SAMHÄLLSVETENSKAP

Kyssar är ovanligare än vi tror

2015-08-07 15:04 #0 av: Silent_Hill

Det påstås ofta att kyssande är ett universellt fenomen men en ny amerikansk forskning visar på att kyssar är betydligt ovanligare än vi tror. Endast 46 procent av kulturerna ägnar sig åt kyssar. 

Sammanlagt granskades 168 folkgrupper i hela världen. Förutom att mindre än hälften av alla grupper ägnar sig åt kyssande, så visade det sig också att kyssande är betydligt vanligare i mer avancerade, komplexa kulturer.

Hos traditionella folk, som jägare-samlare eller nomader är kyssande mycket mindre vanligt. Det i sig är ett tecken på att kyssande i ett evolutionärt perspektiv är ett relativt nytt påfund, enligt forskarna.

"Studiens största bidrag är påminnelsen om hur vi hela tiden sätter vår egen kultur i centrum i stället för att inse att det som är normalt för oss inte är det för alla andra"

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kyssar-ovanligare-an-vad-man-tror

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-07 15:18 #1 av: Cazzos

Intressant!

Skulle varit kul att veta vad dessa samhällen som inte kysser lika mycket har för åsikter om sådana ömhetstecken!

Anmäl
2015-08-07 17:04 #2 av: Loris M

Det visste jag inte! Studiens slutsats är väl inte sensationell  men väldigt viktig. Många gånger när vi dömer andra använder vi oss själva och vår egen kultur som måttstock. Även om vårt tänkande/handlande inte är vanligast förekommande. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.