Annons:
Etikettsamhällsvetenskap
Läst 2285 ggr
Magi-cat
2013-08-19 09:27

Tänk rätt - tänj gränserna?

Enligt försök som två amerikanska psykologer, Ulrich Weger och Stephen Loughnan, utfört har förväntningar stor betydelse för prestation på (kunskaps)test.

Försökspersonerna delades in i två grupper. Båda grupperna skulle besvara ett antal frågor: Den ena gruppen fick veta att ett svar på frågan snabbt skulle flashas förbi innan själva frågan kom upp på skärmen. Den andra gruppen fick veta att flashen bara signalerade att nästa fråga kom. I själva verket fick båda grupperna se en flash slumpmässigt kombinerade bokstäver och så snabbt att de inte hann avläsas medvetet. Men resultatet var intressant: Den grupp som trodde att de fått "veta" svaret innan frågan, presterade bättre än den grupp som inte hade denna "vetskap"!

Positiva tankar och förväntningar kan t.o.m. förbättra synen enligt en studie av Ellen Langer. Testet var lite originellt: Det är allmänt "känt" att testpiloter har bra syn. En grupp fick göra ett syntest medan de fick sitta i en aktiv flygsimulator med alla flygarattiraljer. Kontrollgruppen fick samma behandling men med en inaktiv flygsimulator. Väntat eller oväntat, men den senare gruppen presterade sämre på syntest!

Dessa och flera likartade studier visar att våra gränser kan tänjas. Tankar på begränsningar är i sig självt begränsande.

Vi tenderar att tro att vår fysik svarar på ett mekaniskt sätt på input och räknar kaloriintag och kollar stegräknare. Men genom att ändra tankar och förväntningar kan man faktiskt ändra utfallet till det bättre. (Och tvärtom)

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=your-thoughts-can-release-abilities-beyond-normal-limits

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-tank-dig-smart-och-frisk/

Jag vill sätta dessa resultat i relation till den s.k. placeboeffekten när ett fysiskt "overksamt" medel kan ge en mätbar verkan, där förväntningar i sig självt är skapande av ett resultat.

Människan har förmågan till så mycket mer än vi tror, men om vi inser förmågan att tänja gränserna mer, blir resultaten än mer över förväntan. 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Morphogenesis
2013-08-26 01:01
#1

Det finns även negativa effekter att ta hänsyn till gällande förväntningar. Studier gällande stigma har till exempel visat på att förväntad diskriminering kan ge sänkta akademiska resultat. Detta på grund av både medveten och omedveten respons (exempelvis oro och försämrad kapacitet i arbetsminnet).  Våra sinnen är i sanning kraftiga verktyg.

Ref: The Social Psychology of Stigma av Brenda Major och Laurie T O'brien: https://labs.psych.ucsb.edu/major/brenda/docs/Major%20&%20O'Brien%202005.pdf

epithet
2013-08-30 11:18
#2

Jag är skeptiskt till medias rapportering om dessa studier. De handlar om förväntningar och prestation, dvs tror man att man ska prestera bättre, ha någon fördel etc, så gör man det. På artiklarna verkar det som att man kan tänka positivt och på något sätt påverkar sin kropp att fysiskt bli bättre. Det skulle gå helt emot väldigt många studier på området som tvärtom säger att positivt tänkande inte påverkar  t ex utfallet av cancer.

Nytt är väl kanske att även synen påverkas av förväntningar. Det skulle man ju kunna tro att den inte gör, utan att den fungerar så optimalt som möjligt hela tiden.

När det gäller studien som nämns i scientificamerican kanske man ännu inte ska dra för höga växlar. Den är intressant, men har svagheter, som att diet och motion är helt självrapporterade, man har inte kontrollerat för diet eller Genetik (enligt dem själva). De fick alltså själv rapportera upplevd motionsmängd, man kontrollerade inte om de faktiskt tog i mer än vanligt, bara att de städat lika mycket som vanligt (antal rum etc). Skillnaderna var mycket små mellan grupperna, vikten bara 0.9 kg på 4 veckor. Dessutom är studien inte så stor, så det kan fortfarande röra sig om ett falskt positivt resultat. Vi får se om det kommer fler liknande studier.

#0 "Jag vill sätta dessa resultat i relation till den s.k. placeboeffekten när ett fysiskt "overksamt" medel kan ge en mätbar verkan, där förväntningar i sig självt är skapande av ett resultat."

Man får bäst (enbart?) placeboeffekt vid vissa tillstånd, där upplevelse och sinnesstämning (stress!) har betydelse. T ex smärta och astma. Den är också ofta övergående (dvs du känner dig först bättre men om sjukdomen håller i sig blir du sämre igen efter ett par veckor). Men så vitt jag vet får man aldrig någon placeboeffekt vid t ex benbrott där tanken inte kan påverka läkeförmågan hos benet. Däremot kan man ju uppleva att man har mindre ont i benet och läker snabbare. Men det bryr sig liksom inte benet om.

Upp till toppen
Annons: