Etikettrymden
Läst 9798 ggr
Silent_Hill
2015-01-28, 21:08

Mars One

Intresset för det galna äventyret har varit enormt ända från början. Av de 202 586 personerna som sökte ska endast fyra av kandidaterna få möjlighet att ge sig av på en enkelriktad resa till Mars år 2024. Urvalet av de som till slut får åka börjar under våren 2015.

Många risker

Basen på Mars kommer att bestå av bostäder och drivhus. Via solpaneler får basen ström. Men trots att Mars One förbereder sig noga kan expeditionen snabbt sluta i katastrof. Bland annat riskerar astronauterna utsättas för solens strålar och en större mängd strålning via soleruption som kan göra astronauterna sjuka. 

Dammstormar är också något som rasar över landskapet och riskerar att slå ut strömproduktionen då solpanelerna kan bli täckta av damm. Dammstormar kan skymma himlen på Mars upp till en månad i taget vilket ökar risken för att dammet ska kunna ta sig in i bostadsytorna. Under en lång sikt kan det medföra till cancer och lungsjukdomar. 

Mat på Mars 

Med hjälp av drivhus ska astronauterna odla sin egna mat som gödlas med bosättarnas egna urin och avföring. Eftersom astmosfären på Mars är väldigt tunn så måste växterna odlas inomhus i artificiellt ljus och en jordliknande atmosfär. Med tanke på att  menyn blir en aning vegetarisk har Mars One funderat på att skicka med myror och kackelackor för att ge astronauterna lite protein.   

Forskare från MIT i USA har räknat ut att odlingsarealen bör vara 200 m2  för att drivhusen ska kunna producera tillräckligt med växter för fyra personer. Men Mars One har bara planerat för 50 m2. Risken för hungersnöd är därför stor. 

Ensamhet och depression

Med bara tre personer att prata med är risken för depression på Mars överhängande. Mars One kommer löpande kontrollera astronauternas psykiska tillstånd. En satellit kommer även att skickas upp till Mars år 2018 så att astronauterna kan skicka och ta emot videos från sina familjer. Dock så kommer dom aldrig kunna prata direkt med dom då signalerna tar mellan 3-22 minuter beroende på om jorden och Mars befinner sig på samma sida av solen. 

Låg tyngdkraft

Än så länge vet man inte hur kroppen kommer att reagera på den låga tyngdkraften som finns på Mars. Mars One tror dock inte det kommer bli något problem eftersom astronauterna antagligen kommer kunna lyfta mycket tyngre saker på Mars än på jorden. Däremot är det stor risk att den sju månader långa resan till Mars i viktlöst tillstånd försvagar astronauterna. Därför kommer man rekommendera deltagarna att träna tre timmar per dag under rymdfärden och på Mars.

Inavel

Mars One kommer att sända totalt 24 människor till Mars. Tanken är att dessa människor ska få barn med varandra. Om man nu kommer att lyckas föda ett barn på Mars så kommer inavel i efterhand att bli ett problem vilket kan medföra att framtida barn blir sjuka då alla blir släkt med varandra. Lösningen på detta kan bli att på sikt frakta sperma från jorden till Mars. 

Är DU redo för Mars One? Gör ett test här.

Källa;
Ilustrerad vetenskap nr2/2015

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Andorr
2015-01-29, 00:13
#1

Länken krånglar. (Fastnar) Behöver man vara inloggad för att göra testet?

Silent_Hill
2015-01-29, 00:28
#2

#1 För mig funkar länken. Nej, man behöver inte logga in 🙂

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Andorr
2015-02-01, 23:16
#3

Funkade nu. 👍

Är du redo för Mars? 2

Slopa mars och stanna på jorden. 0

Du kan bli redo för Mars. 4

LBJ
LBJ 
2015-02-02, 16:30
#4

Började tänka på Star Trek.
Låter som dom vill ha en Vulcan där uppe 😛.

Andorr
2015-02-09, 13:16
#5

De kanske kan utnyttja metangasen man upptäckt?

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mystisk-gaslacka-hittad-pa-mars

[VSK]
2015-02-15, 21:58
#6

0

1

5

😃

Andorr
2015-02-15, 22:09
#7

#6 Är du redo för Mars? Noll

Du kan bli redo för Mars. Fem

Jag säger bara ett ord. Konjak! 😃

[VSK]
2015-02-16, 04:33
#8

😃

Nä, helt seriöst så är jag så mkt fel person som det bara skulle gå att hitta, för en enkel till Mars. Fatta att aldrig kunna ta en cigg och en kopp kaffe när man vaknat, för att sen dra igång burken för att surfa lite 😮

Och vart ska man se på bandy nånstans 🤦‍♂️

Men en drink går ju iaf att ta 🙂

Farwuq
2015-03-16, 12:33
#9

😃

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Silent_Hill
2015-03-21, 13:04
#10

Projektet Mars One har nu fått hård kritik från en av kanditaterna som sökte. Joseph Roche, astrofysiker på Trinity college i Dublin, hävdar nu att projektet aldrig kommer att lyckas då han anser att urvalsprocessen brister. Trots löften om djupgående tester och intervjuer.

”Det betyder att all information de har om mig är en kass video jag gjorde, en ansökningshandling jag fyllde i med mestadels fåordiga svar, och en tio minuter lång Skype-intervju. Det är helt enkelt inte tillräcklig information för att bedöma någons förmåga till någonting”.

Sven Grahn som är civilingenjör vid KTH's rymdcenter instämmer i kritiken. 

Det är totalt orealistiskt, så enkelt är det. Det finns inte en chans att genomföra detta inom den tidplan de talar om.

Mars One bemöter kritiken i ett pressmeddelande där man skriver att man från och med nu kommer göra testerna mer omfattande. 

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svidande-kritik-mot-marsprojekt

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Farwuq
2015-03-21, 13:27
#11

Är du redo för Mars? 4 Slopa mars och stanna på jorden. 1 Du kan bli redo för Mars. 1

"Dina testresultat tyder på att du är helt redo för att åka till Mars, då du har många av de egenskaper som krävs. "

Tur att de inte frågade om fysisk hälsa och ålder.
😃

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

[VSK]
2015-03-21, 13:33
#12

😃

[niklaeri02]
2015-08-05, 16:44
#13

Jag läste detta i Illustrerad vetenskap. Rätt häftigt om det blir verklighet… Och att de ska föda barn?😮Man får väl se vad som sker. Kan tänka mig att de fått en hel del kritik.

Silent_Hill
2015-08-06, 13:45
#14

Hon lämnar sin kärlek för att flytta till Mars

Sonia Van Meter åker år 2026 och får då ta farväl av sina två styvsöner och sin make. Hon har familjens fulla stöd och maken har uttalat sig .

Sonia var nämligen en av 200 000 personer som ansökte om att få flytta till Mars. Till slut var fyra personer utvalda för uppdraget – och hon var en av dem.

Trots sannolikheten att Sonia kommer att dö på Mars är hon förväntansfull när hon talar om resan;

”Vi åker dit med en plan. Och planen är inte att vi ska åka dit för att dö. Vi åker dit för att leva.”

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3183181/Am-prepared-actually-say-goodbye-Husband-wife-volunteered-controversial-one-way-Mars-One-mission-explains-sons-never-again.html

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Silent_Hill
2015-08-06, 13:47
#15

Här är hennes videoansökan

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Silent_Hill
2015-08-06, 13:50
#16

Sonia Van Meter i The Nightly Show

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Silent_Hill
2016-04-10, 12:30
#17

Såhär ska astronauterna bo

Under sommaren 2015 gick Nasa ut med en tävling där man fick chansen att ge ideér om hur astronauterna skulle bo på Mars. Det vinnande bidraget blev en igloo med ett skal gjord av 3D utskriven is. 

Skalet skyddar de boende mot både kosmisk strålning och solens strålar och är nästan genomskinligt. Det gör att de fyra pionjärerna på Mars dels garanteras en viss portion dagsljus till nytta för både hälsa och humör, dels kan njuta av utsikten över de ändlösa röda slätterna på planeten.

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mars-Ice-House_section_lr.jpg?uselang=en-gb

http://illvet.se/universum/rymdresor/igloo-pa-mars-har-ska-nasas-astronauter-bo

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Upp till toppen