NATURVETENSKAP

Så här ser färgblinda världen

2016-09-02 18:51 #0 av: Silent_Hill

Tomater, chilifrukter och jordgubbar. För de flesta av oss är röda frukter ganska lätta att upptäcka när de hänger på växterna. Men för åtta procent av alla män och 0,5 procent av alla kvinnor är det inte så enkelt.

Det finns tre typer av tappar som var och en reagerar på en av de tre grundfärgerna – blå, röd och grön. Hos personer med fullt färgsinne verkar alla tapparna normalt.

Hos dem som har ett defekt färgseende är det oftast en typ av tappar som inte verkar optimalt och därför kan färgen vara svår att upptäcka när den blandas med andra färger.

Företaget MVF Global har tagit fram ett antal animationer som kan skapa förståelse för hur världen ser ut genom en färgblinds ögon.

Klicka på länkarna nedan för att kolla in animationerna för varje defekt.

Protanopi (Även kallat rödblindhet då de drabbade personerna inte kan se rött): http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/roedblind_0.gif

Protanomali (En annan typ av rödblindhet, där förmågan att se rött inte här helt borta, men kraftigt reducerad): http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/roedsvag_0.gif

Tritanopi (I mycket sällsynta fall saknas de blåkänsliga tapparna, vilket resulterar i oförmågan att skilja blåvioletta och gula färger åt): http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/blablind_0.gif

Deuteranomali (Grönblindhet gör det svårt att urskilja gröna nyanser): http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/groenblind.gif

Achromatopsi (I extremt sällsynta fall kan en person totalt sakna förmågan att se färger. Samtliga tre synpigment är inaktiva och sjukdomen åtföljs av nedsatt syn och ljuskänslighet): http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/sh.gif

http://illvet.se/manniskan/kroppen/5-gifar-sa-har-ser-fargblinda-varlden

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-02 19:19 #1 av: Aleya

Spännande att få se hur världen är för en som inte ser alla fäger.
Har nämligen en som är färgblind på jobbet. Var kul då han inte ser grönt, och berättade att han hade frågat sin mamma vart hans bruna byxor var? Hans mamma svarar: du har inga bruna byxor.
Jo, det har jag sa han.
Då visade sig att det var ett par gröna han sökte efter. Men han uppfattade ju helt klart att dom var bruna. 😉

Hur det kan bli ibland.☺

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-09-02 19:37 #2 av: Silent_Hill

Fast jag undrar hur färgblinda lär sig dom rätta färgerna. Hur vet han till exempel att brunt är brunt? Borde han inte tro att brunt är grönt? Galen Jag menar, det är ju svårt att beskriva en färg och man lär ju sig färger av andra. 

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-02 19:40 #3 av: Aleya

#2 ja du. Himla bra fråga. Jag har som inte listat ut det än.
Men nått knep måste det finnas. Känns det som. ☺

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-09-02 19:41 #4 av: Urhasten

Lite spännande för mig, då jag är röd-grön-färgblind om dessa ställs "mot" varandra. Dock har jag lärt mig att röd är röd och grön är grön separat, vilket leder till att jag inte har haft problem med att teckna eller påverkats av färgblindheten. Dock har jag väldigt svårt för att urskilja röd och grön whiteboardpennor som lärarna ofta varvade mellan i skolan. Då vart allt bara en sörja Gapskrattar

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter Hjärta

Anmäl
2016-09-04 13:08 #5 av: Maleficum

#4 Vi hade faktiskt en lärare som inte använde vissa färger på pennor just ifall någon i klasserna skulle vara färgblind (tror han tidigare haft nån färgblind elev).

Är ju spännande att se också med tanke på att många djur ju inte ser alla färger vi gör.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-09-09 13:14 #6 av: [helga21]

Tack detta var intressant att få se!

Anmäl
2016-10-07 15:14 #7 av: LenaR

Det fjärde exemplet, grönblindheten, konfunderade mig. Människors ansikten blev ju gröntonade. Hur hänger det ihop med svårighet att urskilja gröna nyanser,? Det är ju rosa/rött som försvinner i klippet?

Vad är det jag inte förstår?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.