Etikettrymden
Läst 16645 ggr
Silent_Hill
2013-07-30, 16:39

Hunden Laika

Hunden Laika blev den första levande varelsen att färdas i omloppsbana runt jorden ombord på Sputnik 2. Eftersom farkosten inte var byggd att ta sig tillbaka till jorden igen dog Laika i rymden. Laikas död utlöste en debatt över hela världen när det gäller vanvård av djur och djurförsök i allmänhet för att främja vetenskap.

Laika var en 3 årig blandras som var herrelös på Moskvas gator när hon plockades upp och fördes till ett sovjetisk rymd laboratorium. Forskarna valde bland herrelösa hundar eftersom man antog att dom redan hade lärt sig och anpassat sig till kalla och hårda förhållanden.

Tillsammans med två andra herrelösa hundar, Albina och Mushka, fick Laika prövas igenom en serie av tester för att förbereda sig för rymdfärden. Hundarna placerades i centrifuger där de utsattes för g-krafter som är förenade med lansering. De hölls också i en serie av successivt mindre burar för att simulera rymdkapsel de skulle åka i. I slutändan ansågs Laika den mest lämpliga att bli den första hunden i rymden. Urvalet skulle få tragiska konsekvenser för den vänliga herrelösa hunden. 

Medan Laika genomgick utbildning så skyndade ingenjörerna att få hennes rymdskepp redo att flyga på mindre än en månad. Rymdskeppet utrustades med kylfläktar och gelé hundmat för de sju kommande dagarna. Laika försågs med en sele för att begränsa sina rörelser och instrument för att mäta sin puls, andning och andra funktioner.

Inför lanseringen, tog en av forskarna med sig Laika hem för att leka med sina barn. I en bok skrev Dr Vladimir Yazdovsky, "Jag ville göra något trevligt för henne. Hon hade så lite tid kvar att leva" 

Timmarna efter uppskjutningen avslöjades att Laika inte skulle återvända till jorden. Dock skulle förgiftad mat ge henne en lugn och skonsam död efter en vecka vilket inte blev fallet. 

Laikas hjärtfrekvens som låg på 103 slag i minuten före lanseringen mer än fördubblades till 240 slag per minut när raketen accelerades mot omloppsbanan. Hennes puls sjönk slutligen ned tre timmar in i flygningen. Den första hunden i rymden levde och åt sin mat under hennes tidiga timmar i omloppsbanan. Eftersom temperatur regleringen inte fungerade som den skulle blev det över 40 grader i kapseln och Laika dog 5-7 timmar efter uppskutningen av överhettning och stress, orsaker som inte avslöjades offentligt i över 40 år. 

Kapseln snurrade runt jorden 2570 gånger och efter fem månader återinträdde slutligen Sputnik 2 i jordens atmosfär där den förintades, den 14 April 1958. 

Laika blev känd över hela världen och hyllades för sina modiga bedrifter och djurrättsförespråkarna protesterade hennes död som djurplågeri. 

Laika finns i form av en staty på Star City i Ryssland.

Källa; http://en.wikipedia.org/wiki/Laika

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

  • Redigerat 2021-08-20, 19:45 av Magi-cat
Magi-cat
2013-07-30, 18:55
#1

Tack för artikel om hunden Laika, som 3 november 1957 var det första kända djuret i omloppsbana runt jorden. Hon är värd att bli ihågkommen…🐶😢

Vartefter tiden går vändes den odelade succén till  bitter eftertanke:

"Ju mer tiden går desto ledsnare blir jag. Vi skulle inte ha gjort det, sa en av ingenjörerna bakom uppskjutningen, Oleg Gazenko, ångerfullt på en rymdkongress 1998"

http://www.sydsvenskan.se/varlden/gatuhunden-laika-rysk-hjaltinna/

Här en artikel om andra djur i rymdprogrammen:

http://illvet.se/fraga-oss/har-andra-djur-an-hunden-laika-varit-ute-i-rymden


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den". (Tage D.)
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2013-07-31, 11:44
#2

Stackars lilla vovve.

😭

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

abelyn
2013-08-01, 15:23
#3

Laika, vila i frid stackare. 😮
Hoppas hon fick en rättvisare samt bättre fortsättning efter sin död var hon nu än hamnat för det fick hon uppenbarligen inte under hennes tid på jorden. Sov fridfullt🌺

Magi-cat
2017-11-04, 10:05
#4

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den". (Tage D.)
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2017-11-11, 07:34
#5

"Vi skulle inte ha gjort det, sa en av ingenjörerna bakom uppskjutningen, Oleg Gazenko, ångerfullt på en rymdkongress 1998""

Jag kan bara instämma. Tänk att utsätta en levande varelse för detta! (Inget ont om dem, de förstod bara inte bättre. I backspegeln framträder allt i ett annat ljus)

När den katastrofala följden var ett faktum - var någonstans landade tanken att det här ska vi utsätta människor för också? Hur mycket lidande är det värt?

Bara några tankar.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den". (Tage D.)
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2019-08-09, 08:10
#6

Till minne av Félicette, den första katten i rymden:

"Fifty-six years after a cat named Félicette became the first feline to launch into space, plans to build the cosmic cat's first proper memorial are beginning to take shape. "

https://www.space.com/felicette-space-cat-memorial-design-photos.html

"Vi skulle inte ha gjort det".


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den". (Tage D.)
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Hukanson]
2019-08-11, 18:10
#7

Hundar, katter och björndjur. Dessutom en bil och några terrängjeepar. Flaggor och cd-skivor.  Vi har redan gett rymden det vi sätter värde på själva. 

Stackars Laika fick alltså bara leva 5 timmar i rymden och genomlida 40 graders värme.  Men förstå den hundens öde att som den förste jordlingen i rymden att se ned på Jorden med sina ögon genom ett fönster.

Pyttelite
2019-08-16, 15:14
#8

För några år sedan hade man en utställning på flygvapenmuseet i Linköping som berättade om hur man använt djur i krig. En mycket intressant utställning där djur precis som människor användes för att försvara landet. https://www.flygvapenmuseum.se/utstallningar/tidigare-utstallningar/djur--krig/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen