NATURVETENSKAP

Så kan hästar ”tala” med människor

2016-09-26 12:27 #0 av: Silent_Hill

Med hjälp av morotsbitar och pekplattor har forskarna vid Norges veterinärinstitut gjort det möjligt för ett antal försökshästar att ge uttryck för sin vilja.

Genom att peka på tavlor med mulen har 23 hästar av olika ras kunnat berätta för forskarna om de vill ha på sig ett hästtäcke eller inte. Bilden av ett vågrätt streck betyder ”täcke på” medan ett lodrätt streck betyder ”täcke av”. Ville hästen inte ha någon förändring satte den mulen mot en tavla utan något streck.

Forskarna har sedan jämfört hur hästarna pekat med temperatur och rådande väderförhållanden och hävdar att man lyckats visa att djurens ”val” inte beror på slumpen. När det var kallt och blåsigt pekade hästarna på att de ville ha sina täcken på sig, och när det var varmt ville de ta av dem.

"Det här visar att med rätt metoder kan du få hästar att uttrycka sin egen vilja och visa att de faktiskt gör medvetna val som verkar vettiga för oss människor"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-kan-hastar-tala-med-manniskor?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-26 12:34 #1 av: Tjeja

Vilken kul studie! vilken glädje för hästarna att kunna få välja själva vad de önskar! Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-09-26 12:46 #2 av: Stallmima

Häftigt!  Skrattar

Anmäl
2016-09-26 13:39 #3 av: Gronstedt

Borde inte vara någon nyhet för någon som sysslar med hästar. De är mycket uttrycksfulla och tydliga. Tråkigt nog (för deras egen skull) är de väldigt duktiga på att vara till lags även när det går mot deras egen vilja ...

Anmäl
2016-09-28 11:37 #4 av: Magi-cat

Som sagt, inget nytt för den som umgås med hästar, men ändå kul att man med pekplattemetoden kunde visa för alla att de kan ge uttryck för sin vilja.

Hästar kan uttrycka känslor med ansiktsuttryck också:

"-Hästar är visuella djur, med bättre syn än katter och hundar. Trots det har forskare ofta förbisett deras användning av ansiktsuttryck. Det som förvånade oss var hästars rika repertoar av komplexa ansiktsrörelser och hur mycket de påminner om människors, säger kognitionsforskaren Jennifer Wathan i ett pressmeddelande."

http://www.gp.se/nyheter/sverige/h%C3%A4star-uttrycker-k%C3%A4nslor-som-m%C3%A4nniskor-1.124061

Hästar kan också tolka människors ansiktsuttryck.

"När hästar ser ett argt ansikte så tittar de med sitt vänstra öga och deras hjärtfrekvens ökar snabbare. Hästarna visar också mer stressrelaterade beteenden."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hastar-kan-tolka-manniskors-ansiktsuttryck

Hästar är bra på att läsa av oss och förstå vad vi vill. Snart har vi nog lärt oss vi också, att förstå dem.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.