SAMHÄLLSVETENSKAP

Planetens ”resurser” tar slut rekordtidigt – igen

2016-08-09 11:00 #0 av: Silent_Hill

På mindre än åtta månader har vi människor spenderat naturens budget för hela året. Om vår planet vore ett äppelträd så äter vi alltså inte bara äpplena, utan vi börjar hugga ner själva trädet.

I år kommer Overshoot Day – den ekologiska skuldens dag – tidigare än någonsin. För femton år sedan inföll den i slutet av september, men nu inföll den alltså redan den 8 augusti. Resten av 2016 konsumerar vi naturresurser som tas från kommande generationer.

Den stora boven i dramat är koldioxidutsläppen som står för över hälften av det ekologiska fotavtrycket. Det handlar om framför allt fyra områden som påverkar koldioxidutsläppen: bilen, biffen, bostaden, och börsen. 

Vi måste satsa på elbilar, kollektivtrafik, cykling och bilpooler, minska vårt köttätande och slänga mindre mat, välja förnybar el till våra hus och placera våra sparpengar i verksamheter som sysslar med förny- och hållbar energi . Lösningarna finns, el från sol- och vindkraftverk är ekonomiskt konkurrenskraftigt.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/i-ar-tar-planetens-ekologiska-budget-slut-rekordtidigt-igen

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-08-09 11:27 #1 av: landsbygdsbo

Man skulle world wide införa en maximal utsläppskvot per hektar för varje land.

koldioxidutsläpp/ha x ett lands yta .

Det skulle då favorisera de länder med liten befolkning och stor yta, just därför att de inte belastar klotet över just sina tillgångar.

Anmäl
2017-04-18 23:32 #2 av: gruvel

#1 Skaplig idé. Länder skulle få lov ta ansvar för relationen yta - folkmängd (folkökning) plus väl några relevanta parametrar till.

Men utvecklingen går åt motsatt håll.  Demografer, zoologer, biologer är oroade och tror folkökningen är ohållbar på sikt. Om 85 år kan vi vara över 13 miljarder enligt FN, länder som Nigeria kan ha då 450 miljoner, Tanzania 300. Kenya ökat från 8 miljoner 1960 till 48 idag; Syrien från 9 till 22 på bara 30 år. Dessa bara några exempel jag läst om under sista två åren. I en undersökning av Kenyas viltbestånd, vad gäller lite större djur, visar att djurstammarna minskat i snitt med 67 procent sedan 70-talet. Människan tränger ut dem. Men det är kanske vitsen med vår art att uppfylla jorden till max? I press och TV vimlar det av annonser som hjälpvädjar för behövande i redan folkrika länder i Afrika och Asien. Vore det väl bättre att satsa bara på familjeplanering och barnbegränsning och villkora bistånd, istället för att "göda" förloppet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.