NATURVETENSKAP

Forskare genmodifierade mänskligt embryo

2015-04-27 12:08 #0 av: Silent_Hill

För första gången någonsin har forskare lyckats genmodifiera mänskliga embryon vilket skapar oro i forskarvärlden. 

Under ledning av forskaren Junjiu Huang lyckades man ta bort den gen som ger upphov till den ärftliga blodsjukdomen beta–thalessemi. Sjukdomen, som beror på förändringar i arvsmassan leder blodbrist och organförstoring och är i vissa fall dödlig.

George Daly, stamcellsbiolog vid Harvarduniversitetet i Boston säger att detta enligt honom är första gången man modifierat gener på ett embryo. Enligt honom är forskarnas arbete lika bandbrytande som farligt.

Deras forskning bör ses som en kraftig varning för de som tror att tekniken är redo att för att genomföra tester i syfte att utplåna ärftliga sjukdomar.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-genmodifierade-manskligt-embryo

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-04-29 14:26 #1 av: Geru

Är väldigt för att utrota ärftliga sjukdomar och liknande skit genetik som tillkommit för att vi inte längre går via det naturliga urvalet.

Anmäl
2015-05-04 13:17 #2 av: Wony

Ser det som både positivt men också potentiellt negativt om genteknik används till orätta ändamål. Men att förhindra lidande genom möjligen dödliga sjukdomar ser jag som positivt. Tror dock att man behöver vara oerhört försiktig när det gäller just genteknik.

Anmäl
2015-05-04 13:52 #3 av: Geru

Jag är mer rädd att vissa föräldrar kommer vilja genmodifiera sina barns utseenden eller deras intellektuella kapacitet...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.