NATURVETENSKAP

Hundar förstår orden

2016-09-01 08:43 #0 av: Silent_Hill

Att hundar förstår tonfallet när vi pratar med dem har vi alltid vetat. Och att de förstår orden har framför allt de som har hund alltid sagt.

Men hittills har man trott att tonfallet varit viktigare för hur hunden uppfattar vad vi säger än själva orden.

Nu visar ny forskning att hundar tolkar ord och tonfall var för sig och drar slutsatser av dem på samma sätt som vi människor gör. Något som förvånat forskare.

"Den här studien visar ju att hunden reagerar på ordet i sig oavsett tonfall. Och egentligen kanske vi inte borde vara förvånade över det på det viset att vi tror att människan är så unik.Det här visar att människan är en del av däggdjursvärlden och att det finns stora likheter mellan oss"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hundar-forstar-orden-och-inte-bara-tonfallet?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-01 09:58 #1 av: Herveaux

Jag är tydligen en av dom klassiska hundägarna. Gapskrattar
Tycker inte det är speciellt häpnadsväckande att en hund "förstår orden", den associerar ett ord, tex ett kommando, med en viss handling.

Hunden hör ordet "sitt", hunden har lärt sig att det betyder rumpan ner på marken, hunden sätter sig och vet att detta ofta leder till något positivt, kanske något ätbart eller favoritleksaken.
Ordet "duktig" (eller "bra", "rätt") blir dom flesta hundar vana vid redan som små valpar och detta laddas snabbt med en positiv betydelse, speciellt med ett glatt tonfall.

Hundar är också väldigt bra på att se mönster i vad vi gör, följa våra rutiner.
När matte tar på jackan och plockar upp bilnycklarna vet redan många hundar att dom kommer bli lämnade ensamma innan matte säger "Kommer snart!" och går.

Haha, hur mycket har dessa forskare läst om hundens historia? Det är väl självklart att vi medvetet valde ut och avlade vidare på dom individer som var bäst lämpade för en uppgift och var dom mest samarbetsvilliga (där samarbete är viktigt).

Rolig läsning även om det inte var någon nyhet för dom flesta hundägarna. Skämtar

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2016-09-01 11:48 #2 av: Silent_Hill

#1 Javisst är det så Tummen upp

Hundar har en väldigt bra kognitiv kapacitet samtidigt som dom är snabblärda och mycket anpassningsbara. Så att dom kan lära sig och förstå ord känns inte allför konstigt. Dock så har många viftat bort sådana tankar med att hundägare förmänskligar hundarna Skämtar

Ett exempel på hundens inlärningsförmåga är ju hunden Chaser som har lärt sig tusentals ord samt förstår olika verb. 

Experiment har ju också visat att hundar reagerar på orättvisor (precis som människor) och kan således sluta med ett beteénde om den ser att andra belönas och inte den. 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundar-reagerar-pa-orattvisa/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-01 13:38 #3 av: Emo

Nu kommer snart nyheterna - varpå hunden hoppar upp och tittar ut för att se vem som kommer.

Säg Frolic i en mening och hunden rusar till skåpet med godiset, så då får man börja bokstavera f-r-o-l-i-c

Inget nytt att hunden reagerar på orden även om de kommer i ett helt annat sammanhang än vad hunden tror. Det nya är sättet att ta reda på det. Skrattar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.