Övrigt

Vetenskaplig förklaring?

2019-12-09 11:01 #0 av: Ary

När vi städade upp inför min mammas begravning så rullade en glödlampa en våning ner och landade på golvet av linoleum i källaren, 2,5 meters fall uppskattningsvis. Jag stod och tänkte - "städning". Glödlampan gick dock inte sönder utan studsade, hur gick detta till? Glödlampor går ju annars sönder för minsta lilla. Funderar

En gammaldags, inget modernt...

Bildresultat för glödlampa

Anmäl
2019-12-16 09:30 #1 av: JonasDuregard

Det du undrar är alltså hur lampan höll i det här fallet men går sönder i andra fall?

Det har att göra med ett antal svåruppskattade faktorer som vilken del av lampan som slog i golvet, hur trycket fördelades över glaset o.s.v. Det är inte ovanligt att föremål är väldigt bräckliga för en sorts påfrestning (till exempel punktering) men samtidigt väldigt hållbara för andra sorters (till exempel högt tryck). Samma sak med äggskal till till exempel som beroende på hur man behandlar det kan framstå som väldigt bräckligt eller väldigt hållbart. 

Om man studerar hållbarhetslära får man allmäna svar på vad som avgör när ett föremål går sönder och inte. Exakt vilken anledning just den här lampan inte gick sönder går dock inte att besvara utan betydligt mer information. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.