NATURVETENSKAP

Bell-testet

2016-11-17 21:34 #0 av: Magi-cat

Hur skulle det vara att delta i ett fysikexperiment som (kanske) kan ge svar på en av de stora frågorna: hur mikrokosmos egentligen fungerar? Cool

"Genom ett stort antal exakt lika experiment på nio platser i världen ska människans förmåga att vara oberäknelig användas i ett kvantfysiskt experiment. Linköpings universitet fungerar som svensk nod för experimentet som sker den 30 november 2016."

http://liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.703845?l=sv

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-11-18 08:45 #1 av: setfree

Nu kanske jag inte hänger med i alla svängar men kan det eventuellt förklara Schrödingers tankeexperiment med katten?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingers_katt

Schrödinger ville alltså inte visa på att det verkligen var en levande-död katt, utan han ansåg att kvantmekanikens teori var ofullständig och icke representativ för verkligheten i detta fall.

Anmäl
2016-12-17 08:40 #2 av: Magi-cat

109 000 människor världen över deltog i Bell-testet! 3283 i Sverige.

"Målet med det Stora Bell-testet är att en gång för alla kontrollera om kvantmekanikens lagar gäller. Skickar man iväg två fotoner som är sammanlänkade, eller snärjda, åt varsitt håll så har de alltid motsatt polarisation när man mäter på dem. Det gäller över hur stora avstånd som helst. Så snart vi mäter polarisationen på den ena fotonen i det snärjda paret antar den andra motsatt polarisation. Flera tidigare experiment där man använt maskinella slumptalsgeneratorer har visat att det förhåller sig just så."

Men det färdiga resultatet får vi vänta på lite till...

http://liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.707817?l=sv

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.