Annons:
Etikettövrigt
Läst 2911 ggr
Magi-cat
3/28/13, 5:19 PM

Boktips-tråd!

I denna tråd kan ni lägga in tips om favoritböcker (eller kanske motsatsen) som behandlar ämnet vetenskap eller ämnen inom vetenskapen!

Har du läst något som du vill andra ska få del av, tipsa gärna!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
3/28/13, 5:47 PM
#1

"Hur universum fick sina fläckar" av Janna Levin

Janna Levin, född 1967, är amerikansk teoretisk fysiker som specialiserat sig inom topologi och kosmologi.

Med sin bok "Hur universum fick sina fläckar", 2002, nådde hon en bred publik med sin personliga skildring av sitt liv som ung gästforskare i England där hennes egna livsfunderingar skickligt vävdes samman med kunskap, fakta och teorier runt komplicerade ämnen som universums oändlighet (eller inte), olika dimensioner, universums topologiska utformning, tiden och rummet och mycket mer.

http://www.bokus.com/bok/9789113011011/hur-universum-fick-sina-flackar-anteckningar-om-alltings-andlighet/

Boken verkar vara slutsåld men finns att låna på bibliotek.

Det här är en av de underbaraste böcker jag läst och jag har läst om den flera gånger. Varje gång upptäcker man nya infallsvinklar i ämnen som är komplicerade men så fascinerande och så väl beskrivna att tanken svindlar. Och så skriver Levin så otroligt bra!!!

Ett par smakprov:

"rum och tid kan krökas och sträckas ut, födas och dö, börja och sluta. Rumtiden är inte materia eller energi utan ett fält som påverkas av båda."

"Naturen har aldrig fel. Jag tror ändå inte på det fysiskt oändliga".

"Vi är alla i grund och botten av samma material. Universums väv är ett sammanhängande tygstycke bestående av samma trådar som skapar våra kroppar."


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
3/28/13, 6:17 PM
#2

"Vad är vetenskap? och 100 andra jätteviktiga frågor " av Martin Ingvar.

I boken ställs hundra frågor, såsom "Ska man vara skeptisk mot vetenskap?", "Vad är skillnaden mellan psykologi och parapsykologi?", "Vad är en foliehatt?", "Vad sysslar skeptikerrörelsen med?", "Är Ockhams rakkniv användbar"?, "Vad är sannolikheten för att solen går upp imorgon?" för att ta några exempel.

I boken ges först ett kort svar, ofta på bara några ord eller en mening och ett långt svar med en enkel förklaring om max en sida.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918700707X

Jag tycker att boken är onödigt raljant och tendentiös. De korta svaren är ofta så korta att de inte ger någon information alls. T.ex. på frågan "Vad är en människa?" blir det korta svaret: "Det vet väl alla." Varken roligt eller upplysande. 

Är man nyfiken på vetenskap är det rimligen inte "foliehatt" man går och undrar över.

De långa svaren ger lite mer men speglar väldigt tydligt författarens åsikter. Bättre böcker har jag läst om man verkligen vill ha svar på frågor som behandlar vetenskap. Roligare och mindre vinklade också. Men smaken är ju delad 🤓Som informationsbok: ½ poäng av fem möjliga.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Geru
4/2/13, 4:18 PM
#3

Jag har läst Stephen Hawkings & Leonard Mlodinows bok "The Grand Design". Utmärkt läsning som jag rekommenderar till alla.

Den kan vara lite avancerad ibland, men annars är boken bland det bästa jag läst.

“I don't think the human race will survive the next thousand years, unless we spread into space.”

-Stephen Hawking

Monky
4/8/13, 8:39 AM
#4

Jag kan varmt rekommendera den här;

Dinosauriejägarna : en berättelse om vetenskaplig rivalitet och upptäckten av den förhistoriska världen

Beskrivning:

År 1812 gjorde den unga Mary Anning ett uppseendeväckande fossilfynd i sydvästra England. Ett nära tre meter långt skelett blev upptakten till ett ivrigt sökande efter förklaringen till arternas uppkomst.

Dinosauriejägarna skildrar kampen om att bli först med att avslöja den absoluta sanningen om förhistorien. I en tid när den kristna tron fungerade som rättesnöre väckte Mary Annings fynd en rad frågor. Hur kom det sig att man kunde finna snäckskal uppe på bergstoppar? Var det här ett bevis för syndaflodens existens? Parallellt med kyrkans dominans blomstrade den naturvetenskapliga forskningen och för första gången ifrågasattes Bibelns trovärdighet.

Med målande beskrivningar av bokens persongalleri levande gör författaren Deborah Cadbury den strid om fossiler som utspelade sig i naturvetenskapens gryning. Många var de fossiljägare som med sina fynd öppnade dörren till en svunnen tid, men det var bara en som kom att framstå som dinosauriernas upptäckare. I boken skildras alla de intriger och fejder som avlöste varandra – en rivalitet som också drev forskningen framåt.

[Starman]
4/12/13, 1:49 AM
#5

Till yngre besökare vill jag rekommendera "Verklighetens Magi" av Richard Dawkins. Den är en rikligt illustrerad bok som handlar om vetenskapens roll i världen. Väldigt spännande dessutom!

För vuxna:

"Så gick det till" (The Greatest Show On Earth), Richard Dawkins.

Undrar ni hur vi kan veta att Evolutionsteorin är sanning? Varför kan vi med säkerhet säga att vi inte blev skapade av en rymdgubbe (eller rymdgumma för den delen)?

I den här boken redogör Dawkins för rationalen bakom utvecklingsläran.

Har ni redan en grundläggande kunskap om evolution så ger boken också utrymme för fördjupning då den stundtals blir väldigt djupdykande.

Richard Dawkins har ett väldigt sympatiskt sätt att skriva på, vilket jag uppskattar, det är en fröjd för sinnena att vända hans blad.

"Salvekvick eller kvacksalveri" (Trick Or Treatment) Edzard Ernst, Simon Singh

Undrar du hur vi kan veta om en medicinsk behandling fungerar eller inte? Vad är placeboeffekten? Har vatten förmåga att bota riktiga sjukdomar?

Om du undrar över varför vetenskapsvärlden ställer sig så skeptisk till alternativmedicinen så är det här boken för dig. Den tittar på en mängd alternativmedicinska behandlingar och drar slutsatser kring den samlade forskningen kring dessa.

"Märk Världen", Tor Nörretranders ("Nörretranders" med danskt Ö)

En fantastisk, djuplodande bok om vikten att hålla sig till metoder snarare än till magkänsla och "intuition" när man gör vetenskap. Stundtals filosofisk.

Magi-cat
4/13/13, 8:23 AM
#6

När Chad Orzel valde ut Emmy (eller vem valde egentligen vem?) blev det upprinnelsen till ett unikt samarbete och en enastående bok.

Chad Orzel är professor i fysik vid Union College och forskare i atomfysik och quantum optic. Emmy är blandrastik från ett hundshelter.

Emmy visade sig vara en ovanligt begåvad hund och ville gärna lära sig mer om kvantfysik, om än bara för att dra fördelar av det i sitt favoritnöje: jaga ekorrar. Hundar är å andra sidan som de är, tar allting naturligt och kunde på det sättet lära husse en hel del om kvantfysiken i praktiken, samt inte minst hur man lär ut den.

Resultatet: "How to teach quantum physics to your dog" är en briljant bok där kvantfysik lärs ut på ett sätt som landar i verkligheten och man nästan tycker man förstår. Den berättas trots allt för en hund.🙂 Boken finns bara på engelska ännu, men språket är lättflytande och så enkelt det rimligen kan bli i ett ämne som detta. Kan med nöje rekommenderas!

http://www.bokus.com/bok/9781851687794/how-to-teach-quantum-physics-to-your-dog/

(Jag kan tycka att 🐱 med sin tillbakalutade obestämbarhet och observerande spejarblick skulle passa kvantfysikern bättre. Men Emmy var trots allt en ovanligt smart 🐶)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
6/4/13, 6:40 PM
#7

Kan vem som helst träna sig till minnesmästare? Bor det ett minnesgeni i oss alla?

En ung amerikansk journalist får i uppdrag att skildra de amerikanska minnesmästerskapen. Han bestämmer sig för att träna sin egen minnesförmåga till nästa års mästerskap, och samtidigt utforska HUR minnet fungerar.

Finns det säkra tekniker för att lagra fakta så att man lätt kan plocka fram dem vid behov? Hur många decimaler på pi kan man egentligen lära sig? Eller memorera en kortlek?

Något som fångade mitt intresse i boken var också en granskning av Daniel Tammet, världens kanske mest kände savant. (Känd från TV och boken "Född en blå dag") Eller - är han savant eller "bara" minnesmästare? Och spelar det egentligen någon roll?

Intressant bok om olika aspekter av minnet, ett måste för alla som intresserar sig för vetenskapen om minne och inlärningsförmåga!

Boken heter "Moonwalk med Einstein" av Joshua Foer. Natur&Kulturs förlag 2012.

P.S Gissa hur det gick i tävlingen…🤓


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: