NATURVETENSKAP

Därför blir du hungrig av alkohol

2017-01-21 18:30 #0 av: Silent_Hill

Effekten av att hungern smyger sig på när man har druckit alkohol är känd sedan tidigare. Nu visar en ny studie att alkohol aktiverar celler i hjärnan som gör att vi blir hungriga, trots att alkohol är väldigt rikt på energi.

Forskarna injicerade möss med alkohol vid olika tillfällen under en helg. Resultaten var tydliga: de möss som fick alkohol fick en ökad aptit.

Det som händer är att de så kallade Agrp-neuronen aktiveras, i den delen av hjärnan som kallas hypotalamus, och dessa neuron är väldigt viktiga för vår motivation att äta. Ju mer alkohol, desto mer aktivitet i dessa neuron, vilket gav en ökad motivation att äta.

Det finns många anledningar till att man går från tanke till handling när det handlar om att äta, och många system är involverade, som till exempel ens impulskontrollsförmågor.

Dessa kan också spela in när vi är berusade och blir sugna på mat, men det verkar som att det nu också finns en ganska enkel förklaring: alkoholen har en inbyggd förmåga att öka vår motivation till att äta.

– Med de här resultaten visar man att det alltså inte behöver vara så att det bara är själva ölet som ger oss ölmage

 http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-blir-du-hungrig-av-alkohol

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2017-01-21 19:46 #1 av: Zepp

Mm.. och möss är en sorts håriga miniatyrer av arten Homo Sapiens?Galen

Vad det handlar om är inget annat än så kallad junk forskning.. eller rättare sagt det är nog inget fel på själva forskningen.. utan slutsattserna som knappast är direkt överförbara till arten Homo Sapiens, iallafall inte metabolt!

Fast det kan ligga något i det hela om man lyckas visa att möss som fått alkohol senare på kvällen när de går hem för att lägga sig passerar flera nattöppna snabbmatställen?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.