Övrigt

Nobelpris

2018-12-07 21:28 #0 av: [Hukanson]

Nobelpriset - årets vetenskapliga höjdpunkt...eller en pinsam prioritering av etablerade forskningsinstitutioner? 

Det har delats ut över 900 nobelpris sedan 1901 av de tre svenska prisutdelarna Riksbanken, Vetenskapsakademin, Svenska Akademin och den fjärde  Norska Nobelkommittèn. Pristagaren får en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar ung 8 miljoner sek (delar om fler än en).

Vem blir den tusende? Kanske en IT forskare om det hela uppdateras till den moderna världen. Är inte otuktskrisen i Svenska Akademin egentligen ett symptom på att hela tänket runt priserna måste anpassas till den utveckling som sker i världen? Är inte Bill Gates värd ett delat pris med andra skapare av en teknologi som förändrat världen?

Jag tycker att vi ärar Nobel mer om vi vaknar upp ur cancer fixeringen och börjar belöna de nya fantastiska uppfinningar som alla människor kan använda och som ger en stark ekonomi för att forska både grundforskning och tillämpad vetenskap.

Någon kanske invänder att Nobelpriset bara får ges till "personer som "gjort mänskligheten den största nytta inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete". Men vaddå, Nobel levde ju på artonhundratalet och den största vetenskapliga nyttan för mänskligheten var ju ändå hans fokus. Ingen mening med att vara paragraf-ryttare in absurdum. 

Det skulle gagna svenskt näringsliv (och hela världen) mer om man vidgade tänket tycker jag. Mobiltelefoner, bärbara datorer, 3D-tekniken, rymdskyttlar, rymdstationer, rymddräkter, teleskop, astrofysiska teorier, sattelitkommunikation superdatorer etc etc

Nobelpris till Fugelsang för hans insatser för Sveriges vetenskap!  

Oneness can not be divided.

Anmäl
2018-12-09 01:11 #1 av: JonasDuregard

#0 "Är inte Bill Gates värd ett delat pris med andra skapare av en teknologi som förändrat världen?"

Nej. Vilken teknologi tänker du på? Priset ges för vetenskapliga upptäckter. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-12-10 23:44 #2 av: [Hukanson]

Vilka vetenskapliga upptäckter har inte systemeringsvetenskapen och IT-industrin att tacka för sina arbetsresultat? 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2018-12-11 07:30 #3 av: JonasDuregard

#2 Du kan väl svara på min fråga istället?

Här har du en lista på vinnarna av Turingpriset, som är det pris du efterfrågar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Turingpriset#Pristagare

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-12-20 11:05 #4 av: [Hukanson]

Fysik, kemi och fysiologi är de vetenskaper som skall belönas med tanke på största nyttan för mänskligheten. Om man vill vara nyttig inom fysiologi kan man arbeta med medicin. Om man vill vara nyttig inom fysik kan man arbeta med teknik. Om man vill vara nyttig inom kemi kan man arbeta med tillverkning av nya produkter.

Men vetenskap är ju också ett ämne i sig självt dvs hur, var , när och varför man vetenskapar. I den aspekten kan man säga att logisk systemering har gjort enorma framsteg de senaste 70 åren på det allmännyttiga planet och förändrat världen för alla människor - från barnkammaren till äldrevårdens akutsjukhus.

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.