NATURVETENSKAP

Levande mammut kan bli verklighet

2015-04-27 11:52 #0 av: Silent_Hill

Svenska forskare har kartlagt arvsmassa från två olika mammutar. Det visar sig att mammutarna var kraftigt inavlade och att det kan ha lett till att de dog ut. Resultaten kan användas till att återskapa en levande mammut inom fem till tio år.

Det finns även amerikanska forskare som håller på att försöka återskapa en levande mammut genom att byta ut gener från en elefant till gener från mammut. De svenska resultaten gör att de kommer närmare sitt mål. Love Dalén, docent på Naturhistoriska riksmuseet,  tror att det faktiskt är möjligt att de kan lyckas.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-kan-leda-till-aterskapandet-av-levande-mammut

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-04-27 12:04 #1 av: veggie4every1

Underbart. Då kan vi ha dom i fångenskap och stå och glo på domNörd

Kanske att vi kan utnyttja dom till annat också så småningom, kött och päls exempelvis. Välkommen tillbaka mammutBrustet hjärta

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-05-04 13:50 #2 av: RobinEH

#1

Bra tanke. Är det miljöeffektivare med mammutkött tro?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2015-05-29 21:55 #3 av: kena10

#1 Så bra sagt!

Anmäl
2015-06-23 06:36 #4 av: kamera0710

#2 Dagens elefantarter är inte effektiva, över hälften av födan passerar osmält igenom. Hur det är (eller var)  med mammuten får vara osagt.

Anmäl
2015-07-17 08:31 #5 av: tlover

#4 Allt är ju skapat (eller vad man vill kalla det) av en anledning. Det finns säkert en bra anledning till att över hälften av födan passerar osmält.

För övrigt säger jag det min svåger sa då vi skulle se Jurrasic World, "Gick inte de tre första filmerna ut på att det var en dålig idé" (att föda upp förhistoriska djur och ha dom i en park.)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-07-17 08:52 #6 av: kamera0710

#5 Evolutionen har ingen planering eller målsättning alls (även om det är en vanlig missuppfattning att det är så), den drivs av individernas strävan att sprida sina arvsanlag. Vad som premieras är vad som ger fortplantningsframgång för stunden.

Läs t ex Staffans Ulfstrands bok "Gökmaffia och falska orkidéer". Ett kapitel tar upp det klassiska exemplet med en björkmätarart i Storbritannien, med anlag för både vitt och svart. När skogarna var rejält sotiga pga koleldning gynnades den svarta varianten. När föroreningarna minskade gynnades den andra färgvarianten.

Anmäl
2015-07-17 09:34 #7 av: tlover

#6 Fast inget går ju outnyttjat, även om elefanten inte smälter allt av dess föda så finns det nått (djur, växt, svamp m.m) som utnyttjar det faktum att det finns mängder av halvsmält mat där det finns elefanter.

Det är det jag menar. Så det behöver inte alls vara negativt att över hälften av elefantens kost passerar osmält.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.