2015-10-01 07:47 #0 av: Silent_Hill

Solskensvitaminet D har, enligt forskare, en avgörande betydelse för varför världens folk är utrustade med en så bred palett hudfärger.

När våra förfäder vandrade från Afrika till kallare breddgrader, där solen inte är lika generös, utvecklades deras hudfärg efter villkoren. Det vill säga att ju längre norrut de vandrade, desto ljusare blev deras hud. Naturligt urval innebar att de starkaste – de som fick tillräckligt mycket D-vitamin – överlevde.

När din hud utsätts för solljus producerar den det essentiella D-vitaminet som din kropp behöver bland annat för att bekämpa infektioner. Ljusa hudtoner är mycket bättre på att producera D-vitamin från solljus än mörkhyade, och därför är det en fördel att vara ljushyad om du bor på en plats på jorden där solen inte slösar med strålarna.

Däremot har mörk hud ett bättre försvar mot skadliga UV-strålar och är fördelaktig för dem som lever nära ekvatorn och får massor av sol och vitaminer.

http://illvet.se/manniskan/kroppen/d-vitamin-bestammer-din-hudfarg?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ill_se_2015_10_1_women_nonabo&utm_content=artikel