Övrigt

Om att känna andras smärta.....

2013-05-04 12:36 #0 av: Magi-cat

Människan har en naturlig förmåga att känna empati med andra, att förstå när någon annan upplever smärta. 

Enligt artikeln har 30 % en extra stark förmåga till inlevelse med andra. Att det även finns ett exceptionellt tillstånd av extra stark empatisk förmåga kallad somatic contagion, visste jag inte.

Katharina Kosachia känner bokstavligen när någon annan upplever smärta. Hon känner smärtan i sin egen kropp, men kan genom att titta bort bemästra den. Att se våldsamma och bloddrypande filmer är inte att tänka på...

Denna förmåga har hon haft sedan födseln, till skillnad mot den andra kategorin med somatic contagion som förvärvat förmågan på ett eller annat sätt under livets gång.

Nu ska hennes ovanliga förmåga studeras av smärtspecialister i Melbourne.

http://www.dailytelegraph.com.au/news/sufferer-who-feels-other-peoples-pain-lends-herself-to-science/story-e6freuy9-1226634923341

http://www.anzca.edu.au/events/ANZCA%20annual%20scientific%20meetings/2013-anzca-annual-scientific-meeting/fpm-pdfs/fpm1-1-dr-melita-giummarra.pdf

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-05-04 12:37 #1 av: [Starman]

Förmåga? Låter mer som ett handikapp.

Anmäl
2013-05-04 13:21 #2 av: JonasDuregard

#0 Jag har inte läst länkarna men jag antar att hon reagerar på sådant som liknar smärta snarare än smärta i sig. Alltså när hon ser att någon beter sig som att de hade smärta.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-05-04 13:53 #3 av: MrJLundin

Känns lite som en "extrem" form av det svenska studien på fantomsmärta, som kan upplevas av personer med amputerade kroppsdelar. I det försöket lyckades man få människor utan amputerade kroppsdelar att känna fantomsmärta på ett ställe där det genom illusion verkade som att de hade en extra arm.

Rätt fascinerande hur avancerat vårt nervsystem är, och hur psykiskt lättpåverkade vi egentligen är :)

Anmäl
2013-05-04 14:44 #4 av: Magi-cat

Detta är inte likt fantomsmärta, då man ju under vissa förhållanden fortsätter att känna av en förlorad kroppsdel - en egen kroppsdel. (Jag har några intressanta länkar om det också, ska se om jag hittar dem) 

Kvinnan som omtalas i artikeln känner andras smärta vilket gör det intressant att studera  hennes hjärnvägar för smärta.

Jag tror denna förmåga till empati, som hon har i extrem form, hör ihop med spegelneuronerna.

Kropp och psyke hör ihop och är beroende av varandra, lika väl som vi alla hör samman på olika sätt och reagerar på varandra.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-05-09 13:53 #5 av: [[corro]]

Det finns dom som kan känna enorm empati för andra, så även känna deras smärta eftersom att det är mentalt eller vad man ska säga. Det sitter i psyket.

Anmäl
2013-05-09 13:53 #6 av: [[corro]]

Det finns dom som kan känna enorm empati för andra, så även känna deras smärta eftersom att det är mentalt eller vad man ska säga.

Anmäl
2013-05-09 15:34 #8 av: [Blodpudding]

Jag tror faktiskt att lite terapi i hennes fall skulle sitta bra.

Sen är det väl inget konstigt alls att man nästan känner smärtan själv om man ser någon som har ont. Det finns ju till och med talesätt som beskriver sådant.

Anmäl
2013-05-12 11:53 #9 av: Mona22

Jag ser möjligheten att det kan vara sant. Jag och min syster var väldigt nära varandra när vi bodde i samma stan. Sedan flyttade hon iväg och en dag fick jag så hemskt ont i handen och jag hade inte gjort något. Ringde min syster och det var hon som hade skadat sig. 

Tro det eller ej men jag tror inte det är helt omöjligt att hon kanske känner andras smärta men man kan ju ibland "läsa av" andra hur de mår osv så det kanske är det hon gör. Vissa människor märker man om de mår dåligt. 

Anmäl
2013-05-12 12:20 #10 av: JonasDuregard

#9 "Ringde min syster och det var hon som hade skadat sig. "

Det där är något helt annat. Det här handlar inte om något magiskt sjätte sinne utan bara om hur våra hjärnor reagerar när vi ser någon som verkar utstå smärta.

Angående din historia så tror jag det finns en enklare förklaring än telepati.

"Tro det eller ej men jag tror inte det är helt omöjligt att hon kanske känner andras smärta men man kan ju ibland "läsa av" andra hur de mår osv så det kanske är det hon gör. Vissa människor märker man om de mår dåligt. "

Det står ju i #0 att hon får reaktionen när hon ser en våldsam film. Det är alltså inte riktig smärta och kanske ens riktiga människor. Fenomenet beror helt klart enbart på ett visuellt intryck av smärta.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-05-12 12:27 #11 av: Magi-cat

Alltså:

I exemplet #0 talas om en kvinna som har en särskilt stark förmåga att känna andras smärta, varför hon ställt sig till förfogande för forskning på hennes hjärnvägar. 

Det som händer i hjärnan är alltså faktiskt och verifierbart. Intressant, eller hur! Genom att lära sig mer om hjärnvägar för smärta och empati får man större insikt i hur det faktiskt fungerar.

Det finns människor i mer eller mindre avsaknad av empati och det finns människor med ovanligt stark sådan.

Som jag sade ovan tror jag (fast det inte står precis så i länken) att det kan höra samman med människans spegelneuroner.

#10 Vem talade om magiskt sjätte sinne?

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-05-12 12:50 #12 av: [[corro]]

#11 jag är ett typisk exenpel på empati . Men då gäller det dom som jag tycker / bryr mig om!

Anmäl
2013-05-24 16:11 #13 av: kamera0710

Vad gäller empati:

Det har gjorts studier på såväl råttor som apor där vissa individer fått trycka på en knapp eller dra i en spak för att kunna få föda, med kruxet att en annan individ samtidigt fick en elstöt. Såväl råttor som apor har då avstått från föda i flera dagar. Förklaringen är sannolikt inte i första hand omtanke om någon annans väl och ve utan en förnimmelse av smärta som härrör från någon annans smärta. Ett sådant beteende kan ha ett betydande överlevnadsvärde.

Källa: Vår inre apa av primatforskaren Frans de Waal.


 

Anmäl
2013-05-24 18:35 #14 av: Klass

Jag inte helt införstådd i vad empati egentligen är. Jag hade för mig att det i huvudsak handlade om mentala känslor.

Ibland när jag tittar på "tramsprogram" som t.ex. America's Funniest Home Videos och de visar filmer där folk ramlar eller något liknande, så värker det som ***** i mina lår. Ibland så mycket att jag måste sluta att titta.
Är detta empati (jag tror inte det) eller är det något annat, typ någon slags betingning (vilket jag tror)?

Anmäl
2013-05-25 10:05 #15 av: Magi-cat

Empati-begreppet är lite flytande men det handlar om att sätta sig in i (känna med) och förstå (kognitivt) hur en annan människa känner.

Hjärnan reagerar (kanske via spegelneuroner och biokemiska reaktioner) på vad den ser någon drabbas av som om man själv drabbades, i större eller mindre utsträckning. 

En del förefaller empatilösa, medan andra har stark förmåga till empati. Kanske kan även vi "normal-empatiska" reagera olika beroende på om en nära i familjen drabbas och en helt okänd människa, men jag vet inte om det finns en skillnad. Att man reagerar även på något man ser på film kan tyda på att hjärnan uppfattar det som verkligt. 

I fallet i #0 hade kvinnan en så stark förmåga till empati att hon även kände rent fysisk empati, kände i sin egen kropp när hon såg någon lida eller skadas. Det är extremt, varför man intresserar sig för att studera hennes hjärnvägar.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-05-25 10:13 #16 av: Magi-cat

 Det där med djuren är jätteintressant. Såg ett TV-program där det visades hur råttor ratade smaskiga godbitar (omedelbar behovstillfredsställelse) för att i stället kämpa för att släppa ut en kompis som satt instängd i en bur. T.o.m. om det innebar att råttis måste dela godiset med kompisen.

Man har också sett hur apor delar mat med en annan apa i bur, i stället för att sätta i sig all mat själv.

Jag tror att (dägg)djuren har förmåga till empati, att de kan känna med andra varelser. Det måste ha varit evolutionärt fördelaktigt inte bara för människan givetvis, att känna med andra för att uppnå gemensamma fördelar. 

Våra hjärnor är inte så olika heller.Glad


"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.