NATURVETENSKAP

Giftig kemikalie i non-stick stekpannor

2015-08-22 09:31 #0 av: Silent_Hill

Det högfluorerande ämnet perfluoroktansyra (PFOA) används i non stick-stekpannor och gör så att maten inte fastnar lika lätt och att mindre fett krävs vid stekning.

Ämnet bryts inte ned i naturen och enligt Kemikalieinspektionen är PFOA med största sannolikhet reproduktionsstörande och cancerframkallande. Vid extrem upphettning kan små mängder PFOA avges. 

Akademiker från Green Science Policy Institute i Berkeley, Kalifornien har släppt en petition som undertecknades av över 226 forskare och yrkesverksamma från 40 länder, vilket understryker den potentiella skadan av PFAS kemikalier som ofta används vid tillverkning av non-stick stekpannor, bland många andra saker.

Simona Balan, forskare vid Green Science Policy Institute tycker dock inte att det finns någon anledning till att sluta använda din non-stick stekpanna.

"Personligen förespråkar jag inte för att kasta bort eller ge bort din stekpanna. Det löser inte problemet: om du kastar bort det, kommer det att hamna i en deponi där det kommer att läcka PFASs i miljön, eller ännu värre, kommer den att bli bränd, vilket kommer att släppa ännu fler gifter. Om du redan har en non-stick stekpanna, använd den försiktigt. Överhetta den inte genom att se till att temperaturen håller sig under 260 grader. Var noga med att inte skrapa i stekpannan"

Hon uppmanar dock människor att inte köpa några nya non-stick stekpannor eftersom minskningen i konsumenternas efterfrågan kan förhindra nya utsläpp och exponeringar.

Läs mer om PFOA här; http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Manniska/Miljogifter/Organiska-miljogifter/Perfluorerade-amnen/#

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinkadvice/11643213/Are-we-really-being-poisoned-by-non-stick-pans.html

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-23 16:30 #1 av: [Zachapacka]

Är teflon samma sak som "non-stick"? 

Anmäl
2015-08-23 19:55 #2 av: Silent_Hill

#1 Ja, det är det

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.