PARAVETENSKAP

Hands-on hjälper vid ryggvärk

2013-03-19 10:13 #0 av: Magi-cat

Enligt följande randomiserade dubbel-blind-studie fick  patienter med ryggvärk en signifikant reducering av smärtnivån vid behandling med osteopatisk teknik.

Studien omfattade 455 vuxna med kronisk smärta i nedre delen av ryggen. De fick 6 behandlingar med osteopati under försökets gång.

"CONCLUSIONS The OMT regimen met or exceeded the Cochrane Back Review Group criterion for a medium effect size in relieving chronic low back pain. It was safe, parsimonious, and well accepted by patients."

De patienter som fick OMT (osteopathic manual treatment) visade sig också nöjda med sin ryggbehandling och använde mindre smärtstillande medicin än kontrollgruppen.

http://annfammed.org/content/11/2/122.full

Enligt artikeln nedan lider 100 miljoner i USA av kronisk smärta.

Samhällskostnaderna för kronisk smärta överstiger ofattbara 550 biljoner dollar årligen i USA. En viktig del av dessa omfattar kronisk smärta i ländryggen.

Användande av hands-on teknik kan reducera behovet av smärtstillande medicin - och bäst av allt, den har inte medicinens biverkningar.

 “Our research offers hope in the form of a hands-on treatment that provides moderate to substantial improvement in pain, and that reduces the use of prescription medication.”

http://www.newswise.com/articles/hands-on-treatment-improves-chronic-low-back-pain-reduces-medication-use

Här i Sverige räknas osteopatisk behandling till de s.k. alternativa behandlingsformerna. I t.ex. USA är det accepterat och utövaren tituleras d.o., doctor of ostepathic medicine.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-03-19 15:11 #1 av: herj

#3


Verkar ju finnas viss grund till att det räknas som alternativ medicin. Verkar likna resultat som kan ses vid behandling med kiropraktik. Antar dock att den alternativmedicinska delen verkar ligga i allt som är utanför spinal manipulation. Dock så verkar det inte heller helt fastställt då det finns studier som visar på ingen statistisk signifikant skillnad.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12443522

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12779297?dopt=Abstract

http://jrsm.rsmjournals.com/content/99/4/192.full


Men självklart intressant och förhoppningsvis kan fortsatta studier visa hur det ligger till :)

Anmäl
2013-03-19 21:48 #2 av: JonasDuregard

#0 Hmm, det står att studien är dubbelblindad men proceduren de beskriver är enkelblindad så vitt jag kan se Funderar. Sådant här är fantastiskt svårt att dubbelblinda ordentligt.

"I t.ex. USA är det accepterat"

Kanske inte helt accepterat direkt, det är ju en gammal tradition... Hur som helst så är det en helt annan typ av osteopati än den europeiska. I USA är de utbildade läkare med lite extra humbug i bagaget. De flesta av dem använder sig inte ens av den biten utan har bara gått utbildningen för att få praktisera medicin (källa).

Utvecklingen har ju länge varit att Osteopatin främjar sig från sitt alternativmedicinska ursprung och istället omfamnar medicinvetenskapliga principer, det tycker jag är väldigt bra. Om alla alternativmedicinska läror ställde upp i studier som den i #0 skulle det snart inte finnas någon alternativmedicin Skrattar.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-03-22 11:52 #3 av: Magi-cat

Inte riktigt samma sak, men en likväl en annan studie som visar att fysisk terapi kan var lika effektiv som kirurgisk behandling vid t.ex. meniskskada och knäartros.

Kirurgisk behandling innebär höga kostnader och medför alltid risker. "Physical therapists are experts in improving mobility and restoring motion. The individualized treatment approach is very important in the early phases of rehabilitation in order to achieve desired functional outcomes and avoid setbacks or complications."

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130321133244.htm


Jag vet inte hur exakt denna fysiska terapi motsvarar förhållandena i Sverige, men antar att det är som vår sjukgymnastbehandling.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-03-24 11:30 #4 av: Shakti

Ja jag kan verkligen rekommendera den som har problem med rygg och nacke att besöka en osteopat. Fick  själv som 17 åring problem med min rygg, med bland annat en förskjuten ryggkota som förorsakade låsningar och smärtor i ryggen. I  åratal åt jag starka mediciner och när inte dessa hjälpte mig längre beslöt läkarna att operera mig, med att göra platsen fri för nervern som tryckte mellan två av mina ryggkotor. Men inte ens det hjälpte mig. Sen flyttade jag utomlands och när min rygg fortfarande var så dåligt blev jag i mitt nya hemland rekommenderad att besöka en osteopat. Sagt och gjort gick jag till denna doktor. La mig ner på hans behandlingsbord och lät honom "länka" in min rygg. Kunde riktigt känna hur det sa kratch kratch kratch i hela min ryggrad och sen sa han, se där nu är kotan på plats igen och det kunde jag tydligt känna. Det kändes helt underbart. Har sen dess inte behövt ett piller och det är flera år sedan nu. Tänk hur många år av smärta och hur många tabletter jag hade kunnat bespara mig om jag bara hade träffat denna osteopat tidigare än så och operationen skulle jag säkert också ha sluppit.... Så jag kan verkligen rekommendera andra att göra ett besök hos en osteopat :)

Anmäl
2013-03-27 14:12 #5 av: [Starman]

#3

Varför flyttar du bort fokus från trådens ämne?

Anmäl
2013-03-28 15:25 #6 av: Magi-cat


#5 Båda rör manuell behandling vid värk och båda visar att behandlingen hjälper.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-03-28 15:27 #7 av: Magi-cat


#4 Härligt att läsa din berättelse, Shakti!

Så skönt att du slapp smärtan!

Min erfarenhet är också att skickliga osteopater kan uträtta väldigt mycket gott.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.