Övrigt

Höga halter cancerämnen i chips

2013-12-28 18:27 #0 av: Silent_Hill

Chips och grovt bröd innehåller stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid. Halterna ligger högre i Sverige än i övriga Europa.

Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas när potatis, spannmålsprodukter och kaffebönor upphettas till hög temperatur, vid till exempel ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid, temperatur och recept.

Provtagningar av akrylamid startade 2005. Sedan dess har halterna i livsmedel inte sjunkit. Tvärtom visar Livsmedelsverkets provtagningar att halterna i pommes frites har ökat.
Under 2011 och 2012 gjorde Livsmedelsverket en undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden. Resultatet visar att halterna varierar stort.

I de flesta livsmedelskategorierna hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. 34 procent av chipsprodukterna och 18 procent av de grova, mjuka bröden låg över EU:s så kallade indikativa värden. Dessa indikativa värden är inte formella gränsvärden utan har enbart vägledande funktion för myndigheterna.

Trots det grova brödets höga halter av akrylamid vill inte Livsmedelsverket uppmana folk att sluta äta det.
- Tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk i pressmeddelandet.

Under 2014 planerar Livsmedelsverket att göra en uppföljande undersökning av akrylamid i mat.

Läs mer; http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3794461.ece

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2013-12-29 20:31 #1 av: dolfen

Ja. Akrylamid-varningen för flera år sedan, har inte påverkat chipsförsäljningen negativt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.