2017-01-13 22:20 #0 av: Silent_Hill

Tro det eller ej, men det har faktiskt forskats en hel del på det här med olycksfrekvensen på fredagar som infaller den 13 i en månad. En av de mer aktuella sammanställningarna av olycksstatistik i Sverige gjordes av försäkringsbolaget Trygg-Hansa 2012. Den visade att nästan sju procent färre registrerade olyckor inträffade under fredagen den 13 än under en genomsnittlig dag.

Man tittade också på hur fredagar med datumet 13 stod sig mot en genomsnittlig fredag, och även där klarade sig den 13 fint. Omkring tre procent färre skador ska ha uppstått på fredagar den 13, jämfört med andra fredagar.

Enligt samma undersökning är det istället måndagar som är den verkliga otursdagen, då anmäls nämligen flest olyckor till bolaget. Men här går forskningen lite isär.

Även MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har nämligen tittat på detta, och kommit fram till i liknande resultat. Fredagar är ingen särskild otursdag, och inte heller datumet 13. Statistiken som MSB tittat på är från hela nio år (2006-2015). Enligt denna statistik är det snarare lördagar den 1, eller lördagar den 6, som är otursdagarna. I alla fall om man ser till antalet insatser som landets räddningstjänster gör.

Men om du trots allt känner att fredag den 13 faktiskt är en otursdag så finns det såklart en undersökning även för dig. Enligt statistik från försäkrings- bolaget If från 2006, sker det faktiskt åtta procent fler olyckor just denna dag, jämfört med andra dagar. Analysen den gången var att ”om man väntar sig att en olycka ska inträffa så gör den kanske också det i högre utsträckning”.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/en-dag-med-ofortjant-daligt-rykte