SAMHÄLLSVETENSKAP

7 regler för en lycklig relation

2015-08-20 20:26 #0 av: Silent_Hill

John Gottman har under många års tid studerat hur gifta par relaterar till varandra.        

Han har undersökt parens samtalsämnen, ordval, tonfall, kroppsspråk – ja, deras kommunikation på alla tänkbara plan. Och med 90-procentig säkerhet har han på ett tidigt stadium kunnat fastställa vilka par som kommer att skilja sig.

Forskningen visar att det finns sju avgörande faktorer som kännetecknar en lycklig relation. Samtliga regler utgår ifrån vardagens vitala betydelse. De par som visar varandra omtanke och uppskattning dagligen lägger grunden för en trygghet och stabilitet som är helt nödvändig för att mer allvarliga konflikter ska kunna tacklas. 

1. Lär känna varandra på djupet: Hur väl känner ni varandra egentligen? Vad heter din partners vänner och bekanta? Vilka drömmar bär din partner på? Vad engagerar och vad gör partnern upprörd? Ta reda på allt om varandra. Känner man inte någon på djupet, hur kan man då säga att man älskar någon?

2. Stärk de ömsesidiga känslorna och öka respekten: Fundera på vilka saker hos partnern du beundrar, och tala om det för honom och henne. Visa din uppskattning. Att medvetet påminna sig om den andre partnerns positiva sidor motverkar en av det lyckliga förhållandets värsta fiender – föraktet.

3. Vänd er till varandra: Ge varandra kärleksfulla ögonkast och småprata om allt möjligt. Genom att ofta söka sig till varandra håller man kontakten levande i ett längre förhållande, medan par som lever parallella liv med tiden glider ifrån varandra. Skicka ett gulligt sms! Varje gång du låter din partner känna sig värdefull och uppskattad mitt i de vardagliga bestyren väcks glöden till liv.

4. Fatta beslut tillsammans: Ta inga beslut över den andres huvud. Prata och diskutera, lyssna och ta in. Även om beslutet kan verka futtigt är det viktigt att göra sin partner delaktig – och visa att den andra partens åsikt väger tungt.

5. Lös de problem som går att lösa: Om det finns en lösning på ett problem ska problemet lösas, punkt.  Gäller det något med partnern som inte går att ändra på – lev med det. Men alla problem som på något sätt går att lösas, ska lösas.

6. Bryt dödlägen: Det finns som sagt saker som inte går att ändra på. En morgonmänniska är en morgonmänniska och en som hatar snö, hatar snö. Vissa drag sitter djupt och går inte att rubba. Hemligheten till att lära sig att leva med olikheterna är att verkligen lära känna dem. Ta reda på vad dina egna grundläggande drömmar och inställningar till livet är och skapa ett utrymme där ni fritt och uppriktigt kan berätta om de privata övertygelserna. Då kan man förstå och acceptera varandras olikheter

7. Skaffa en gemensam grundsyn: Att vara lika är inte ett kriterium för en lycklig relation. Däremot är det omöjligt att leva tillsammans utan gemensamma värderingar, mål och i viss mån även ritualer (som att man äter söndagsmiddag tillsammans). Nyckelordet är ömsesidig respekt.

http://psychcentral.com/blog/archives/2012/01/08/7-research-based-principles-for-making-marriage-work/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-21 12:30 #1 av: OlgaMaria

Kan du inte lägga in detta på relationer i fokus också? :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-08-22 06:52 #2 av: Silent_Hill

#1 Jo, det kan jag göra Glad

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-22 15:38 #3 av: Zepp

Jisses.. hur mycket jobb/ansträngning som helst för en varaktig relation och som är så lycklig som man kan önska sig!

Oandrasidan.. de flesta av oss har nog fattat det redan.. även om man kanske inte alltid haft orken att fullfölja?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.