Annons:
Etiketthälsa
Läst 11128 ggr
Silent_Hill
2015-09-07, 15:52

Därför är choklad bra för dig

Att liten mängd mörk choklad kan vara bra för hjärtat har säkert dom flesta hört. Men choklad kan även ge en mängd andra positiva effekter. Som även inkluderar mjölkchoklad.

**Bra för hjärtat
**Människor som är i riskzonen för hjärtsjukdomar får ofta höra att utesluta söta och fettbildande livsmedel. 

Men forskare till en brittisk studie menar på att det inte finns några bevis på att choklad bör undvikas. De fann att 100 gram choklad per dag minskar risken för hjärtinfarkt och stroke med 11 procent. Anledningen till detta är antioxidanten flavonoid, som suger upp skadliga ämnen vilka annars orsakar hjärtsjukdomar. Det visade också på att risken att dö i en hjärtsjukdom minskar med 25%.

**Bra för hjärnan
**Choklad innehåller mycket magnesium samt koffein vilket gör att choklad vid mindre mängd förbättrar din vakenhet och koncentration.

En studie som gjordes 2013 visade att genom att dricka 1-2 koppar varm choklad varje dag i 30 dagar förbättrar din kognitiva förmåga eftersom blodflödet till hjärnan ökar med 8%. 

**Minskar risken för demens
**Forskare vid Cornell University i New York har funnit att en kost rik på antioxidanter bidrar till att skydda hjärnan mot uppbyggnaden av amyloida plack , det vill säga, proteiner som avbryter normal hjärnfunktion och kan orsaka demens. En av antioxidanterna i choklad, epikatekin, har visat sig vara effektiv för att skydda hjärnan just från sådana invasioner.

**Bra mot förkylningar
**Förekomsten av epikatekin aktiverar också kroppens naturliga avgiftningsprocess vilket bidrar till att befria oss från hosta och förkylningar.

**Är bra mot karies
**År 2007 fann forskare att teobromin som finns i choklad gör så att emaljen på tänderna blir hårdare vilket skyddar mot erosion och är till och med effektivare än fluor. 

**Ger lägre blodtryck
**Forskare fann år 2009 att Kuna-indianerna hade väldigt lågt blodtryck. Anledningen till detta var att dom drack 5 koppar varm (mörk) choklad om dagen. Kakao innehållet nämligen mycket flavonoider och ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket i sin tur vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket.

**Minskar stress
**Stress kan leda till att funktionen i hypofysen bli försämrad. Choklad hjälper till genom att förse denna körtel med magnesium vilket hjälper den att fungera bättre och sänker produktionen av kortisol som är ett av det mest kända stresshormon. Choklad stimulerar också produktionen av lyckohormonet serotonin. 

År 2009 fann man att endast 40 gram mörk choklad varje dag i två veckor räcker för att minska både stress och ångest.

**Gör dig smartare
**En av de flavonoider som finns i choklad, som kallas procyanidin, är ett naturligt förebyggande av oxidation och inflammation i hjärnan.

År 2009 fann amerikanska forskare att 85 gram mjölkchoklad hjälpte till att förbättra resultatet i minne, problemlösning och koncentration. Resultaten tros bero på chokladens antioxiderande egenskaper.

Choklad innehåller också ett antal vitaminer som är bra för hjärnan. Bland annat vitamin B1 (tiamin) som hjälper till att förbättra kroppens energiproduktion. 

**Gör oss smalare
**Denna rubrik är nog något som får dom flesta att höja på ögonbrynen. Men en studie som gjordes på 1000 vuxna visade att dom som åt choklad regelbundet hade ett lägre BMI än dom som inte gjorde det. Dessutom hjälper choklad till att öka matsmältningen och bättrar på konditionen. 

Dock så varnar författaren till studien att resultatet är kopplat till regelbundenhet och inte mängden. 

**Är bra för huden
**Choklad och kakao baserade produkter är ofta med i skönhetsprodukter. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som kan orsakas av sol, föroreningar och alkohol.

Rå kakao används som en ingrediens i många ansiktsbehandlingar. Tester har visat att det hydratiserar huden, avvärja fläckar och öka aktiviteten av naturligt kollagen. 

Att äta choklad kan också vara bra för huden . I en studie fann man att genom att äta 20 gram choklad i veckan kunde man minska rynkor som orsakas av UV-ljus.

**Gör håret tjockare
**Kakaopulver kan hjälpa ditt torra hår att bli mer glänsande genom att lägga till kakao i ditt balsam. 

Att äta en liten mängd choklad kan också hjälpa ditt hår att bli tjockare eftersom det främjar blodcirkulationen i hårbotten. Choklad har även antiinflammatoriska egenskaper vilket minskar risken för håravfall. 

**Motverkar blodbrist
**Blodbrist orsakas av att man har för få röda blodkroppar i kroppen och kan hjälpas av att man tar järntillskott.

Mörk choklad innehåller 7,5 procent av det rekommenderade intaget vilket kan hjälpa till att hålla blodbristen i schack. 

**Hjälper mot cancer
**Flavonoider har visat sig att ha en kraftfull effekt i kampen mot sjukdomen. I en finsk studie har man funnit att flavonoider kan hjälpa till att motverka uppkomsten av alla typer av cancer. Även antioxidanter som finns i kakao kan minska antalet avvikande celler. 

Källa; http://www.dailymail.co.uk/health/article-3127347/Choc-goodness-scientists-prove-milk-chocolate-s-good-heart-s-not-good-news-s-boosts-brain-libido-figure.html

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

  • Redigerat 2022-01-09, 17:00 av Magi-cat
Annons:
OberonsMatte
2015-09-07, 16:03
#1

Åh, de här rönen tar jag till mig direkt! Det är viktigt att tänka på hälsan.

Sajtvärd Katter iFokus

Loris M
2015-09-07, 18:59
#2

#1 Samma här! 😉

mulac
2015-09-09, 12:49
#3

Dessutom gott!

tlover
2015-09-10, 08:31
#4

Perfekt, jag har choklad hemma och är förkyld just nu.

flavanoider finns förresten i te också 🙂

l'm back

Tant Grön
2015-09-10, 20:32
#5

Älskar också choklad, men det är inte bra för miljön. 😭

tlover
2015-09-10, 22:19
#6

#5 Tänker du transport, palmolja el vet du nått som jag inte vet om?

l'm back

Annons:
Tant Grön
2015-09-11, 09:52
#7

#6 Läste någonstans att mycket regnskog höggs ner i Afrika för att odla choklad. Minns inte riktigt, men tror det drabbade eventuellt gorillor eller om det var andra djur. Det var i alla fall så illa så jag kommer att minska rejält på chokladen. Skall försöka leta fram artikeln senare. Hinner inte nu.

tlover
2015-09-11, 10:20
#8

#7 Alltså borde man kunna köpa Sydamerikansk choklad för att motverka just det problemet. 🙂

Men om du hittar artikeln läser jag gärna

l'm back

Tant Grön
2015-09-11, 20:27
#9

#8 Om det inte är lika illa där.
Hittade inte exakt den artikeln, men här kan man också läsa om det. Av 16 miljoner hektar skog finns idag bara 2 miljoner hektar kvar.
Bäst är att köpa miljömärkt choklad.
http://www.svd.se/kakaoodlare-lar-om-for-att-radda-regnskogen

tlover
2015-09-11, 21:20
#10

#9 Jag tänkte att gorillor utrotas ju inte i Sydamerika.

Tack för länken jag får kolla den sen

l'm back

Tant Grön
2015-09-12, 01:41
#11

#10 Vet inte om det var gorillor. Kanske var det något annat djur. Hur som helst utrotas ju en massa djur och växter när regnskogen försvinner. Synd att man inte kan odla choklad i Sverige.

tlover
2015-09-12, 07:57
#12

,#11 Fast då skulle antagligen djur utrotas i Sverige det är metoden som behöver ändras (bort med monokultur) inte platsen.

l'm back

[niklaeri02]
2015-09-15, 22:11
#13

Det var ju en trevlig artikel om choklad. Mörk choklad med mycket kakao är dessutom godare än mjölkchoklad tycker jag.

Annons:
Annielle
2015-12-17, 15:42
#14

Ja jag äter gärna choklad varje dag, men mjölkchoklad försöker jag verkligen hålla mig borta i från, socker är inte bra för någon.

Man bör köpa rättvisemärkt/ekologisk choklad eftersom det är väldigt dåliga arbetsförhållanden, dåliga löner m.m. annars

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Magi-cat
2023-01-31, 17:55
#15

Choklad kan vara bra för blodtrycket, enligt en studie vid Linköpings Universitet.

"I studien ingick 16 friska försökspersoner som fick äta 75 gram sockerfri mörk choklad. Blodprover togs både före och efter. Enligt resultaten, som publiceras i medicintidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology, var ACE-aktiviteten i genomsnitt 18 procent lägre efter chokladen än före. Ämnen som katechiner och procyaninider tros ligga bakom effekten."

https://allastudier.se/tips-o-fakta/choklad-%C3%A4r-bra-f%C3%B6r-dig-16044

Choklad har många goda effekter, men det är tråkigt med miljöpåverkan och dåliga produktionsförhållanden.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: