NATURVETENSKAP

Människans "maximala" livslängd

2016-10-06 09:06 #0 av: Silent_Hill

Hur gamla kan vi bli egentligen? Den hittills äldsta människan vi känner till är fransyskan Jeanne Calment. Hon dog 1997, 122 år gammal.

En amerikansk studie visar att människans liv har en naturlig och fastsatt maxgräns som är genetiskt bestämd.

Genom analyser av demografisk information såg forskarna att åldern på världens äldsta människa inte har ökat sen 1990-talet. Forskarna tittade sedan vidare på värdens äldsta människors dödsålder och kunde se en dramatisk nedgång i överlevnad efter 110 år - nedgången i överlevnad efter 100 år är brant, och efter 120 år mycket brant.

Det som tyder mest på en begränsad livslängd är att man är genetiskt programmerad för olika steg i livet och varje art har en specifik genetiskt uppsättning. De här systemen sitter i vår arvsmassa och de åstadkommer biprodukter som är skadliga och gör att cellerna inte kan fungera, så därför ser vi inga överlevare efter en viss tid. Det finns enligt forskarna helt enkelt en genetiskt "förprogrammerad livslängd".

Att ytterligare förlänga människors livslängd utöver de begränsningar som bestäms av det här genetiskt kodade systemet skulle kräva andra insatser än att förbättra hälsan enligt forskarna. De menar att även om sådana åtgärder skulle fungera så är möjligheten till ett längre liv framförallt begränsad av den myriad av genetiska varianter som bestämmer livslängden.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/120-ar-manniskans-maximala-livslangd?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-10-06 09:25 #1 av: OlgaMaria

”Då sade Herren: ”Min Ande ska inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid ska vara hundratjugo år.””
‭‭Första Moseboken 6:3

;-)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.