NATURVETENSKAP

Hjälp!! Kemi - Vatten, luft, mark och miljö!

2016-02-23 21:07 #0 av: Salitzy

Hej!

Sitter just nu och pluggar till mitt Kemi prov om två dagar. Vi ska kunna vattnets tre faser och namnen på fasomvandlingar. Antar att det handlar om sublimering, kondensering och förångning. Men finns det någon övergång direkt från fast form till gasform?

Sen, även om jag har läst om jordens och kvävets kretslopp kan jag verkligen inte förstå vad det handlar om, tycker att det är så svårt!

Går i sjuan och lider själv i vardagen med stress och ångest.

TACKSAM om ni vill hjälpa mig.

Mvh

E

Anmäl
2016-02-23 21:16 #1 av: Katarina97

Från fast till gasform heter också sublimering. Om du scrollar ner på denna sidan så hittar du en bild som tydligt beskriver vad de olika fasövergångarna heter. 

Kvävets kretslopp kommer jag tyvärr inte ihåg, vad menar du med jordens kretslopp? Är det vattnets kretslopp du syftar på? 

Anmäl
2016-02-23 21:39 #2 av: Huygens

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A4vets_kretslopp


Anmäl
2016-02-24 21:15 #3 av: Zepp

Kallas för de fyra agregationstillstånden, fast, flytande, gas och plasma.

"Övergång kan ibland också ske direkt mellan fast tillstånd och gas, vilket kallas sublimering eller åt andra hållet från gas till fast deposition (fysik)."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aggregationstillst%C3%A5nd

Tror dock inte det ingår i sjuans kunskapsnivå?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kritisk_punkt_(termodynamik)

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-02-24 21:42 #4 av: Huygens

Jag är rädd för att det gör det. Orsaken till att eleverna får hysteriskt svåra, ibland omöjliga på universitetsnivå, uppgifter, är att båda blocken kommit överens om att resultaten på PISA-proven måste bli bättre. Så dom vanliga uppgifterna har gjorts hysteriskt mycket svårare.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.