Myter & Sanningar

Har vatten en renande effekt?

2013-05-03 18:52 #0 av: Hellas

Ja hur är det egentligen, stämmer det att ju mer vatten man dricker desto enklare har kroppen att frigöra sig /rena sig från slaggprodukter?

Eller är det bara ett uttryck, vatten kanske inte är mer renande än kaffe eller ett glas mjölk?

Någon som vet hur det egentligen förhåller sig?

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-03 18:55 #1 av: Timmorn

Man kan ju bli vattenförgiftad, så gissningsvis är för mycket vatten inte särskilt bra. ;)
Med resten ingen aning, men vid de flesta detoxgrejer så ska man väl försöka undvika koffein som finns i kaffe, läsk etc. 

Anmäl
2013-05-03 21:55 #2 av: olaka

"Detox" inom alternativmedicin har mig veteligt ingen vetenskaplig grund, undantaget uppenbara saker som att det inte är nyttigt att röka, kröka för mycket eller överdosera somliga ämnen.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Anmäl
2013-05-04 09:13 #3 av: JonasDuregard

#1 "Man kan ju bli vattenförgiftad, så gissningsvis är för mycket vatten inte särskilt bra. ;)"

Min pappa arbetar på en barnklinik oh berättade om ett fall av just vattenintoxikering han fick in på akuten en gång.

När två unga tjejer som varit ensamma hemma kommer in och den ena har förstorade pupiller, är förvirrad och svårkontaktbar så tänker man nog på alkohol eller narkotika. Det visade sig efter en del lirkande med den andra av de två att de hade roat sig med att spela "vattenpoker" och den "berusade" flickan hade druckit X liter vatten (jag antar att hon var sämst på poker av de två Glad).

Jag vet inte om han behövde ordinera någon behandling. Vätskedrivande är tydligen effektivt annars.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-05-04 14:52 #4 av: epithet

#0 Nej, det stämmer inte. Kroppen klarar själv av att rena det som ska renas. Dricker du för mycket vätska belastar du njurarna i onödan. I längden kan man få inkontinensbesvär (av allt kissande). Trenden att vatten, ju mer desto bättre, är hälsobringande utöver normalt vätskebehov verkar komma från skönhets-/bantningsindustrin. Drick vatten istället för att äta, så blir du smal smal smal.

Detox är en stor bluff. Eller rättare sagt förklaringsmodellen till varför man kan må bättre är fel. Man blir inte renad, men kroppen kan tänkas få lite andrum till reparation när man tillför väldigt lite energi under en kort tid. Det är väl det som periodisk fasta bygger på. Men någon detoxifiering sker inte. Och man behöver inte köpa några speciella produkter eller äta/dricka något speciellt.

Anmäl
2013-05-04 15:55 #5 av: Hellas

Tack för era reflektioner, som vanligt är lagom alltid bäst även då det handlar om vattenintag och istället för att skapa ett behov av "rening" så är det egentligen bättre att försöka leva så sunt som möjligt varje dag (nästan)

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-05-04 16:13 #6 av: Bjornen

Minst ett dödsfall har skett i Sverige som orsakades av att dricka för mycket vatten. I det aktuella fallet var dödsdosen 8 liter. För mycket vatten innebär saltbrist, som skadar cellerna. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.