2015-09-11 14:54 #0 av: Silent_Hill

Den främsta orsaken till att så många har svårt att sova är stress. Det är kroppens respons på en potentiellt farlig situation oavsett om den är verklig eller inbillad. Stress leder till att man andas snabbare, spänner musklerna, får förhöjt blodtryck och snabbare puls.

Den snabba och ytliga andningen leder till ”underandning”. Och många stressade människor håller också ibland andan omedvetet.

Det finns dock en andningsövning som kan råda bot på stressandningen och sömnbristen, och den kallas 4-7-8-metoden. Den är enkel, snabb och går att göra i princip var som helst.

Så här gör du:

  • Andas ut helt och hållet genom munnen och gör ett ”woosh”-ljud.
  • Stäng munnen och andas långsamt in genom näsan samtidigt som du tyst räknar till fyra.
  • Håll andan och räkna till sju.
  • Andas ut igen genom munnen med ”woosh”-ljudet och räkna till åtta.

Repetera tills du har gjort övningen totalt fyra gånger.

Alltså: Andas in i fyra sekunder, håll andan i sju sekunder, andas ut i åtta sekunder – 4-7-8.  Andas in genom näsan, och ut genom munnen. Den fyra sekunder långa inandningen får de som andas för ytligt eller håller andan i sig mer syre. Att hålla andan i sju sekunder ger syret mer tid att noggrant ta sig till blodflödet, och den åtta sekunder utandningen saktar ner pulsen och frigör en stor mängd koldioxid från lungorna.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3067526/Can-t-sleep-4-7-8-breathing-technique-claims-help-nod-60-SECONDS.html