Annons:
Etikettnaturvetenskap
Läst 3354 ggr
Magi-cat
4/3/13, 4:02 PM

Från gift till medicin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

….är rubriken på en artikel i National Geographic 2013:02. 

Naturen kan tillverka en del extremt starka gifter. Det gift som droppar ur ormens gifttänder är perfekt avvägt för sitt syfte: att försätta bytet i obrukbart men ätligt skick.

Giftet består av giftiga proteiner och peptider som riktas mot olika punkter för att uppnå maximal effekt. Vissa förlamar nervsystemet, andra förstör molekyler så att vävnad bryts ned. En del gifter dödar genom att blodet levrar sig och andra tvärtom, genom att blodet inte kan koagulera. En del giftblandningar är så extremt starka att gifterna överlappar varandra och dödar närmast överdrivet effektivt.

Det är just de här dödliga egenskaperna som gör att läkarvetenskapen intresserar sig för dem.

Toxikolog (=giftkännare) och herpetolog (=reptilkännare) Zoltan Takacs: "Det kan finnas uppemot 20 miljoner gifter där ute som bara väntar på att bli studerade. …Detta är enormt. Djurgifter har öppnat nya dörrar inom farmakologin." Hans mål är att samla ihop till ett "giftbibliotek" som ska innehålla gifter från världens alla djur.

Men Zoltan tar inte giftet rakt av för att tillverka läkemedel utan använder sig av vävnadsprov och DNA. På det sättet kan man dels framställa stora mängder gift och dels förändra det efter behov. Giftet måste modifieras på molekylnivå för att man ska ha nytta av det i läkemedel.

Några exempel på nyttan av djurgifter:

Studiet av det dödliga giftet tetrodotoxin hos blåsfiskar visar på detaljer om nervcellernas komplicerade kommunikation.

En livsfarlig kubmanet har ett potentiellt sårläkande medel i sina tentakler.

Gilaödlans gift kan hjälpa mot typ 2-diabetes via medicin som stimulerar bukspottkörteln att producera insulin.

Waglers näsgropsorms gift sägs vara ett ormens botox som slätar ut rynkor och unikt i sitt slag. Har tidigare gett upphov till ett läkemedel mot blodproppar. (numera dock ersatt av andra)

Russells huggorm, en av de allra giftigaste arterna, har ett gift som inverkar på koaguleringen av blod och muskelsammandragningar. Man har utvecklat ett test som mäter koaguleringstid utifrån giftet.

Saliv från fladdermusarten egentlig vampyr innehåller ett ämne som är blodförtunnande och kan bli en livlina vid stroke.

Ett nervgift från skorpionarten "dödsskorpion" binder till hjärntumörceller så de bli lättare att skilja från friska celler, vilket är värdefullt vid operation.

Artikeln börjar med en fallbeskrivning där en man, Michael, på semester i Mexico på en simtur blir biten av en skorpion: en Centruroides och en av de allra giftgaste. Vissa dör av bettet. Men Michael klarade sig och inte nog med det: Han hade lidit av Bechterews sjukdom i åtta år. Efter skorpionbettet blev han även frisk från denna kroniska reumatiska sjukdom! Två år efteråt är han praktiskt taget smärtfri och säger sig vara beredd att bli biten på nytt om smärtorna skulle återkomma……!

Djurgifterna har, enligt forskaren Zoltan, en potential som är "ofattbart stor". Men det finns en hake:

Antalet ormar minskar i världen och de nischer där djuren lever hotas, liksom livet i haven.

Här måste man arbeta med naturskydd för att rädda den molekylära mångfalden, säger Zoltan. Det kan rädda liv.

(bild från publicdomainpictures.net)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Upp till toppen
Annons: