Övrigt

Inlämning i fysik-Kraft

2013-05-16 21:02 #0 av: matildak

Jag har en skoluppgift som jag inte riktigt förstår. Det handlar om tyngdkraft, någon sorts kraft är det iallafall. Jag var inte med på lektionen och förstår inte hur jag ska skriva för att få inlämningen att låta bra. 

Uppgiften var att vi skulle gå ut på en lekplats och sätta två gungor i rörelse. En med kort snöre och en med längre snöre och se vilken av dem som pendlade snabbast. Det rätta svaret var den med kort snöre men förstår inte hur jag ska förklara det. Iden är ju att jag ska skriva varför och jag vet faktiskt inte. Någon som skulle kunna hjälpa till?

Den andra uppgiten var att vi skulle ta en tyngd och lägga i två jämnlånga gungor och se vilken som gungade snabbast. Det rätta svaret var att den med tyngden pendlade snabbast. Men även här förstår jag inte hur jag ska förklara det. Någon smart människa som vet?

Anmäl
2013-05-17 10:01 #1 av: southstream

Gå ut och undersök själv... det lät inte alltför komplicerat? Observera vad som händer och skriv ner det! Att kolla i facit hjälper aldrig dig att förstå någonting... Lipar

Anmäl
2013-05-17 10:17 #2 av: olaka

Det rätta svaret var att den med tyngden pendlade snabbast.

Är du säker på detta? Pendeltiden kan nämligen beskrivas som

T = 2*pi*Sqrt(l/g)

där l är längden på pendelen och g är gravitationskonstanten, dvs massan spelar ingen roll för pendeltiden(förutsatt att linans vikt är försumbar)

Länktips:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pendel

http://www.youtube.com/watch?v=PMvyf1-62Qs


Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.