Myter & Sanningar

Vad är vetenskap?

2019-01-24 22:33 #0 av: [Hukanson]

Gravitation vet alla vad det är och man säger oftast att tyngden är underkastad gravitationslagen som drar massan ned mot jordens centrum med en faktor på 9.82 meter per sekund varje sekund.

Men är det inte en myt att det finns en gravitationslag? Sanningen är att det är en gravitationsteori ! Om nu gravitationen bara förstås som en teori vilka andra sk naturvetenskapliga lagar är då vetenskapliga teorier - Alla?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-15 08:27 #1 av: Gurky

Vet inte riktigt vad du vill med det här?

Hur som helst så stämmer det inte riktigt. Vid jordens yta är gravitationskraften mellan 9,764 m/s^2 och 9,834 m/s^2. Observera att det här endast gäller för ytan och varierar med avståndet. Beroende på objektets form kan du att uppleva "tyngdlöshet" när du kommit till centrum.
En lag i vetenskaplig mening innebär en beskrivning av ett observerat fenomen. I det här fallet beskriver Newton hur objekt påverkar varandra. Den beskriver inte vad gravitation är eller hur den fungerar. En teori beskriver hur och varför det observerade fenomenet händer.

Anmäl
2019-05-15 10:34 #2 av: [Hukanson]

Jag menar att det inte röker utan eld. Om man säger att något är en lag, en naturlag, så borde det verkligen beskriva själva lagen och inte dess yttring eller konsekvens. Vad är det för lag som får gravitationskonstanten som konsekvens? 

Om man funderar på skillnaden mellan orsak och verkan så har man kanske öppnat sig för en spännande forskning om vad sanning och lag egentligen är.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-16 08:01 #3 av: Gurky

Läs det jag skrev så det du att svaret finns där.
Lag = beskrivning av ett observerat fenomen.
Teori = beskrivning av hur och varför.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.