SAMHÄLLSVETENSKAP

Köttbullar med insekter

2015-12-16 16:15 #0 av: Silent_Hill

Köttbullar från Ikea är utan tvekan en av de mest kända ”svenska” rätterna ute i världen. Men forskarna på Ikeas framtidslabratorium Space10 i Köpenhamn vill att köttbullarna i framtiden istället ska vara gjord på matrester, alger och insekter. Anledningen till detta är på grund av att köttätandet i världen har enorm påverkan på miljön. Att producera kött kräver mycket vatten, bidrar till skogsskövling och påverkar den globala uppvärmningen. Med de nya köttbullarna hoppas forskarna kunna vänja folk vid tanken på att helt byta matvanor och också kunna producera mat på ett mer hållbart sätt.

I första länken finns lite bilder och prototyper hur dom skulle kunna se ut och vara gjorda av.

http://www.dezeen.com/2015/12/08/ikea-space10-research-lab-food-design-future-meatball/

http://mittkok.expressen.se/artikel/ikeas-nya-kottbullar-med-insekter/

Vad tycker du om idén? Är detta något du skulle kunna äta? 

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-12-16 16:18 #1 av: Katniss

Smakar det likadant? Jag är tveksam på om jag hade tyckt om det (ganska kräsen när det kommer till mat). Jag förstår varför man gör detta, och det är bra, men personligen hade jag nog undvikit köttbullarna lite grann :S
Men visst, värt att testa i alla fall, antar jag..

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-16 16:20 #2 av: trollslända

Ja varför inte

Anmäl
2015-12-16 16:25 #3 av: Scorpio97

Om det inte syns eller känns att det är insekter i, så kanske jag kan få ner det. Men det är tveksamt. Trots att jag vet att en stor del av världen äter insekter, har jag väldigt svårt för tanken att äta det själv. Möjligtvis om jag åt dom och först efteråt fick veta att det varit insekter i, då vet jag ju nästa gång att det inte var så farligt/äckligt att jag kanske kan äta det igen. 

Jag äter dock inte Ikeas köttbullar som dom är nu heller. 

//Jessie

Anmäl
2015-12-16 16:28 #4 av: Katniss

#3 Jag äter bara deras korv med bröd och pizza ^^ men sedan är jag bara där en gång om året, ungefär :p

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-16 16:32 #5 av: Scorpio97

#4 Jag äter inte där alls, tycker inte deras mat är god alls. Är nog också där typ en gång varje-vartannat år bara (:

//Jessie

Anmäl
2015-12-16 16:34 #6 av: trollslända

Vilken dubbelmoral att kunna äta kor och grisar men inte trollsländor

Anmäl
2015-12-16 17:36 #7 av: VildaVittra

Jag skulle äta det, har ätit massor med "konstigt" under mina år på denna planet, som orm och larver. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-16 17:39 #8 av: Katniss

#7 :o hur smakade det? O.o :)

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-16 17:42 #9 av: VildaVittra

#8 Larverna kommer jag inte ihåg, för det var ett vad under en barrunda utomlands, orm smakade ungefär som fågel. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-16 17:44 #10 av: Katniss

#6 Kan du förklara närmare exakt hur du menar? I Sverige tex tror jag inte att särskilt vanligt att äta trollsländor och andra insekter. Klart att man blir lite osäker på huruvida man skulle komma att äta det då.. Dock så behandlas ju de flesta djur såsom kornighet grisar illa, speciellt utanför Sverige.

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-16 18:12 #11 av: Silent_Hill

I första länken finns lite bilder och prototyper hur dom skulle kunna se ut och vara gjorda av. (La till det i TS också)

Själv skulle jag nog kunna smaka men om jag skulle tycka om det är en annan sak, i jämförelse med riktiga köttbullar Oskyldig

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-12-17 07:57 #12 av: Magi-cat

Det låter inte riktigt som ett gångbart alternativ.

Hellre att man får fram "köttbullar" av ickeanimaliskt ursprung.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-12-18 16:09 #13 av: Gronstedt

Way to go! Hoppas insektsfärs dyker upp i butikerna snarast.

Anmäl
2015-12-20 08:26 #14 av: _Fisken

Jag har inte en aning om vad det är i korv exempelvis. Jag har tyvärr inget förtroende för det som står på förpackningen. Tänk dessa färdiga köttbullar? Den där grå massan inuti. Vad är det egentligen? (Iofs har jag aldrig blivit sjuk av det)

Min far berättade att det pep friskt från mössen i köttkvarnen när de startade motorerna på måndag morgon. Det var i en lokal korvfabrik här i samhället på 50-talet. 
Slutligen. Kanske vi ska sluta gnälla på "En fluga i soppan"?

Anmäl
2015-12-21 04:31 #15 av: [niklaeri02]

Om jag vetat vad som fanns insektsbullarna hade jag låtit bli dem, men man märker kanske ingen större skillnad egentligen om man inte vet.

Anmäl
2015-12-21 09:34 #16 av: Geru

Och hur många konstiga ämnen kommer dom "köttbullarna" att innehålla för att få en smak som ens är ätbar?

Vattenkonsumtionen är knappast det första problemet med köttproduktion. Det är mer skogsskövlingen och djurens fjärtar.

Anmäl
2015-12-22 02:45 #17 av: Dioramabyggare

Äta insekter... nej, usch, så motbjudande!Kräks

Tack och lov så klarar jag mig väldigt bra på mat av icke-animaliskt ursprung (jag började äta enbart vegetarisk mat för närmare trettio år sedan).

Jag håller med Magi-cat i #12.

Anmäl
2015-12-23 14:46 #18 av: Gronstedt

#16: De larver och insekter jag ätit (vilket visserligen inte är speciellt många) har smakat utmärkt som de är, så det ska nog inte behövas så   mycket konstigheter. Om man inte envisas med att det ska smaka som nötkött, utan är OK med att det smakar gott.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.