Övrigt

Söker vetenskapliga artiklar om hur djur....

2013-09-15 19:02 #0 av: dragonstar

Hej jag söker vetenskapliga artiklar om hur djur påverkar oss.

De har ju forskats en hel del på ämnet och jag behöver hitta så många som möjligt rörande just hur dom kan hjälpa oss med psykisk och fysisk ohälsa..


MVH Emma


To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2013-09-15 22:12 #1 av: Fjäril

Har du sökt på rehabilitering med djur? Det här är ett studentarbete men det förklarar lite om hur arbetssättet går till: http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002391/01/Studentarbete_180.pdf

eller: http://epubl.ltu.se/1402-1773/2009/146/

Jag vet inte om det var det du sökte efter, men det finns en hel del att läsa.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2013-09-15 22:14 #2 av: Fjäril

http://www.doktorn.com/artikel/husdjuren-f%C3%A5r-oss-att-m%C3%A5-b%C3%A4ttre

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2013-09-15 23:47 #3 av: dragonstar

Tack Jag ska kolla in länkarna = )

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2013-09-16 08:27 #4 av: Magi-cat

Vilket bra ämne! HundKattGlad

Artikel av Johan Beck-Friis, leg vet: 

"Amerikanska forskare har visat att barn med sällskapsdjur har större tillit till sig själva genom den trygghet som djuret förmedlar. Djuren höjer också barnens livskvalitet genom att de lockar till lek, stimulerar till utforskning av omgivningen och ökar barnens självständighet.

Det har visat sig att barn med djur har lättare att lära, och att de i större omfattning än andra barn strävar efter att slutföra påbörjade projekt."

http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Januari-2010/Innehall/Temaartiklar/Underskattat-samspel-manniska-och-djur/

relaterade artiklar i slutet

Mer om oxytocin-sambandet:

"Det vi kunde se var en förhöjd halt oxytocin hos såväl mattar som hundar när de återförenades efter att ha varit åtskiljda ett tag, berättar Kerstin Uvnäs Moberg."

http://www.bt.se/lasvart/husdjur/hundar-ren-ma-bra-medicin(834653).gm

Ännu mer om oxytocin och fler hormoner:

"Resultaten visade att oxytocinnivåerna steg signifikant i både hundarna och deras ägare under tiden de interagerade med varandra. Hos både ägare och hundar sjönk pulsen under tiden de umgicks och hos ägarna sjönk även cortisol nivåerna.

Sammanfattningsvis visar resultaten i denna avhandling att effekterna av interaktion människor emellan, men också mellan människor och djur, uppvisar stora likheter. Båda typer av interaktion framkallar oxytocinfrisättning och oxytocin-relaterade effekter, som sänkta cortisolnivåer och sänkt blodtryck men också ökad social interaktion. Dessa likheter beror antagligen på ett reaktionsmönster som verkar vara gemensamt för de flesta däggdjur."

(ur den svenska sammanfattningen)

http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2011/manniskaochdjurhargemensamtreaktionsmonster.5.631f02d12cf0dbf32180001316.html

Hästen som behandlare vid bl.a. psykisk ohälsa och rehabiliterare finns det en del forskning om. Här är bara en länk:

http://www.esh.se/forskning/forskning-vid-institutionen-foer-vaardvetenskap/vaardetik-med-livsaaskaadningsvetenskap/haestens-och-hundens-betydelse-foer-maenniskors-haelsa-livskvalitet-och-vaelbefinnande.html


Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-09-16 08:39 #5 av: Magi-cat

Kom att tänka på att man läst mycket om delfiners läkande förmåga och bl.a. autistiska barn får på en del ställen simma med delfiner vilket ska vara utvecklande och helande.

Tyvärr utföll inte mitt sökande av länkar riktigt så...Glad

Lori Marino som studerat delfiner och valar i 25 år är kritisk till den verksamheten, mycket kritisk t.o.m., och menar att det inte alls stämmer och definitivt inte är bra för delfinerna.

"While there exist numerous published studies purporting to demonstrate positive results from DAT, none so far has controlled for feel-good and placebo effects. Most don’t even include a minimal control group, which would provide some measure of whether even general short-term feel-good effects are due to the dolphin or to other salient factors, such as being in the water, being given conventional tasks, getting increased attention from others, and so forth. Because none of these components of the DAT situation are disentangled, there remains no credibility to the claim that DAT offers effective therapy."

http://www.aeonmagazine.com/nature-and-cosmos/lori-marino-dolphins-are-not-healers/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-09-16 11:50 #6 av: dragonstar

Tack så jättemycket allihoppa =) Så härligt med hjälp!  Tror detta kommer bli bra =) 

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.