NATURVETENSKAP

Därför är kattens pupiller lodräta

2015-08-09 16:13 #0 av: Silent_Hill

Vertikala eller lodräta pupiller finns inte bara hos många kattdjur utan även hos rävar och många andra små hunddjur, samt hos alligatorer, krokodiler och många giftormar.

Det som alla dessa arter har gemensamt är att de smyger sig på sina byten nära marken i tät vegetation, eller försöker överraska dem i grumligt vatten.

Pupillernas form hos djur tycks, enligt den nya studien, vara anpassade för djurens olika ekologiska nischer. Ögonens form är med andra ord ett resultat av ett kraftfullt naturligt urval.

Vågräta pupiller är typiska för djur som behöver hålla utkik efter rovdjur, medan lodräta ögonspringor återfinns hos rovdjur som smyger sig på sitt byte och överraskar det nära marken, i tät terräng, eller väntar på bytet vid vattenytan.

http://www.metro.se/nyheter/darfor-ar-kattens-pupiller-lodrata/Hdzohi!GpnsUA8NexsLxdinNWCT2w/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-09 16:29 #1 av: Leffe

Det är även så att de lodräta pupillerna gör att de ser bättre när de har solen i ögonen jamfört med de med runda pupiller. De som kisar med ögon som har runda pupiller har en mycket större del av pupillen öppen eftersom ögonlocken sänks vågrätt. 

En slarvigt ritad bild. Den övre med rund pupill. Den nedre med lodrät pupill
Anmäl
2015-08-09 16:37 #2 av: Nervöst Skall

Har också lagt märke till att rovdjur oftast har ögonen fram på ansiktet, alltså fokuserar på objekt framför sig. Medans många bytesdjur har ögonen separerade på varsin sida av ansiktet, alltså har koll åt "alla" håll.
(Dåligt förklarat hehe Funderar)

Johanna|Kingpin|Sansa|Knota

Medarbetare på Sällskapshundar

http://jatteochdvarg.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.