NATURVETENSKAP

Socker krossar åderförkalkning

2016-04-15 13:00 #0 av: Silent_Hill

Runt 30 procent av alla dödsfall i världen beror på hjärt- och kärlsjukdomar. Bland dem är åderförkalkning den främsta dödsorsaken.

Nu har ett internationellt forskarteam dock lyckats lösa upp åderförkalkningens uppkomst - kolesterol - i tilltäppta artärer i möss. Botemedlet? Sockerarten cyclodextrin, som bland annat finns i mediciner och godis.

I försök på möss injicerade forskarna cyclodextrin under huden på möss som hade en genetisk läggning för åderförkalkning,

Mössen i försöket fick inte bara mindre kolesterol i artärerna, även den redan existerande mängden kolesterol i kroppen minskade med 45 procent och ökade utsöndringen av fettet genom urinen.

Nästa steg är nu att undersöka sockerartens effekt och biverkningar genom försök på människor.

http://illvet.se/medicin/lakemedel/aderforkalkning-har-fatt-en-ny-fiende-socker

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-04-15 13:40 #1 av: Huygens

Otroligt. Undra hur mycket godis jag måste äta?


Anmäl
2016-04-15 13:44 #2 av: starhawk

Det verkar vara ett feltänk i det där, Kolesterol är kroppens reparationsmaterial. När man äter växtsteroler som skadar cellväggarna minskar kolesterolet i blodet. Man vet redan att för mycket socker skadar dom fina blodkärlen, det behövs en hel del reparation där, vilket väl är den troligaste förklaringen till att kolesterolet minskar

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.