NATURVETENSKAP

Ge småbarn jordnötter - undvik allergi

2017-01-13 19:28 #0 av: Silent_Hill

Kombinationen jordnötter och småbarn är något som kan ge många föräldrar ångest och fram till tidigt 2000-tal var varningen tydlig:

Exponera spädbarn och småbarn för jordnötter och du ökar risken för att de ska utveckla en allergi.

Men sedan dess har forskningen gått framåt och i dag vet man att en tidig introduktion av ”allergena” livsmedel inte ökar risken för att drabbas av allergi.

I Sverige har Livsmedelsverket slagit fast att det inte finns någon anledning att undvika att ge barn några livsmedel under spädbarnsåret på grund av rädsla för att utveckla allergi.

Men i vissa länder har man de senaste året gått ett steg längre och rekommenderar en aktiv introduktion av exempelvis jordnötter för alla barn.

Förenklat kan man säga att det handlar om att ta tillvara på en tid då barnets immunsystem genomgår en dramatisk utveckling.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-amerikanska-kostrad-ge-smabarn-jordnotter-for-att-undvika-allergi

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2017-01-13 19:42 #1 av: RobinEH

Det är något va skall vara otroligt försiktiga med att rekommendera. Speciellt med frågetecknen som dyker upp gällande introduktionen av gluten och senare immunologisk reaktion vid intag av proteinet. 

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2017-01-14 00:54 #2 av: JonasDuregard

Anledningen till att man inte ska ha jordnötter hemma när man har småbarn är väl att de kan råka få en bit i lungan och drabbas av kemisk lunginflammation. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.