om just polio. Så det blir om dig istället.

#27 zidizen: Jag läser i artikeln att det orala poliovaccinet som gavs till Indien är förbjudet i USA. Detta är vad jag söker bekräftelse till och om det är så, varför?

Nu inser jag ju att det det kan vara meningslöst att ens försöka ge zidizen ett svar, men… Eller för att citera en viss skribent  i denna tråd (#14): "Fanns det inget svar som du själv kunde leta efter?" 

Då hade hen ganska lätt kunnat googla fram information om OPV och IPV. Hen hade till och med kunnat inse att OPV som används i Indien inte heller används i Sverige. 

OPV är ett aktivt men försvagat vaccin som intas Oralt. IPV är Inaktiverat Poliovaccin som injiceras. OPV har ansetts som mer effektivt i områden där polio är endemiskt ("in the wild") än IPV. Det är också betydligt billigare att använda OPV, då det inte kräver sterila miljöer eller medicinutbildad personal. Nackdelen med OPV är att - då det är ett aktivt virus -  också innebär en liten risk att mottagare utvecklar Polio (VAPP).

Mer information skulle hen kunnat googlat fram hos exempelvis Smittskyddsinstitutet eller - om hen nu är specifkt intresserad av USA - hos deras motsvarighet. Hen kan också hitta mängder av artiklar som denna om hen verkligen vill lära dig mer..

För övrigt är "förbud" är ett ganska missvisande uttryck. Det handlar om rekommendationer.

Naturligtvis finns det också en diskussion i Indien och deras media om vilken typ av vaccin som ska användas.

olaka
2013-02-12, 18:22
#37

#34

Angående antalet:

Här kan man få ut att det 2010 fanns ca 110 miljoner barn under fem år, vilket borde ge ca 20-25 miljoner vaccinationer om året om alla barn vaccineras vid en viss ålder. Statistiskt sett borde alltså vaccineringen resultera i ca 10 sjuka barn per år. De nyhetsinslag du länkar till rapporterar om fler än så, så kanske är det vanligare med bieffekter ELLER så är vissa av fallen inte från vaccinet, rapporterade bieffekter är inte konstaterande.(hur mycket än vaccinförnekarlobbyn försöker hävda annorlunda)

Inte en vaccinationsfråga?

Det är klart att det hade varit toppen om alla barn i hela världen hade fått tillgång till den bästa möjliga vården(eller maten och vattnet också för den delen), men nu lever vi inte på ett sånt jordklot. Poängen gjorde jag i slutet på mitt förra inlägg:

Oralt vaccin är ENORMT mycket bättre än att inte vaccinera.

Många många fler skulle drabbas av Polio om man inte vaccinerade, även om kampanjen inte använder sig av det bästa vaccinet på marknaden så är det fortfarande enormt enormt enormt mycket bättre än att inte vaccinera.

Resten

Jag har redan besvarat detta i mitt första inlägg, men jag kan ta det igen:

Jämförelsen kan ju inte vara 

Förlamade av vaccinering vs. Förlamade av de få fall som fortfarande sker.

utan

Förlamade av vaccinering plus Förlamade av de få fall som fortfarande sker vs. Förlamade av polio utan ett vaccinationsprogram.

Förstår du vad jag menar med detta? Hade vi inte haft ett vaccinationsprogram så hade sannolikt i runda slängar 150,000 blivit drabbade(samma antal som innan vaccinationsprogrammet), detta är vad vi ska jämföra med dagens siffror som även om vi går på dina källor endast uppgår till under 200. Det betyder att nyttan överväger faran med ca 1000:1.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Upp till toppen