Övrigt

Oljud bra för inlärning...

2013-06-08 08:08 #0 av: Magi-cat

Inte helt väntat kanske, men å andra sidan .......Vilka tonåringar har INTE pluggat med musik på hög volym samtidigt?

I denna studie (Oxford University) fäste man elektroder kring prefrontala cortex (främre delen av hjärnans pannlob) och stimulerade hjärnan med högfrekventa elektriska signaler och fann att försökspersonernas minnesförmåga och matematiska förståelseförmåga ökade! 

Försökspersonerna utsattes för toner mellan 100-600 Hz samtidigt som de fick lösa matematiska problem och göra minnesövningar. Efter bara fem dagar presterade deltagare bättre i minnestest. Effekten höll i sig ännu efter 6 månader. 

Fynden skulle eventuellt kunna hjälpa personer med olika inlärningssvårigheter. Personer med t.ex. diagnosen ADHD har ofta för låga halter dopamin genom att dopaminet inte kommer ut till cellerna, vilket gör att nervsignalen inte leds vidare. Med tillägg av högt brus kan nervsignalen ledas vidare ändå, trots låg halt av dopamin. 

Fenomenet när en svag hjärnsignal förstärks av brus kallas stokastisk resonans.

Även i Sverige (Lunds universitet) pågår studier av liknande slag:

"– I princip skulle dammsugarljud kunna förbättra minnet, men det fungerar dessvärre bara på personer med koncentrationssvårigheter, säger Sverker Sikström. 

För personer utan koncentrationsproblem kan effekten snarare vara den motsatta."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/battre-pa-matematik-med-oljud

Jag tycker det låter lite motsägelsefullt. Men kanske kan det tillämpas individuellt, vilket vore väldigt bra.
För egen del vill jag ha tyst. :-)


"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-06-08 17:29 #1 av: Silent_Hill

Se där! Själv skulle jag inte få något gjort om jag hade ljud runt omkring mig.
Men jag kan ändå tänka mig att det skulle kunna fungera på vissa personer som har inlärningssvårigheter och kan man hitta sätt som underlättar så är ju det jättebra Tummen upp

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2013-06-08 23:22 #2 av: Fjäril

Nu är det kanske inte samma sak (med signaler och "riktiga" oljud) men på min sons skola tillåts barnen att sitta med musik i öronen när det har mattematiklektioner. Detta har visat sig ge bättre resultat hos barnen, att slippa allt annat "oljud" men också för att släppa annat och fokusera på en sak Glad (jag talar om mellanstadiet)

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.