Uppfinningar, prylar & andra skapelser

Värmekamera!?

2018-02-09 11:23 #0 av: m2studio

Kan någon förklara för mig hur en värmekamera princip är? Alltså vilka lins skall se vilka ljus? Hur dem byggs och hur dem fungerar? Vad är skillnaden med mörker seende kameror? Alltså om man vill bygga en vad man ska tänka på som gör dessa kameror så dyra? 

Jag har försökt och lära mig från internet men lyckade ej så bra med detta. 

Tacksam

Anmäl
2018-02-09 13:40 #1 av: JonasDuregard

#0 En värmekamera har en sensor som känner av infraröd strålning i vissa våglängder. Sedan "översätter" kameran strålningen till synligt ljus, så vi får en bild av hur världen skulle kunnat se ut om våra ögon kände av IR. 

IR-strålningen antas komma från så kallad svartkroppsstrålning, så fördelningen över våglängder bestäms av föremålens temperatur, därför kan man konfigurera kameran så den visar föremål i bestämda temperaturzoner (till exempel kroppstemperatur). 

Att bygga en är nog väldigt svårt. Har du byggt en vanlig kamera någon gång? En väldigt konkret skillnad är att linsen inte kan vara gjord utav glas, utan måste vara byggd av till exempel safirkristall för att släppa igenom IR...

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-02-11 12:49 #2 av: m2studio

Tusen tack Jonas, verkligen.

Jag menade inte bygga en sådana från noll punkten nej, jag menade vilka delar som är så väsentliga så att sådana kameror blir så dyra. Linsen, sensorn, elektroniken? vilka dem delar är så huvud ämnen/saken som gör kameran dyr? 

Det finna kameror som är under 2000 kr men dem har nästan inga lagom kvalitet heller.   

Anmäl
2018-02-11 13:01 #3 av: JonasDuregard

Gissningsvis är det sensorn som är dyrast, plus att de tillverkas i ganska små volymer för ganska speciella tillämpningar (så rena "marknadsskäl" snarare än tillverkningskostnader).

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-02-12 10:58 #4 av: m2studio

Tack än en gång till Jonas.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.