NATURVETENSKAP

Världens längsta experiment

2013-09-08 13:38 #0 av: Silent_Hill

The pitch drop experiment är ett av världens längsta pågående laboratorieförsök, men också ett av det långsammaste Somnar

"1927 placerades en bit asfalt i fast form, bitum, i en tratt under en glaskupa. Man ville visa sina studenter att vissa ämnen som är i fast form i själva verket är vätskor med hög viskositet. Det tog elva år att bevisa. I december 1938 föll den första droppen. Sedan dess har ytterligare sju droppar fallit. Tyvärr har ingen sett det ske. Men när den senaste droppen föll 29 november 2000 var det nära. Då hade en kamera riktats mot experimentet. Men oturligt nog mankerade den vid det historiska ögonblicket.

Ett resultat av experimentet är att forskare kunnat beräkna asfaltens viskositet. Den är, enligt Wikipedia, omkring 230 miljarder större än vattnets.

Nu finns emellertid möjligheten att bli först med att se nästa droppe falla. Den beräknas droppa ner någon gång 2013 och nu finns en webbkamera som övervakar experimentet"

Professor John Mainstone var en av dom som har följt experimentet. Tyvärr så dog han den 23 Augusti 2013 i en stroke. 

Läs mer;
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3750180.ece

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3393922.ece

http://en.wikipedia.org/wiki/Pitch_drop_experiment

http://smp.uq.edu.au/content/pitch-drop-experiment

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2014-04-29 15:07 #1 av: Silent_Hill

Se droppen falla

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.