NATURVETENSKAP

Ny mini-istid

2014-01-19 14:38 #0 av: Silent_Hill

Solen borde vara full av aktivitet.
Istället är den tystare än på 100 år.
Brittiska forskare tror att en mini-istid kan vara på väg.
– Jag har varit en solfysiker i 30 år och har aldrig sett något som liknar det här, säger Richard Harrison, chef för rymdfysik vid Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire, till BBC.

Klockan fyra på söndagsmorgonen uppmättes årets nya svenska köldrekord, minus 41,2 grader, i Karesuando i nordligaste Lappland.
Enligt brittiska forskare skulle riktigt kyliga vintrar kunna bli det normala i framtiden - om solen inte vaknar till.

Just nu borde solen nämligen vara full av aktivitet, eftersom den nått maximum för solaktivitet i elvaårscykeln. Men bortsett från några solstormar har det varit väldigt tyst, vilket förbryllar forskare.
– Om du vill gå tillbaka och titta när solen senast var så här inaktiv... Så får du gå tillbaka runt 100 år, säger Richard Harrison.

Under den senare delen av 1600-talet genomgick solen en extremt tyst fas - en period som kallades Maunder Minimum.

– Vi uppskattar att inom cirka 40 år är det närmare 20 procents sannolikhet att vi är tillbaka i Mauder Minimum-tillstånd, säger Mike Lockwood, professor i rymdmiljö, vid University of Reading.

Perioden innebar bittert kyliga vintrar i Europa, en del beskriver det som en mini-istid. Mängden av ultraviolett ljus som strålar från solen, minskar nämligen med solens aktivitet. Detta innebär att mindre UV-strålning träffar stratosfären, vilket i sin tur påverkar jetströmmarna i atmosfären.

http://www.expressen.se/nyheter/forskare-ny-mini-istid-kan-vara-pa-vag-hit/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2014-01-19 21:11 #1 av: JonasDuregard

Värt att notera är att man måste vara tydlig med vad man menar med "solens aktivitet", i det här fallet och med Mauder Minimum så handlar det om antalet observerade solfläckar. De flesta forskare verkar överens om att det bara har en minimal inverkan på den faktiska strålningen som når jorden från solen och alltså på temperaturen. 

Även om Mauder Minimum inträffade under den lilla istiden så är det tveksamt om det finns ett orsakssamband.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.