SAMHÄLLSVETENSKAP

Orangutangen kan förutsäga smaker

2016-08-14 14:59 #0 av: Silent_Hill

Trots att orangutangen inte hade smakat den nya juicen hade han ändå en föreställning hurvida den skulle smaka bra eller inte baserat på tidigare minnen. Innan har man trott att endast människor haft denna förmåga av affektiv prognos där tidigare erfarenheter används för att trolla fram mentala bilder om totalt nya situationer.

För att undersöka om affektiv prognoser verkligen är begränsat till människor, utvecklade Sauciuc team ett icke-verbalt test för att bedöma hur ett djur reagerar på nya smaker. I studien deltog den 21 åriga orangutangen och tio personer mellan 20-35 år. 

Testerna krävde att alla deltagare skapade nya juiceblandningar från ingredienser dom redan kände till (körsbär, citron, rabarber och vinäger), och att förutsäga om slutprodukterna skulle vara goda eller inte. 

Det konstaterades att både människorna och orangutangen gjorde konsekventa val som reflekterade deras speciella smakpreferenser för de olika ingredienserna. De kunde båda mentalt integrera relevanta minnen för att skapa nya blandningar och på så sätt förutsäga om slutprodukten skulle vara god eller inte. 

"Orangutangen, precis som människor, verkar ha kunnat göra hedoniska förutsägelser om aldrig tidigare upplevda händelser"

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160811101027.htm

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-08-16 10:59 #1 av: Ypsilon1

Kan lägga till att det handlar om en svensk studie från Lunds Universitet och att den icke-mänskliga deltagaren är orangutangen Naong från Furuvik. 

http://www.fil.lu.se/institutionen/nyheter/1508/

http://www.lucs.lu.se/2016/08/orangutans-can-predict-taste-of-juice-mixes/

Och det finns nu även en kort film om studien. 

Anmäl
2016-08-16 11:38 #2 av: Silent_Hill

#1 Tack för filmen! Roligt att även se hur testet gick till Tummen upp

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.