NATURVETENSKAP

Forskare vill skapa ”evigt” liv

2016-08-23 16:59 #0 av: Silent_Hill

Kommer vårt medvetande någonsin bli kartlagt? Kanske är sparade själar och evigt liv en ouppnåelig dröm men att använda sig av tankens kraft för att utveckla artificiell intelligens är verklighet.

Just nu pågår ett experiment i Los Angeles som ger en föraning om nya möjligheter. I ett försök att koppla hjärnan till en robotarm genom elektroder ska forskarna kartlägga hur hjärnan styr rörelser och lära robotarmen att tolka tankar.

Detta är ett projekt som ingår i forskningssamarbetet ”Initiative 2045”, finansierat av Dmitry Itskov. Målet är att spara minnet och personligheten till en dator för att kunna skapa evigt liv.

"Vi har inte tekniken att kartlägga hjärnan och bevara minnen idag men det är bara en fråga om tid"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-vill-skapa-evigt-liv-1

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-08-23 21:04 #1 av: Huygens

Det saknas en definition, vad medvetande är.


Anmäl
2016-08-25 16:22 #2 av: _Fisken

Ett mänskligt medvetande. Hur beskriver man det på ett kvarts A4. Kanske det är enklare å börja från andra hållet - beskriva vad ett mänskligt medvetande inte är.

Anmäl
2016-08-25 16:51 #3 av: Huygens

Ett problem är att vetenskapen inte kan bevisa om medvetandet är ett resultat av den fysiska världen eller fristående, oberoende av det fysiska.

Är hjärnan en dator eller en TV-apparat?


Anmäl
2016-08-25 16:58 #4 av: tarantass

#2: "när (om) vi blir (åtminstone rättvisemoraliskt) tvungna att tillerkänna en maskin mänskliga rättigheter" är också en ände man kan börja i.

Men om fri vilja (den vi kan se på vardagsplanet åtminstone, för att inte råka in i eviga diskussioner om vi egentligen har en sådan) verkligen ingår i den maskinens (till synes) mentala utrustning, förutom själv- och metamedvetande och det andra, kommer vi i konflikt med Asimovs robotiklagar. Vilket man förstås kan göra, de är inga naturlagar, men en del tycker att de är kloka.

Om "intelligensen" eller "medvetandet" hämtas från en människa, med eller utan maskinella kompletteringar, eller om "medvetanden" (eller något som är omöjligt att skilja från det) börjar kunna dupliceras, blir frågan vad som är en "människa" respektive "individ" ett par snäpp akutare än vad den är i fråga om enäggstvillingar…

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.