NATURVETENSKAP

Monsanto hjälper att rädda honungsbina

2013-07-25 20:07 #0 av: Krille12

Monsanto är en av de som försöker rädda honungsbina från att utrotas då det skulle försämra vårt jordbruk, och att vi därmed förlorar många råvaror. Det honungsbina dör utav är CCD (colony collapse disorder). Ett stort problem har varit varroakvalster, som livnär sig på blod från utvecklande bilarver. "The Varroa mite debilitates colonies by hampering the growth of young bees and increasing the lethality of the viruses that it spreads." Men man utvecklar ett nytt vapen mot varroakvalstren.

Det man då framställer är RNA-molekyler som dödar kvalstret genom att störa det sätt som deras gener uttrycks. Monsanto med flera tillverkar RNA-molekylerna i hopp om att rädda honungsbina och därmed en stor del av vårt jordbruk. Källa: http://www.technologyreview.com/news/516466/monsantos-plan-to-help-the-honeybee/

Ett annat stort problem är pesticider och fungicider, som också orsakar att honungsbina dör. Man brukar inte använda mycket pesticider vid bikolonier, men man använder fortfarande fungicider då man trodde att det bara påverkar svamp och inte insekter. Men de hade fel, fungicider påverkar honungsbina väldigt mycket, honungsbin som åt pollen förorenat med fungicider hade tre gånger ökad risk för att få parasiten Nosema ceranae. Men forskare vet fortfarande inte orsaken till CCD. Källa: http://qz.com/107970/scientists-discover-whats-killing-the-bees-and-its-worse-than-you-thought/

Nu är frågan om Monsanto gör det här för att hjälpa honungsbina och då hjälpa oss människor och jordbruket, eller för att rädda sitt eget företag då det specialiserar sig på agrikultur och är beroende av jordbruk? För då behöver de honungsbina för att företaget ska överleva och för att de ska tjäna pengar. Det andra alternativet låter mer troligt enligt mig.

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-07-25 20:47 #1 av: [Starman]

Självklart så ligger världsherravälde i Monsanto's baktankar.

Anmäl
2013-07-26 00:18 #2 av: Krille12

#1 Världsherravälde är lite överdrivet att säga och det låter mer som en konspirationsteori, det Monsanto försöker få är makt och då pengar. Jag tror inte att de vill ta över hela världen.

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-07-26 10:52 #3 av: JonasDuregard

Honungsbin är inte särskilt viktiga för agrarindustrin, även om siffrorna varierar lite. En av ett fåtal grödorna där de är oumbärliga verkar vara jordnötter och en del frukter (källa). Jag är osäker på hur mycket ekonomiskt intresse monsanto har i dessa grödor?

Det är nog snarare en PR-grej.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-07-26 11:25 #4 av: gant

#3

Jordnötter ???! 
Som Jimmy Carter odlar !!! 
Samme Carter som är med i Bilderbergsfären !!!

Du måste vara blind som inte ser de uppenbara kopplingarna här ... 

(och biodlare ska vi ju inte tala om) Skämtar

Anmäl
2013-07-26 11:30 #5 av: JonasDuregard

Kom just på att det var mandlar, inte jordnötter Glad

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-07-26 11:33 #6 av: Krille12

#3 De pollinerar många olika livsmedel, så om de försvinner kommer det drabba jordbruket svårt och vi förlorar honungen. Det är inte så att vi förlorar livsmedel, bara en stor del av dem.

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-07-26 12:07 #7 av: [Starman]

#2

Jag drev med en av era medisars hållning i frågan (ping Magi-cat "Jag tror du underskattar begäret efter makt och världsherravälde och vad det medför."). Jag är rätt säker på att Monsanto inte är ute efter världsherravälde, utan jag är nog mer benägen att hålla med Jonas i hans linje om god PR, då företaget motarbetas av allehanda lösa grupperingar av konspirationsteoretiker.

Anmäl
2013-07-26 12:35 #8 av: Magi-cat

Som tydligen framgått tror jag inte för ett ögonblick att Monsanto skulle göra någonting av altruism och omsorg om naturen. Det skapar goodwill, och det fungerar uppenbarligen, att rädda bin och samtidigt sitt skamfilade rykte.


Som möjlig orsak till bidöden talas det nu om neonikotinoider, bekämpningsmedel som används bl.a. i rapsodlingar. Men detta hot mot humlor och bin kan även utgöra ett hot högre upp i kedjan:

"I den nya rapporten menar författaren, professor Dave Goulson vid universitetet i Sussex, att hotet mot bin kan vara toppen av isberget. Gifterna kan samlas i jorden eller läcka ut i vattnet och därmed kan andra insekter, gnagare och fåglar också bli utsatta för dödliga halter."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5591956

Naturskyddsföreningen varnar: " För ett litet bi har en större uppgift än man kanske kan tro. Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade och till största delen av bin"

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/gavor/radda-bina

Jag tror man gör ett stort misstag om man underskattar binas roll. Allt hänger ihop i en kedja och en så pass viktig länk kan inte tas bort utan konsekvenser för helheten.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-07-26 13:30 #9 av: Krille12

#8 Du har rätt, Monsanto som så många andra företag bryr sig mer om att göra det bättre för sig själv än naturen t.ex.

Det är ju så, honungsbina är väldigt viktiga för oss och det skulle få väldigt dåliga konsekvenser om de försvinner.

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-07-26 14:37 #10 av: JonasDuregard

#8 "Som tydligen framgått tror jag inte för ett ögonblick att Monsanto skulle göra någonting av altruism och omsorg om naturen"

Har något börsnoterat företag någonsin gjort något av altruism? Ett företag är ju inte en individ med värderingar, och Monsanto är varken elakt eller snällt utan precis lika värderingslösa som alla andra företag. Aktiebolag följer alltid en mycket enkel princip: att maximera avkastningen för ägarna.

Men det är väl bra att det då och då sammanfaller med vad som är bra för mänskligheten.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-07-26 14:45 #11 av: Magi-cat

#10 Skillnaden är att detta företag, är större, starkare, rikare, med mer inflytande än det där lilla företaget som inte ens är en flugprick i jämförelse.

Sammanfaller? Det beror på vad som kommer ut av det. Även den värste envåldshärskare går ut på gatorna och klappar små barn på huvudet ibland. Men bara om många ser på.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-07-26 15:59 #12 av: JonasDuregard

#11 "Skillnaden är att detta företag, är större, starkare, rikare, med mer inflytande än det där lilla företaget som inte ens är en flugprick i jämförelse."

Precis, det styrs som vilket företag som helst, men har av olika omständigheter fått möjlighet att tjäna pengar på saker som inte varit bra (krigsprofitering till exempel). Det har också tjänat pengar på andra saker som varit bra (som lysdioder). Nu hoppas de tydligen tjäna pengar på att skydda honungsbin, och det är ju bättre än mycket annat Glad.

"Även den värste envåldshärskare går ut på gatorna och klappar små barn på huvudet ibland."

Men att klappa barn har inget egenvärde. Om envåldshärskaren inför obligatorisk skolgång för barn (som i Tunisien till exempel) är det ett bättre exempel på en god konsekvens av ett dåligt system.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-07-27 08:19 #14 av: Magi-cat

Om nödvändigheten av bin och en mångfald av pollinatörer...

“Our work shows why biodiversity may be key to the conservation of an entire ecosystem,” Brosi said in a statement."

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/36657/title/Loss-of-Bees-Bad-for-Plants/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-08-12 18:33 #15 av: Magi-cat

I ett 1,3 miljoners(pund)projekt ska University of Sheffield i samarbete med University of Sussex rädda honungsbina genom att utveckla flygande robotbin med artificiell bi-intelligens.
Första steget blir att utveckla datormodeller över nervsystemet som vägleder bina med syn och lukt. 
Så småningom ska robotbina kunna agera självständigt.
Man hoppas också de ska kunna ge ledtrådar till vad som orsakar bidöden. Eller kanske får vi små kringflygande mekaniska pollinatörer?

http://www.nbcnews.com/technology/buzz-flying-robots-may-get-bee-brains-6206727

1,3 miljoner pund! Använd dem till att förbättra situationen för riktiga bin, hellre än leka med smårobotar!Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.