Övrigt

Resa i tiden

2019-04-24 14:27 #0 av: Tant Grön

Tror ni att det kan bli möjligt att resa i tiden? Här är en professor som tydligen forskar i detta. Själv har jag svårt att tro på det: https://www.bbc.com/news/science-environment-44771942

Anmäl
2019-04-24 15:17 #1 av: Wonnalesan

Det har gått mode i detta med tidsresenärer, många youtubeklipp om detta. Det började med kändisar som man hittade foto på från 17-18 talet, de trodde först de var vampyrer eller reinkarnerade. Men har övergått till att tro att de är tidsresenärer. Nicolas Cage lär vara en tidsresenär? tro det den som vill...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-04-26 20:14 #2 av: Magi-cat

Jag lutar mig emot Captain Janeway och försöker undvika tidsresor och de paradoxer och huvudvärk de innebär.

"

Ever since my first day on the job as a Starfleet Captian, I swore I'd never let myself get caught in one of these Godforsaken paradoxes. The past is the future, the future is the past, it all gives me a headache. -- Janeway

"

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-02 18:41 #3 av: _Fisken

Nånstans har jag läst/hört att tid är en konstruktion och ingen dimension(?). Tydligen, enligt det jag läste/hörde, existerar allting samtidigt, typ Napoleon finns parallellt med oss men eftersom vi lever i nån tidsbubbla så "finns" han inte längre ur vår synvinkel. Hade vi kunnat kommunicera på nåt annat sätt hade vi alltså kunnat samtala med honom. Sug på den ni.  Glad

Anmäl
2019-05-02 19:42 #4 av: Wonnalesan

Jag har läst något liknande och att vi själva lever i olika tidsåldrar. Det finns många teorier men få bevis.Tidsresenärer finns mycket om på YoutubeBlomma. Sug på den ni, hihi..Mvh/WL

Anmäl
2019-05-02 21:21 #5 av: _Fisken

Min tonårsdotter lever i en annan dimension. Garanterat!

Anmäl
2019-05-03 06:37 #6 av: Wonnalesan

Ja ens barn känns som tidsresenärer, det är bara att kolla rummet. En helt annat system att leva. Annan tidsuppfattning, egna betjänter, när de flyttar ut far de till en annan tidsålder med nya regler och vi lämnas kvar och får snällt vänta på besök. Tidskapseln är väl på reparation och så där.SkrattarDen går visst inte ofta in i vår tid, nu för tiden.(säger en mamma som inte hört av sin ene son på 1,5 år) Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-05-03 06:52 #7 av: _Fisken

Du vet att vi har dem till låns ett tag... :-)

Anmäl
2019-05-03 07:01 #8 av: Wonnalesan

Ja så är det, man får låna dessa ljuva varelser en tid, sedan far de sin väg. Min äldsta blir 50 år i januari. Var är den tiden? Inte länge sedan han sade-hom hilla hamma hosa i hoffan- Han pratade allt på H, så gullig han var då han sade just-kom lilla mamma , gosa i soffan.

Nu bor hans äldsta flicka i Dubai och kommer hem max en gång per år.

Borta är tiden, men minnena finns där om de soliga dagarna då de var små. Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-05-11 22:06 #9 av: [Hukanson]

Den fysiska tiden brukar vi relatera till atomen och atomens ultimata klocka - fotonen dvs ljuset. Absurt dock att mäta vår långsamhet med ljustid.  Men om vi skulle kunna färdas för ett ögonblick med ljusets hastighet skulle tidsanomalier kunna hända. Som Einstein lekte med tanken att färdas runt Jorden med ljusets hastighet och komma tillbaka till sig själv innan man började färden. Men då måste man nog åka åt rätt håll.

Nu är klockan 22 här men tiden är jämt spridd över planeten. Klockan ligger med alla sina timmar runt jorden jämt, den bara vrider sig som en sömnlös tentastudent. Så vi reser alla i tiden när vi går in på Facebook typ och umgås med andra från olika städer på jorden. Vi gör det med elektricitetens hastighet - inte med ljusets.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-12 10:33 #10 av: _Fisken

Jag undrar varför våra celler har en timer som säger när det är dags att lägga av (typ dö). 

Anmäl
2019-05-15 07:57 #11 av: Gurky

#3 Nja inte riktigt. För att förflytta sig krävs tid, dvs en kombination av X, Y, Z och T. Alltså en kombination av rum och tid, det man brukar kalla för rumtid eller space-time.
Skulle du peka i en viss riktning får du en vektor i rummet, men du kan inte få tiden om vi inte har tiden som en dimension.

Nej det går inte. Dessutom om man skulle kunna det i framtiden, har man alltid kunnat det.

Anmäl
2019-05-25 22:41 #13 av: Gen

Bildningspodden hade precis ett avsnitt om det här: https://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/tidsresor/

Lyssningsvärt!

Anmäl
2019-05-26 09:47 #14 av: Magi-cat

#13 Nästan en timme långt. Kan du säga något som du fann särskilt intressant? 

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-26 10:15 #15 av: [Hukanson]

Såg en film på Netflix som handlade om tidsmanipulation. Om man reser i tiden tex tillbaka i tiden och har möjlighet att gå omkring som en vanlig människa och göra saker så finns ju då möjligheten eller risken att man ändrar något viktigt, eller lägger till något som förut inte fanns. Troligtvis skapar man då en splittring i tidslinjen därför att man själv då representerar en ostörd linje men man "skapat" en störd linje.  

Det kan väl ändå inte vara möjligt att det skulle vara tillåtet att göra så? 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-26 10:33 #16 av: Magi-cat

Det finns många böcker att läsa om man vill fördjupa sig i tidsresandets paradoxer.

https://ibokhyllan.blogspot.com/2017/08/tidsresenarer-i-bocker.html

Den här läste jag för länge sedan. En klassiker:

"Under en noggrant kontrollerad resa flera miljoner år tillbaka i tiden tar en av resenärerna ett enda litet snedsteg - som får ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid."

https://www.bokus.com/bok/9789175892689/ett-dan-av-aska/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-26 10:50 #17 av: [Hukanson]

Man anar att det finns två typer av tidsresor - den subjektiva och den objektiva. Ibland när jag skall somna undrar jag om jag är på en annan plats i en annan tid. 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-26 11:50 #18 av: Gen

#14 En timme är ändå rätt lite jämfört med att läsa en hel bok Skämtar

Personligen uppskattade jag nog det litteraturvetenskapliga mest. Hur berättelsen om tidsresan började och relaterade till utopin som genre. Att då kartan över jorden innehöll färre och färre svarta fläckar, behövde berättaren förlägga historien på en ny sorts plats för att kontrastera samtiden och det blev en annan plats i tiden. Som jag förstod det hände detta på 1700-talet. 

Jag tyckte det var intressant att H.G Wells inspirerats av evolutionsteorin och marxismen i boken tidsmaskinen, som jag inte läst. 

Jag tyckte det var intressant att 12 apornas arme och Terminator baseras på en fransk kortfilm, La Jetée. https://vimeo.com/182657905

Jag tyckte novellen  All You Zombies verkade skoj, skriven av Heinlein (Starship Troopers) där alla karaktärer visar sig vara samma person som också är sin egen mamma, far, dotter och son. Verkar som en roande lek med tidsresandets berättarpotential som jag la till på min att-läsa-lista. 

Vad gäller själva huvudfrågan här, "tror ni det kan bli möjligt att resa i tiden?" Så berör podden lite olika ingångar, varav ett kan vara berättandet. Vi föds alla med en inbyggd tidsmaskin som kan förflytta vår inre betraktare i tid och rum, via minnen och fantasi, genom tankar och drömmar. Det är ju inte vad jag normalt tänker på som tidsresor, men som jag ändå tyckte var ett rätt tilltalande sätt att se på det - och rätt förundransvärt i sig. 

Jag tilltalas också av den vad jag förstår relativistiska synen på "nu" som att det är en illusion - att dåtid, nutid och framtid alla är lika verkliga och bara är en fråga om betraktarens perspektiv. Det finns inget absolut "nu".  Det tas ju även upp i tråden här i #3, och här är ett kort (10 min) youtube-klipp som jag tycker förklarar bra:  https://www.youtube.com/watch?v=vrqmMoI0wks

Det gör tidsresor mindre problematiska på ett sätt eftersom allt måste hänga i hop, det som har hänt, det som händer och det som ska hända kan inte ändras utan existerar parallellt, men det  ställer till det på andra sätt kring fri vilja, agens, determinism, ödé, slump etc. Jag tror inte det finns några bra svar på det annat än parallella universum, vilket för mig bara gör det ännu krångligare.

Anmäl
2019-05-29 14:42 #19 av: Magi-cat

#18 En timme är ändå rätt lite jämfört med att läsa en hel bok Skämtar

Böcker är väl roligare.Skämtar

Men tack för utförlig och intressant redogörelse!

Heinlein-boken har jag läst. Har för mig att jag gillade den.

Jag tror inte det finns några bra svar på det annat än parallella universum, vilket för mig bara gör det ännu krångligare.

Tilltalande. Men där kommer huvudvärken smygande, igen. Yrar

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-29 20:33 #20 av: [Hukanson]

Kom att tänka på att ett sätt att närma sig att vara i ljusets hastighet skulle kunna vara att vara i elektricitetens hastighet och det enda sättet att göra det är att förena sig med elektriciteten som de dödsdömda fångar som avrättas med elektricitet.

Kanske de är tidsresenärer?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-06-12 11:46 #21 av: Tjeja

Elektricitetens hastighet är väl inte konstant den varierar ju?! I så fall faller din teori, Hukanson, på sin egen orimlighet.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-06-22 09:47 #23 av: Magi-cat

Tidsresor - bara en fråga om pengar? Glad

"– Om du åker väldigt fort i ett rymdskepp, eller reser till en väldigt tung stjärna eller ett svart hål, så kan en vecka för dig vara långt in i framtiden för resten av jorden"

https://www.svt.se/kultur/varldsrenommerade-fysikern-om-tidsresor-resa-till-framtiden-ar-bara-en-fraga-om-pengar

Galen

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-06-25 14:13 #24 av: [Hukanson]

Om man reser med en hastighet av 0.99999999999998 % av ljusets hastighet så kan man färdas 100 ljusår på strax under 20 minuter. 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-13 06:57 #28 av: Magi-cat

Och om tiden - ofinns? GladVäckarklocka

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tre-anledningar-till-att-tiden-inte-finns

3 min kort klipp.

Om boken:

"Tiden, som alltid var en faktor i Newtons beräkningar, lämnas i dagens fundamentala ekvationer helt åt sidan. Dåtid och framtid är inte längre varandras motsatser. Och det som inte längre är sant inom fysiken är något alla andra utgår från är sant - tiden här och nu. Varför minns vi det förflutna, men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Vad betyder det egentligen att tiden "går"? Hur är tiden kopplad till vår ställning som subjekt? Vad är det man hör när man hör tidens gång?"

https://www.bokus.com/bok/9789113082684/om-tiden-inte-finns-tankar-om-den-nya-fysiken/?source=googleps&gclid=CjwKCAjw36DpBRAYEiwAmVVDMOoq_UZR1joo8J12X1ofmK868uhwZ6_PumfTdq1zwig_V8y2EX-cvBoCYQIQAvD_BwE

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-07-13 07:20 #29 av: [Hukanson]

När Newton satt under trädet och såg äpplet falla såg han inte en långsam jämn rörelse utan han såg ett fall med ökande hastighet. Det fanns ett samband mellan tid - hastighet. Han såg inte att äpplet kom från marken och föll upp på grenen.

Måste man inte in i atomen och dess värld för att undersöka tidens relevans? I atomen finns gravitoner men är det dessa som bestämmer atomens tid som en sammanhållen "värld" av partiklar? 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-18 05:32 #30 av: [Hukanson]

En katt har nio liv sägs det men de är inte så långa. Hundar och katter kanske upplever tiden annorlunda än vi gör? En timme för oss är som en dag för dem kanske. De lever mycket mer intensivt i nuet.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-30 09:29 #31 av: NenneAhl

Det vi kallar för ett år = ett varv för jorden runt solen, ett dygn = ett varv runt jordaxeln. Alltså vår definition av tid är inget annat än rörelser i förhållande till varandra. Om nu all rörelse skulle stanna så skulle också det vi kallar för tid att stanna. Så tid som en dimension som man skulle kunna resa i finns inte. Det är bara nuet som existerat och det oberoende av om rörelse finns. Dåtid finns som minnen i oss, framtid som föreställningar om vad som ska komma och i detta (våra tankar) kan man göra fantastiska resor. Men de har inget med ”tid” att göra.
Om vi skulle kunna färdas fortare än ljuset så skulle vi bara kunna betrakta ljuset av det som hänt vi skulle se ljuset av oss men inte höra ljudet av oss eftersom det färdas med en helt annan hastighet. Så det är enklare att spela in sig på film så kan vi både se och höra det som hände för fem varv runt solen sedan.

Anmäl
2019-07-30 11:50 #32 av: [Hukanson]

#31 om nuet är den enda tid som finns och jordrörelsen bara ger ett sätt för oss att göra skillnad på ljus och mörker och dela upp nuet i växtperioder - går det då att resa i nuet? Att cykla till plugget, räknas det som resa i nuet/tiden om man cyklar "in the flow, here and now" ?

Om man så accepterar att vi alltid fördas i nutiden uppstår problemet med att om vi ändå mäter med rörelsetid har vi skapat en relativ ekvation där vi jämför nuet med rörelsehastighet. Jorden färdas också i nuet runt Solen. Nutid och Rörelsetid blir två sidor av samma sak. 

Kanske man måste säga att det går att färdas i tiden om man översätter nutid till rörelsetid.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-31 09:09 #33 av: NenneAhl

#32 Nuet är ingen tid, nuet existerat bara i nuet. Det går inte att återuppleva nuet, det finns ingen annanstans som man kan färdas till bara man åker tillräckligt snabbt. Det som varit är borta och det som troligen kommer finns inte, inget vi kan färdas till innan det hänt. Det går inte att dela upp nuet, men om man tänker sig nuet som ett fotografi och det vi uppfattar som tid som en film, dvs en snabb serie av bilder. Med den skillnaden att nuet inte finns som färdiga bilder och inte heller sparas. Detta gör att man inte kan resa i tiden i den bemärkelsen att man kan besöka en annan tid varken framåt eller bakåt. Om filmen stannar eller all rörelse stannar så stannar illusionen om tid, detta behöver inte betyda att nu stannar det ser jag som en oändlighets dimension bortom det vi kallar för tid och rum. Att vi förhåller oss till det som vi uppfattar som rörelser i förhållande till varandra är väl bara en logisk konsekvens av att vi har ett minne där nu bilderna lagras som bilder i en film som kan spelas både framåt och bakåt och dessutom redigeras. Jag tänker att det blir fel om man tänker rörelsetid som en annan sid av nu. Rörelsetiden är beroende av relativa rörelser medans nu är en helt oberoende dimension.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.