Myter & Sanningar

Myter om förkylningar

2016-09-19 16:24 #0 av: Silent_Hill

Nu när vi kommit in på höstkanten så är det vanligt att förkylningarna skjuter i höjden. Anledningen är att vi är mer inomhus och stöter på personer som bär med sig nya okända virus. Men det finns också många myter som frodas och återberättas av många. Här slår vi hål på några. 

1. Förkylningar kan drabba vem som helst

Delvis sant. En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år, men faktum är att vi är olika mottagliga för virusen. 

Hur vi lever våra liv och hur mycket kontakt vi har med andra människor spelar in. Till exempel blir kvinnor något oftare förkylda än män, troligtvis för att de har mer närkontakt med små barn. Men även faktorer som ålder, välmående, stress och träningsgrad, kan påverka immunsystemen på olika sätt.

2. Antibiotika botar förkylningar

Falskt. En färsk undersökning från organisationen LIF och Sveriges apoteksförening visar att en av fem svenskar tror att antibiotika hjälper mot förkylning. Dessutom vänder flera sig till vårdcentralen för att hantera sjukdomen. Men att antibiotika skulle kunna bota viruset stämmer inte.

3. Kyla – som bilens luftkonditionering – gör dig förkyld

Falskt. Det stämmer att förkylningsvirus överlever bättre under kalla och mörka perioder och därmed blir vi oftare förkylda när vi vistas i sådana miljöer. Men det är inte kylan i sig som är orsaken.

4. Bota dig med whiskey eller andra huskurer

Falskt. Ett glas whiskey, att äta c-vitamin i stora mängder eller varför inte tugga i sig färsk vitlök är alla populära huskurer mot förkylning. Dessvärre har de ingen effekt, enligt vetenskapen. Däremot är det bra att dricka extra mycket, vatten eller något annat, för att lindra besvären. Vila är annars den enda säkra behandlingsmetoden, medan ingen huskur har klarat de vetenskapliga testerna.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/myter-frodas-i-forkylningstider?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-19 19:29 #1 av: OlgaMaria

Jag fattar inte varför det ofta sägs att vissa saker inte har belägg i vetenskapen, när de faktiskt har det. Orkar folk inte googla innan de säger sånt?

Här finns en studie om c-vitamin och förkylning t ex.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10543583/

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-09-19 20:18 #2 av: [helga21]

C-vitaminer har faktisk effekt under förutsättning att man är förkyld precis som zink.

Anmäl
2016-09-28 08:19 #3 av: Magi-cat

"Det stämmer att förkylningsvirus överlever bättre under kalla och mörka perioder och därmed blir vi oftare förkylda när vi vistas i sådana miljöer."

Precis. Alltså blir vi lättare förkylda när vi vistas i sådana miljöer.

Förresten blir jag själv ofta hes i luftkonditionering, som bil eller flyg.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.