NATURVETENSKAP

Jorden utan människor

2013-11-15 18:07 #0 av: Silent_Hill

Hur skulle jorden se ut om människor aldrig existerat? New scientist har skapat en video om ämnet.

"Om inte människan dykt upp på jorden skulle det inte finnas vägar eller städer. Klimatet skulle varit annorlunda och ingen skulle ha flugit till månen"

Men är dessa påståenden om vår värld sanna? Se videon och avgör själva. Vad tror ni?

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2013-11-16 22:32 #1 av: 997

150 000 - 200 000 år, som homo sapiens har existerat är en ganska kort period, biologiskt sett. Världen skulle förmodligen vara ganska snarlik hur den såg ut före vår existens.

I filmen talas det om neandertalmänniskan. Det finns en teori om att orsaken till att homo sapiens drängde ut neandertalmänniskan var att homo sapiens började med jordbruk, om än i väldigt liten skala och i enkla former, redan för ca 100 000 år sedan. Att de upptäckte jordbruket var, mer eller mindre, en slump och berodde inte på att de var intelligentare än neandertalarna. Det finns inget som säger att neandertalarna hade utvecklat jordbruk.

Det var kanske lite lång utläggning om neandertalarna, men jag tror världen skulle sett ut likadan som för 150 000 - 200 000 år sedan, som sagt.

Anmäl
2013-11-17 22:08 #2 av: [Starman]

Det är en spännande tanke.

Den teknik som människan har skapat är ju en förlängning av människan i sig.

Eftersom skillnaderna mellan homo sapiens sapiens och neanderthal var så minuskula (utifrån vad vi vet) så vore ett rimligt antagande att det mesta som vi skapat även hade kunnat skapas av exempelvis neanderthal.

Ett annat rimligt antagande vore att det nog skulle kräva ytterligare generationer av neanderthal för att de skulle nå den intellektuella mognad som homo sapiens sapiens redan uppnått vid den tid som vi konkurrerade ut neanderthal. Det skulle alltså kanske ligga någonstans längre in i framtiden från nu räknat att civilisationer och avancerad teknik uppfanns.

Anmäl
2013-11-18 03:29 #3 av: gant

#1 997:

Det finns en teori om att orsaken till att homo sapiens drängde ut neandertalmänniskan var att homo sapiens började med jordbruk, om än i väldigt liten skala och i enkla former, redan för ca 100 000 år sedan. 

Vet du var man kan läsa mer om denna teori? 

Att moderna människor skulle ha ägnat sig åt jordbruk i Europa under neandertalarnas tid (fram till c:a 30 000 år sedan), strider väl mot de flesta vedertagna teorier om människans förhistoria?

För övrigt så tycker jag ju videon inte besvarar frågan alls. Om man vill fråga hur jorden skulle se ut utan människan, så borde ju inte svaret bli "då kanske det hade funnits människor". 

Det är ju i princip vad som sägs. Neandertalare, denisov och andra nu utdöda människoarter är ju just människor, även om de var av en annan art. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.