2016-09-01 16:08 #0 av: Silent_Hill

Spöken vs vetenskap - Vilken sida har rätt?

En undersökning från 2015, rörande hur vi svenskar förhåller oss till vetenskap, konspirationsteorier och det övernaturliga, visar att det är det så många som 37 procent av svenskarna som tror på paranormala fenomen.  Det är en ökning på hela 16% sedan 2012, då det gjordes en sifo undersökning. 

Dr Richard Wiseman, vid universitetet i Hertfordshire har undersökt hemsökta platser på ett mer vetenskapligt sätt och menar på att det mer handlar om kalldrag, temperaturväxlingar och magnetfält.

Några vetenskapliga bevis på spöken finns inte. Men däremot en del teorier. 

Ett exempel är vid dödsögonblicket, när vi dör, så förlorar kroppen 21g vilket många hävdar är själen. Vetenskapen förklarar det med att kroppen svettas ut vätska och att det är troligen det som försvinner i vikt. Man har sett att hundar, som inte har svettkörtlar, inte förlorar någon vikt när dom dör. Så är det själen borde ju rimligtvis dom också minska i vikt? 

Man hävdar också att Albert Einstein förslog en vetenskaplig grund för verkligheten om spöken; om inte energi kan förstöras utan bara omvandlas. Vad händer då med vår kropps energi när vi dör? Kan det på något sätt manifesteras som ett spöke?

Fysiken har dock ett svar på det här: Efter att vi dör går vår energi direkt ut i miljön där energin frigörs av värme och överförs till djur som äter oss samt det växter som absorberar oss. 

Det finns dock dom som håller på med forskning som tror på paranormala fenomen;

Armin Gadit, en psykiater vid Memorial University of Newfoundland berättar historien om en av hans patienter, som verkade vara helt normalt och utan psykiska problem-utom för det faktum att han talade till (och såg) sin döda mor, varje dag, i åratal.

"Patienten är övertygad om att hans mor framträder för honom. Han accepterar att döda människor inte återvänder till jorden, men tillskriver detta undantag till hans starka band med sin mor. Denna vision kan inte definieras som pseudo hallucination eller som en sann hallucination och därmed (i författarens yttrande) kan vara en paranormal upplevelse. "

Gadit drog slutsatsen att "hallucinationer kan förekomma i normala människor", och att "hallucination kan vara ett paranormalt fenomen."

Den kanske mest kända aktuella vetenskapliga troende i det paranormala är Rupert Sheldrake, en före detta cellbiolog som sedan gått vidare till att bli en parapsykologisk forskare. 

Så därför undrar jag; tror du på spöken?