NATURVETENSKAP

Hälsosam fetma delvis en myt

2016-08-21 16:53 #0 av: Silent_Hill

Att fetma ökar risken för en rad sjukdomar är känt, men ett flertal studier har pekat på att en människa kan vara rejält överviktig utan ökad risk att drabbas av fetmarelaterade sjukdomar som diabetes typ 2 eller hjärt- och kärlsjukdom.

Bland annat har man kunnat visa att vissa kraftigt överviktiga individer uppvisar normala hälsovärden, till exempel normal insulinkänslighet.

Slutsatsen har då blivit att det finns en ”snäll fetma”. Men en ny svensk studie utmanar alltså dessa resultat.

I studien ingick 17 normalviktiga och 51 kraftigt överviktiga personer, vilka i sin tur delades upp i två grupper.

Den ena gruppen feta personer ansågs vara ”hälsosamt feta” då de hade en mer normal insulinkänslighet och den andra gruppen hade en ohälsosam fetma. Forskarna kartlade också allas gener och jämförde sedan hur gruppernas fettväv svarade på insulin

Om en fettvävnad svarar dåligt på insulin innebär det att man har insulinresistens, vilket är starkt kopplat till diabetes typ 2.

Och resultatet överraskade forskarna.

"Vi hade förväntat oss att de med en snäll fetma skulle ligga närmare de normalviktiga och skilja sig från dem med en elak fetma. Men så blev det inte alls och båda de feta grupperna var väldigt lika och skiljde sig dessutom markant mot den normalviktiga gruppen"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/halsosam-fetma-delvis-en-myt

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-09-09 13:31 #1 av: [helga21]

Professor Karpe vid Oxfords universitet har en teori om fetma. Är man kvinna och har ett höftmått som är högre än midjemåttet och i övrig har god hälsa så är fetman inget problem. Män med bukfetma däremot bör gå ned i vikt. Länken är enbart till Karpe.

http://www.ox.ac.uk/news-and-events/find-an-expert/professor-fredrik-karpe

Detta redogjorde han i Medicin med Mosley som går på TV 2 på tisdagar.

http://www.svtplay.se/video/10083875/medicin-med-mosley/medicin-med-mosley-avsnitt-1-1?start=auto

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.