Myter & Sanningar

Vad man gör om man hamnar i ett åskoväder

2015-08-07 13:03 #0 av: Silent_Hill

Att vara inomhus när det är åska vet dom allra flesta är det säkraste, oavsett om det är i ett hus, lägenhet eller bil. Men vad ska vi göra om vi skulle ha oturen att vara mitt i ett öppet landskap när åskan kommer. Som tur är finns det några enkla knep som kan vara bra att veta;

1. Bli ett minimalt mål för blixten genom att sitta på huk och kura ihop dig.

2. Rör inte vid elektriskt ledande ting som exempelvis golfklubbor.

3. Håll händerna för öronen för att slippa hörselskador från åskknallar på nära håll.

4. Höj hälarna från marken och låt dem röra varandra. Ström från marken får svårare att nå upp i kroppen. Gör den det ändå, kan strömmen gå från den ena foten till den andra och tillbaka till marken utan att göra skada.

http://illvet.se/naturen/vadret/aaska-vad-gor-man-om-man-hamnar-mitt-i-ett-aaskovader

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-07 13:23 #1 av: Hera

Bilar är förrädiska. Den är säker så länge man har koll på vad som är ledande och inte. Såg ett program om just hur farlig en bil kan vara.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2015-08-07 14:00 #2 av: Inkanyezi

Bilen fungerar i huvudsak som en Faradays bur, vilket betyder att det inte finns några potentialskillnader inuti. Däremot kan bilens skal ha potentialskillnader, särskild vid direktträff, och om man inne i bilen har kontakt med olika punkter på skalet, kan det bli en potentialskillnad över kroppen, vilket ger ström som kan skada.

Men så länge man inte rör vid ytterskalet eller inte har mer än en kroppsdel i kontakt med skalet kan ingen ström flyta. Nyligen träffades en bil direkt av blixten, så att plåten smältes där blixten lämnade bilen. Skadorna begränsades till eventuella hörselskador av det starka ljudet och att bilens elsystem slogs ut. Blixten kan inte gå igenom bilen när den har plåt runtom, utan spänningen håller sig i skalet, karossen.

Det är ändå mycket obehagligt att sitta i en bil när den får en direktträff av blixten, eftersom den både ger upphov till starkt ljus och ljud. Också punkten där blixten lämnar bilen kan släppa ifrån sig smält metall och antända brännbart material.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.